Rău de sine – Obținerea de ajutor

Este important pentru oricine se autosesizează să-și vadă medicul de familie. Aceștia pot trata orice vătămare fizică și pot recomanda evaluări suplimentare, dacă este necesar.

Medic de familie-ul dvs. este probabil să vă întrebe despre sentimentele dvs. într-un detaliu. Vor dori să stabilească de ce vă faceți rău de sine, ce o declanșează și cum vă simțiți după aceea.

Medicul dumneavoastră poate să vă pună câteva întrebări pentru a vedea dacă aveți o afecțiune de bază, cum ar fi depresia , anxietatea sau tulburarea de personalitate la graniță .

Dacă modul în care vă faceți rău de sine urmează un anumit tipar de comportament, cum ar fi o tulburare alimentară , vi se poate pune întrebări suplimentare în acest sens.

Înălțimea, greutatea și tensiunea arterială pot fi, de asemenea, verificate și vi se poate cere orice obiceiuri de băut sau de droguri.

Este important să fii sincer cu medicul tău cu privire la simptomele și sentimentele tale. Dacă nu știți de ce vă faceți rău de sine, spuneți medicului dumneavoastră acest lucru.

Caut ajutor imediat pentru o vătămare sau supradozaj

Este posibil ca unele leziuni fizice să fie tratate la un departament de accident și de urgență (A&E) , la unitatea de leziuni minore sau la un centru de mers.

De exemplu, poate fi necesar să sunați la 112 pentru o ambulanță dacă:

 • dumneavoastră sau altcineva ați luat o supradoză de droguri, alcool sau medicamente prescrise
 • cineva este inconștient
 • tu sau altcineva aveți multă durere
 • tu sau altcineva aveți dificultăți în respirație
 • tu sau altcineva pierzi mult sânge dintr-o tăietură sau rană
 • tu sau altcineva sunteți în stare de șoc după o tăiere sau arsură gravă

Dacă vătămarea dvs. nu este gravă, puteți fi tratat la o unitate de răni minore . Aceste servicii de asistență medicală sunt conduse de medici sau asistente pentru a evalua și trata leziunile minore, cum ar fi arsuri și scalduri minore, răni infectate și oase rupte.

Centrele walk-in , unde o asistentă vă poate trata fără programare, sunt, de asemenea, disponibile pentru tăieturi și vânătăi minore.

Găsiți departamentul local A&E, unitatea de răni minore sau centrul de intrare

Evaluare

După ce vă vedeți medicul de familie, ar trebui să se ofere să vă trimită pentru o evaluare suplimentară cu profesioniștii din domeniul sănătății la un serviciu de sănătate mintală comunitar local.

Dacă ați participat la A&E după ce ați făcut rău, veți primi mai întâi orice tratament medical necesar.

Vei fi apoi trimis la un psihiatru sau o asistentă psihiatrică pentru o evaluare înainte de a ieși din spital.

Această evaluare, care poate avea loc pe parcursul mai multor întâlniri, este utilizată pentru a afla mai multe despre tine și comportamentul tău de auto-vătămare.

Rezultatele evaluării vor fi folosite pentru a determina tratamentul și sprijinul de care aveți nevoie.

În timpul unei evaluări, de obicei, veți fi întrebat despre:

 • sănătatea ta fizică
 • relațiile tale cu ceilalți și modalitățile de viață
 • metodele pe care le-ai folosit pentru a-ți face rău
 • cât de des vă faceți rău
 • orice evenimente sau sentimente specifice care apar înainte de a vă auto-face rău
 • orice lucruri ați încercat să vă ajute să vă reduceți vătămarea de sine
 • indiferent dacă credeți că vă veți face rău din nou
 • de ce crezi că îți faci rău
 • indiferent dacă ai gânduri de a-ți încheia viața

Orice tratament suplimentar va fi, în mod normal, decis în comun între dvs. și echipa dvs. de cadre medicale.

Va fi un program specific pentru dvs., în funcție de nevoile dvs. și de ceea ce este probabil să fie eficient.

Vi se va cere consimțământul pentru tratament înainte de a începe orice.

Planul tău de îngrijire

În majoritatea cazurilor, tratamentul psihologic (terapii de vorbire), cum ar fi terapia cognitivă comportamentală (CBT) este recomandat persoanelor care se auto-dăunează.

Aceasta presupune participarea la ședințe cu un terapeut pentru a vorbi despre gândurile și sentimentele tale și despre modul în care acestea îți afectează comportamentul și starea de bine.

Dovada sugerează că aceste tipuri de tratamente pot fi eficiente pe termen lung pentru persoanele care se auto-dăunează.

Dacă aveți o problemă de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea de personalitate fără margini sau schizofrenia , planul dvs. de tratament poate implica medicamente, precum și tratament psihologic.

Dacă este recomandat un tratament psihologic, de obicei vei avea o serie de sesiuni cu un terapeut.

După terminarea tratamentului, dumneavoastră și echipa dvs. de îngrijire ar trebui să discutați pașii pe care îi puteți face pentru a face față oricăror crize și trebuie să vi se spună cum să contactați echipa de îngrijire, dacă este necesar.

Specialiști implicați în îngrijirea dumneavoastră

În timpul evaluării și tratamentului dvs., există o serie de profesioniști diferiți în domeniul sănătății, cum ar fi:

 • un consilier – cineva instruit în terapii de vorbire
 • un psihiatru – un medic calificat cu pregătire suplimentară în tratarea afecțiunilor de sănătate mintală
 • un psiholog – un profesionist din domeniul sănătății, care este specializat în evaluarea și tratarea condițiilor de sănătate mintală, vorbind (de obicei, CBT)

Puteți vedea și alți specialiști, în funcție de motivele care stau la baza motivului pentru care vă faceți rău.

De exemplu, dacă ați pierdut o rudă apropiată, puteți fi chemat la un consilier special în căsătorie pentru ajutor pentru a face față în caz de rău .

Dacă vă auto-faceți rău după un incident de viol sau abuz fizic sau psihic, puteți fi trimis la o persoană instruită în a trata victimele agresiunii sexuale sau ale abuzurilor domestice .

Dacă aveți o altă afecțiune care se leagă de auto-vătămarea voastră, cum ar fi anorexia nervoasă sau bulimia , puteți fi trimis la un specialist în tulburări alimentare și la dietetician sau nutriționist.

De asemenea, ar putea fi recomandat să participați la un grup de auto-ajutor, cum ar fi Alcoolicii Anonimi, dacă folosiți greșit alcoolul sau Narcotice Anonime dacă faceți greșit de droguri .

Aceste grupuri pot oferi sprijin în timp ce încercați să vă opriți comportamentul care vă dăunează de la sine.

Organizații utile

Există organizații care oferă sprijin și sfaturi atât pentru persoanele care se autodepășesc, cât și pentru prietenii și familiile lor.

Acestea includ:

Găsiți mai multe linii de asistență pentru sănătate mintală