Boala renală polichistică dominantă autosomală – Tratament

În prezent, nu există leac pentru boala renală polichistică dominantă autosomală (ADPKD) și nu este posibil să opriți formarea chisturilor în rinichi.

Dar există unele medicamente potențial utile, cum ar fi tolvaptanul, care pot fi uneori utilizate pentru a reduce rata de creștere a chisturilor.

De asemenea, pot fi tratate diferitele probleme asociate cu ADPKD, cum ar fi hipertensiunea arterială (hipertensiune arterială) , durere și pietre la rinichi .

Dacă sunteți diagnosticat cu ADPKD, veți vedea de obicei un specialist în rinichi, care vă poate ajuta la elaborarea unui plan de tratament adecvat.

Planul va include, de asemenea, ce ai dori să faci dacă rinichii încetează să funcționeze suficient (insuficiență renală).

Tensiune arterială crescută

Medicamentul este de obicei utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială la persoanele cu ADPKD.

Inhibitori ai enzimei convertoare de angiotensină (ACE) și blocanți ai receptorilor de angiotensină-2 (ARB) sunt cele 2 medicamente cele mai utilizate.

Există, de asemenea, unele modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi reducerea aportului de sare la mai puțin de 6g pe zi (6g sare este aproximativ 1 linguriță).

Aflați mai multe despre tratarea hipertensiunii arteriale

Durere

În multe cazuri de ADPKD, orice durere întâmpinată poate fi ameliorată tratând cauza de bază, cum ar fi pietrele la rinichi sau o infecție a tractului urinar (UTI) .

Dacă trebuie să luați un calmant, paracetamolul este cel mai bun medicament pentru a încerca mai întâi.

Dacă durerea dvs. este deosebit de severă, vi se poate prescrie un calmant mai puternic, cum ar fi codeină sau tramadol.

De obicei, se recomandă ca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) , cum ar fi ibuprofenul , sunt evitate.

Acest lucru se datorează faptului că acestea pot perturba funcția renală și pot interfera cu medicamentele prescrise pentru a controla tensiunea arterială.

Dar un curs scurt de AINS poate fi uneori sigur pentru persoanele cu tensiune arterială bine controlată și funcție renală relativ normală.

Antidepresivele sau anticonvulsivantele, care sunt utilizate în mod normal pentru tratarea epilepsiei , pot fi prescrise pentru dureri (cronice) pe termen lung. Aceste medicamente pot fi, de asemenea, utilizate pentru a calma unele tipuri de durere.

Ocazional, chisturile mari pot fi drenate pentru a ajuta la ameliorarea durerii cauzate de presiunea crescută.

Pietre la rinichi

Micile pietre la rinichi îți ies din corp atunci când urinezi. Dacă este nevoie, s-ar putea să vi se administreze un calmant puternic și medicamente pentru a vă opri sentimentul sau a vă îmbolnăvi.

Bea multă apă va crește fluxul de urină, ceea ce va ajuta la spălarea pietrei în vezică.

Dacă o piatră la rinichi este prea mare pentru a fi trecută în mod natural, este posibil să aveți nevoie de tratament care să ajute la eliminarea acesteia.

Opțiunile posibile de tratament includ:

  • folosind valuri de energie pentru a sparge piatra în bucăți mai mici (litotripsie extracorporeală cu undă de șoc sau ESWL)
  • trecând un instrument telescopic subțire numit ureteroscop în sus de uretra pentru a îndepărta sau rupe piatra

Aflați mai multe despre tratarea calculilor renali

Infecții ale tractului urinar (UTI)

Infecțiile tractului urinar (UTI) pot fi tratate adesea cu un curs de comprimate de antibiotice de 7- 14 zile.

Ar trebui să beți multe lichide în timpul infecției pentru a vă menține hidratat.

Paracetamolul poate fi utilizat pentru a calma durerea și a reduce temperatura.

Este important să vă vedeți medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă dezvoltați simptome ale unei UTI , deoarece s-ar putea răspândi la chisturile din rinichi dacă este lăsat netratat.

Infecția în chisturi este mai greu de vindecat, deoarece antibioticele pot fi dificile să le pătrundă.

Dacă infecția persistă în ciuda tratamentului cu antibiotice, chisturile infectate pot fi drenate în timpul intervenției chirurgicale sau folosind un ac introdus prin pielea ta.

Dacă aveți UTI severe, persistente sau frecvente recurente, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina unul sau ambii rinichi, urmată de dializă sau un transplant de rinichi.

Insuficiență renală

Veți face analize de sânge la intervale variate pentru a vă monitoriza funcția renală.

Ar trebui să discutați cu medicii dumneavoastră ce tratament doriți dacă starea dumneavoastră ajunge într-un stadiu în care rinichii vă încetează să funcționeze total (insuficiență renală).

Cele două opțiuni principale de tratament pentru insuficiența renală sunt:

  • dializa , unde o mașină reproduce o parte din funcțiile rinichilor
  • un transplant de rinichi , unde un rinichi sănătos este eliminat de la un donator viu sau recent decedat și implantat în cineva cu insuficiență renală

Ai nevoie doar de un rinichi pentru a supraviețui. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de alte tipuri de donare de organe, o persoană vie poate dona un rinichi.

Rudele apropiate, de obicei, fac cea mai bună potrivire, așa că poate doriți să vedeți dacă o rudă ar lua în considerare testarea pentru a afla dacă este un donator adecvat.

Câteva persoane cu insuficiență renală decid să nu aibă dializă sau un transplant de rinichi, preferând un tratament simplu al simptomelor lor.

De exemplu, o persoană poate alege această opțiune dacă este puțin probabil ca dializa să își prelungească semnificativ viața sau să își îmbunătățească calitatea vieții.

Dacă se face această alegere, va fi asigurat un tratament de susținere care să ajute la controlul simptomelor pentru a face sfârșitul vieții cât mai confortabil.

Tolvaptanul

Tolvaptan este un medicament recomandat de Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) pentru a trata ADPKD la adulți.

Poate fi utilizat pentru a încetini creșterea chisturilor, reducerea creșterii generale a rinichilor și păstrarea funcției renale pentru mai mult timp.

Dar tolvaptan poate fi utilizat doar la adulții care au:

  • boli renale cronice (stadiul 3 sau 4) la începutul tratamentului
  • dovezi ale unei boli renale care progresează rapid

Tolvaptan vine sub formă de comprimat și se ia de două ori pe zi sub formă de doză divizată.

Reacțiile adverse frecvente includ:

  • sete
  • trecând peste 3 litri (puțin peste 5 picturi) de urină pe zi (poliurie)
  • nevoia de a face pipi frecvent, de mai mult de 4 sau 5 ori în timpul zilei și de mai multe ori pe timp de noapte (pollakiurie)
  • nevoia de a trece urina noaptea (nocturie)

La unele persoane care iau tolvaptan pentru ADPKD au fost, de asemenea, raportate leziuni hepatice legate de substanțele chimice (hepatotoxicitate).

Dacă luați tolvaptan, trebuie inițial să fiți monitorizat frecvent prin clinici spitalicești.

Puteți citi mai multe despre utilizarea tolvaptan pentru tratarea ADPKD pe site-ul web NICE.

Evitarea rănilor

Dacă aveți ADPKD, rinichii dvs. vor fi mai vulnerabili la răni. De exemplu, o lovitură bruscă sau o lovitură la rinichi poate provoca despicarea și sângerarea chisturilor, ceea ce duce la dureri severe și intense.

Evitarea tuturor tipurilor de sport de contact, precum rugby-ul și fotbalul, este de obicei recomandată.