Boala Addison – Tratament

Dacă aveți boala Addison, va trebui să luați zilnic medicamente pentru a înlocui hormonii pierduți. Acest lucru ar trebui să vă ajute să trăiți o viață activă, deși mulți oameni consideră că mai trebuie să-și gestioneze oboseala.

În unele cazuri, cauzele care stau la baza bolii Addison pot fi tratate. De exemplu, tuberculoza (TBC) este tratată cu un curs de antibiotice pe o perioadă de cel puțin 6 luni.

Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt cauzate de o problemă cu sistemul imunitar care nu poate fi vindecat.

Medicamente pentru boala Addison

Tratamentul implică de obicei terapia de înlocuire cu corticosteroizi (steroizi) pe viață. Medicamentul cu corticosteroizi este utilizat pentru a înlocui cortizolul și aldosteronul hormonilor pe care organismul tău nu-l mai produce. De obicei se ia sub formă de tablete de 2 sau 3 ori pe zi.

În cele mai multe cazuri, un medicament numit hidrocortizon este utilizat pentru a înlocui cortizolul. Alte medicamente posibile sunt prednisolonul sau dexametazona, deși acestea sunt mai puțin utilizate.

Aldosterona este înlocuită cu un medicament numit fludrocortizon. Este posibil ca medicul dumneavoastră de medic să vă solicite să adăugați sare suplimentară în dieta dvs. zilnică, deși dacă luați suficient medicament pentru fludrocortizon nu este necesar. Spre deosebire de majoritatea oamenilor, dacă simțiți nevoia să mâncați ceva sărat, atunci ar trebui să îl mâncați.

În general, medicamentele utilizate pentru boala Addison nu au efecte secundare, cu excepția cazului în care doza dvs. este prea mare. Dacă luați o doză mai mare decât este necesar pentru o lungă perioadă de timp, există riscul unor probleme precum oasele slăbite (osteoporoză) , schimbări de dispoziție și dificultăți de somn (insomnie) .

Trăind cu boala Addison

Multe persoane cu boala Addison constată că luarea medicamentelor le permite să continue dieta normală și rutinele de exerciții fizice.

Cu toate acestea, oboseala este de asemenea comună și poate dura ceva timp pentru a învăța cum să gestionați aceste perioade cu energie redusă.

Unii oameni consideră că nevoia de a lua doze regulate de medicamente este restrictivă și le afectează viața de zi cu zi sau sănătatea emoțională. Lipsa unei doze de medicamente sau administrarea tardivă poate duce, de asemenea, la epuizare sau insomnie.

Unele persoane pot dezvolta afecțiuni de sănătate asociate, cum ar fi diabetul sau o tiroidă nederactivă , care necesită tratament suplimentar și management.

De obicei, va trebui să aveți întâlniri cu un endocrinolog la fiecare 6 până la 12 luni, astfel încât să vă poată revizui progresul și să vă ajusteze doza de medicamente, dacă este necesar. Medicul dumneavoastră poate oferi asistență și rețete repetate între aceste vizite.

Dacă nu vă luați medicația, puteți duce la o afecțiune serioasă numită criză suprarenală, așa că trebuie să:

 • nu uitați să vă colectați rețetele repetate
 • păstrați medicamentele de rezervă după cum este necesar – de exemplu, în mașină sau la serviciu și purtați întotdeauna anumite medicamente de rezervă
 • ia-ți medicamentele în fiecare zi, la momentul potrivit
 • ambalați medicamente suplimentare dacă plecați – de obicei dublați ceea ce aveți nevoie în mod normal, plus kitul de injecție (consultați mai jos)
 • transportați medicamentele în bagajele de mână dacă călătoriți cu avionul, cu o notă a medicului care vă explică de ce este necesar

De asemenea, ați putea informa prietenii apropiați sau colegii de starea dvs. Spune-le despre semnele crizei suprarenale și ce ar trebui să facă dacă experimentezi una.

Bratari de avertizare medicala

Este, de asemenea, o idee bună să purtați o brățară sau un colier de alertă medicală care informează persoanele că aveți boala Addison.

După un accident grav, cum ar fi un accident de mașină, o persoană sănătoasă produce mai mult cortizol. Acest lucru vă ajută să faceți față situației stresante și a încordării suplimentare a corpului care rezultă din răni grave. Deoarece organismul tău nu poate produce cortizol, vei avea nevoie de o injecție de hidrocortizon pentru a o înlocui și pentru a preveni o criză suprarenală.

Purtând o brățară de alertă medicală va informa orice personal medical care vă tratează despre starea dvs. și ce medicamente aveți nevoie.

Brățările sau colierele de alertă medicală sunt piese de bijuterie gravate cu starea dumneavoastră medicală și un număr de contact de urgență. Acestea sunt disponibile de la o serie de comercianți. Întrebați medicul dumneavoastră dacă există unul pe care îl recomandă sau accesați site-ul web MedicAlert .

Dacă aveți nevoie să stați la spital, profesioniștii din domeniul sănătății responsabili de îngrijirea dvs. vor trebui, de asemenea, să știe că aveți nevoie de medicamente de înlocuire a steroizilor pe toată durata șederii. Este important să rețineți că acest sfat se aplică chiar dacă nu trebuie să mâncați sau să beți (nil pe gură) din orice motiv.

Reglarea medicamentelor

În anumite momente, este posibil ca medicamentul dvs. să fie necesar să fie ajustat pentru a considera orice încordare suplimentară asupra corpului dumneavoastră. De exemplu, s-ar putea să fie necesar să crești doza de medicamente dacă aveți oricare dintre următoarele:

Acest lucru vă va ajuta corpul să facă față stresului suplimentar. Endocrinologul vă va monitoriza dozarea și vă va recomanda orice modificare.

În timp, pe măsură ce te obișnuiești cu starea și înveți ce îți poate declanșa simptomele, este posibil să înveți cum să îți reglezi singur medicația. Cu toate acestea, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră de familie sau specialistul dacă nu sunteți sigur.

Tratament de urgență

Tu și un partener sau membru al familiei puteți fi instruit să administrați o injecție de hidrocortizon în caz de urgență.

Acest lucru ar putea fi necesar dacă suferiți de șoc în urma unei accidentări sau dacă prezentați vărsături sau diaree și nu puteți menține medicația orală. Acest lucru poate apărea dacă sunteți gravidă și aveți boală dimineața . Endocrinologul tău va discuta cu tine când ar putea fi necesară o injecție.

Dacă trebuie să administrați hidrocortizonul de urgență, apelați întotdeauna medicul dumneavoastră imediat după aceea. Verificați ce servicii în afara orei sunt disponibile în zona dvs. locală, în caz de urgență în afara programului normal de lucru.

De asemenea, vă puteți înregistra la serviciul local de ambulanță , astfel încât acestea au o evidență a cerinței dvs. pentru o injecție de steroizi sau tablete, dacă aveți nevoie de asistența lor.

Tratarea crizei suprarenale

Criza suprarenală sau criza addisoniană are nevoie de asistență medicală urgentă. Apelați 112 pentru o ambulanță dacă dumneavoastră sau cineva cunoscut întâmpinați o criză suprarenală.

Semnele unei crize suprarenale includ:

 • deshidratare severă
 • piele palidă, rece, scoasă
 • transpiraţie
 • respirație rapidă și superficială
 • ameţeală
 • vărsături severe și diaree
 • slăbiciune musculară severă
 • durere de cap
 • somnolență severă sau pierderea cunoștinței

În spital, vi se va administra mult lichid printr-o venă din braț pentru a vă rehidrata. Acesta va conține un amestec de săruri și zaharuri (sodiu, glucoză și dextroză) pentru a înlocui ceea ce corpul tău lipsește. De asemenea, vi se va injecta hidrocortizon pentru a înlocui hormonul cortisol lipsă.

Toate cauzele care stau la baza crizei suprarenale, cum ar fi o infecție, vor fi, de asemenea, tratate.

Rețete gratuite

Dacă primiți tratament pentru boala Addison, aveți dreptul la un certificat de scutire medicală. Aceasta înseamnă că nu trebuie să plătiți pentru nicio rețetă de care aveți nevoie.

Pentru mai multe informații, consultați ajutorul cu costurile pe bază de rețetă .