Boala Addison

Boala Addison, cunoscută și sub denumirea de insuficiență suprarenală sau hipoadrenalism, este o afecțiune rară a glandelor suprarenale.

Glandele suprarenale sunt 2 glande mici care stau deasupra rinichilor. Acestea produc 2 hormoni esențiali: cortizolul și aldosteronul.

Glanda suprarenală este deteriorată în boala Addison, deci nu produce suficient cortizol sau aldosteron.

Aproximativ 8.400 de persoane din Marea Britanie au boala Addison. Poate afecta persoanele de orice vârstă, deși este cel mai frecvent între 30 și 50 de ani. De asemenea, este mai frecvent la femei decât la bărbați.

Simptomele bolii Addison

Simptomele în stadiul incipient al bolii Addison sunt similare cu alte afecțiuni de sănătate mai frecvente, cum ar fi depresia sau gripa .

Puteți experimenta:

  • lipsa de energie sau motivație (oboseală)
  • slabiciune musculara
  • proasta dispoziție
  • pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate neintenționată
  • sete crescută

În timp, aceste probleme pot deveni mai severe și puteți prezenta simptome suplimentare, cum ar fi amețeli, leșin , crampe și epuizare.

De asemenea, puteți dezvolta zone mici de piele întunecată, sau buze întunecate sau gingii.

Deși aceste simptome nu sunt întotdeauna cauzate de boala Addison, ar trebui să vedeți un medic generalist pentru a putea fi cercetate.

De ce se întâmplă

Afecțiunea este de obicei rezultatul unei probleme cu sistemul imunitar, care îl determină să atace stratul exterior al glandei suprarenale (cortexul suprarenal), perturbând producerea hormonilor steroizi aldosteron și cortizol.

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar este responsabil pentru 70% până la 90% din cazuri în Marea Britanie.

Alte cauze potențiale includ afecțiuni care pot deteriora glandele suprarenale, cum ar fi tuberculoza (TBC) , deși acest lucru este neobișnuit în Marea Britanie.

Tratarea bolii Addison

Boala Addison este tratată cu medicamente pentru a înlocui hormonii care lipsesc. Va trebui să luați medicamentele pentru tot restul vieții.

Odată cu tratamentul, simptomele bolii Addison pot fi controlate în mare măsură. Majoritatea persoanelor cu afecțiunea au o durată de viață normală și sunt capabile să ducă o viață activă, cu puține limitări.

Dar multe persoane cu boala Addison, de asemenea, consideră că trebuie să învețe să gestioneze oboseala și pot exista afecțiuni de sănătate asociate, cum ar fi diabetul sau o tiroidă nederactivă .

Persoanele cu boala Addison trebuie să fie în permanență conștiente de riscul unei agravări bruște a simptomelor, numită criză suprarenală.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când nivelurile de cortizol din corpul tău scad semnificativ.

O criză suprarenală este o urgență medicală. Dacă este lăsat netratat, poate fi fatal.

Dacă dumneavoastră sau cineva cunoscut are boala Addison și se confruntă cu simptome severe, apelați la 112 pentru o ambulanță.