Anorexie nervoasă – Tratament

Tratamentul pentru anorexie implică de obicei o combinație de terapie de vorbire și creșterea în greutate supravegheată.

Este important să începeți tratamentul cât mai devreme pentru a reduce riscul de complicații grave, în special dacă ați pierdut deja multă greutate.

Tratamentul pentru anorexie este ușor diferit pentru adulți și cei sub 18 ani.

Tratament pentru adulți

O serie de terapii vorbitoare diferite sunt disponibile pentru a trata anorexia. Scopul acestor tratamente este de a vă ajuta să înțelegeți cauzele problemelor dvs. alimentare și să vă simțiți mai confortabil cu mâncarea, astfel încât să puteți începe să mâncați mai mult și să atingeți o greutate sănătoasă.

Vi se poate oferi oricare dintre următoarele tipuri de terapie de vorbire. Dacă credeți că unul nu este potrivit pentru dvs. sau nu vă ajută, puteți discuta cu medicii dvs. despre încercarea unui alt tip de terapie.

Terapia cognitivă comportamentală (CBT)

Dacă vi se oferă CBT , va implica de obicei sesiuni săptămânale de până la 40 de săptămâni (9-10 luni) și 2 sesiuni pe săptămână în primele 2 – 3 săptămâni.

CBT implică discuția cu un terapeut care va colabora cu tine pentru a crea un plan de tratament personalizat.

Te vor ajuta să:

  • face față sentimentelor tale
  • înțelegeți nutriția și efectele înfometării
  • face alegeri alimentare sănătoase

Vă vor cere să practicați aceste tehnici de unul singur, să vă măsurați progresul și să vă arate modalități de a gestiona sentimente și situații dificile, astfel încât să vă respectați noile obiceiuri alimentare.

Tratamentul cu Anorexia Nervosa pentru Maudsley pentru adulți (MANTRA)

MANTRA implică discuțiile cu un terapeut pentru a înțelege ce anume îți provoacă tulburările alimentare. Se concentrează asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastră și vă ajută să vă schimbați comportamentul atunci când sunteți gata.

Puteți implica familia sau îngrijitorii dacă credeți că ar fi de ajutor.

Ar trebui să vi se ofere 20 de sesiuni. Primele 10 ar trebui să fie săptămânale, urmând ca următoarele 10 să fie potrivite.

Specialist management clinic de susținere (SSCM)

SSCM implică discuțiile cu un terapeut care vă va ajuta să înțelegeți ce vă cauzează tulburările alimentare. Veți afla despre nutriție și despre modul în care obiceiurile dvs. alimentare vă provoacă simptomele.

Ar trebui să vi se ofere 20 sau mai multe sesiuni săptămânale. Terapeutul tău îți va stabili o greutate țintă și, pe parcursul celor 20 de săptămâni, te va ajuta să o atingi.

Terapia psihodinamică focală

Terapia psihodinamică focală este de obicei oferită dacă nu simțiți că vreuna dintre terapiile de mai sus este potrivită pentru dvs. sau dacă nu funcționează.

Terapia psihodinamică focală ar trebui să includă încercarea de a înțelege modul în care obiceiurile tale alimentare sunt legate de ceea ce gândești și cum te simți față de tine și de ceilalți oameni din viața ta.

Ar trebui să vi se ofere ședințe săptămânale până la 40 de săptămâni (9-10 luni).

Sfaturi pentru dieta

În timpul tratamentului dvs., vi se va oferi probabil sfaturi despre alimentația sănătoasă și dieta. Cu toate acestea, acest sfat singur nu vă va ajuta să vă recuperați din anorexie, de aceea va trebui să aveți terapie de vorbire, precum și sfaturi dietetice.

Medicii dvs. vă vor sfătui probabil să luați suplimente de vitamine și minerale, astfel încât să obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie pentru a fi sănătoși.

Tratament pentru copii și tineri

Copiilor și tinerilor li se va oferi de obicei terapie de familie. De asemenea, vi se poate oferi psihoterapie CBT sau adolescentă. CBT va fi foarte asemănătoare cu CBT oferită adulților.

Terapia familială

Terapia familială te implică pe tine și familia ta vorbind cu un terapeut, explorând cum te-a afectat anorexia și cum te poate sprijini familia pentru a te îmbunătăți.

Terapeutul vă va ajuta, de asemenea, să găsiți modalități de a gestiona sentimente și situații dificile pentru a vă împiedica să recidivați în obiceiuri alimentare nesănătoase, odată ce terapia dvs. se va încheia.

Puteți avea ședințele împreună cu familia sau singuri cu terapeutul. Terapia familială este oferită uneori în grup cu alte familii.

De obicei, vi se vor oferi 18 până la 20 de sesiuni pe parcursul unui an, iar terapeutul dvs. va verifica regulat dacă programul funcționează în continuare pentru dvs.

Psihoterapie axată pe adolescenți

Psihoterapia centrată pe adolescenți va implica de obicei până la 40 de sesiuni și durează în mod normal între 12 și 18 luni. Veți avea sesiuni mai des la început pentru a vă oferi mai mult sprijin.

Terapeutul vă va ajuta:

  • face față temerilor tale de a câștiga în greutate
  • înțelegeți ce trebuie să faceți pentru a fi sănătos
  • înțelegeți efectul consumului subaltern
  • înțelegeți ce vă provoacă anorexia și cum să o opriți

Puteți avea terapia singur sau cu familia.

Sfaturi pentru dieta

Dacă aveți anorexie, este posibil să nu obțineți toate vitaminele și energia de care corpul dvs. are nevoie pentru a crește și a se dezvolta corect, ceea ce este deosebit de important pe măsură ce ajungeți la pubertate.

În timpul tratamentului, medicul vă va oferi sfaturi despre cele mai bune alimente pe care să le mâncați pentru a rămâne sănătos. Probabil vă vor sfătui, de asemenea, să luați suplimente de vitamine și minerale.

Vor vorbi, de asemenea, cu părinții sau îngrijitorii despre dieta dvs., astfel încât să vă poată susține acasă.

Sănătate osoasă

Anorexia îți poate face oasele mai slabe, ceea ce te poate face mai probabil să dezvolți o afecțiune numită osteoporoză . Acest lucru este mai probabil dacă greutatea dvs. a fost scăzută timp de un an sau mai mult la copii și tineri, sau la 2 ani sau mai mult la adulți.

Din această cauză, medicii vă pot sugera să aveți o scanare a densității osoase pentru a verifica starea de sănătate a oaselor.

Fetele și femeile sunt mai expuse riscului de a obține oase slabe decât bărbații, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente care vă ajută să vă protejați oasele împotriva osteoporozei.

Medicament

Antidepresivele nu trebuie să fie oferite ca singurul tratament pentru anorexie. Dar vi se poate oferi un antidepresiv, cum ar fi fluoxetina (Prozac), în asociere cu terapia, pentru a vă ajuta să gestionați alte afecțiuni, cum ar fi:

Antidepresivele sunt foarte rar prescrise copiilor sau tinerilor sub 18 ani.

Unde se va întâmpla tratamentul

Majoritatea persoanelor cu anorexie vor putea rămâne acasă în timpul tratamentului. De obicei, vei avea programări la clinica ta și apoi vei putea merge acasă.

Cu toate acestea, puteți fi internat la spital dacă aveți complicații grave de sănătate. De exemplu, dacă:

Medicii dvs. vor păstra cu atenție greutatea și sănătatea dvs. dacă sunteți îngrijiți în spital. Vă vor ajuta să atingeți o greutate sănătoasă treptat și să începeți sau să continuați orice terapie.

Odată ce sunt mulțumiți de greutatea ta, precum și de sănătatea ta fizică și mentală, ar trebui să te poți întoarce acasă.

Tratament obligatoriu

Ocazional, cineva cu anorexie poate refuza tratamentul, chiar dacă este grav bolnav și viața lor este în pericol.

În aceste cazuri, medicii pot decide, ca ultimă soluție, să admită persoana la spital pentru tratament obligatoriu în conformitate cu legea de sănătate mintală. Aceasta este uneori cunoscută sub numele de „secționare” sau „a fi secționat”.

Verificați-up-uri

Este important să primiți asistență continuă după terminarea tratamentului.

Ar trebui să verificați greutatea dvs. cel puțin o dată pe an, precum și starea de sănătate mentală și fizică. Acest lucru va fi, de obicei, de către medicul dumneavoastră de familie, dar poate fi cu un specialist în tulburări alimentare.

Suport suplimentar

Există multe organizații care sprijină persoanele cu anorexie și familiile lor, inclusiv:

De asemenea, vă poate ajuta să vă alăturați unui grup de asistență de ajutor, precum grupul de asistență online Beat pentru persoanele cu anorexie.