Anevrism aortic abdominal – Tratament

Tratamentul pentru un anevrism aortic abdominal (AAA) depinde în mare măsură de cât de mare este.

AAA-urile sunt grupate în 3 mărimi:

 • AAA mic – de 3cm până la 4,4 cm
 • AAA mediu – 4.5cm până la 5.4cm latură
 • AAA mare – 5,5 cm sau mai mult peste

AAA-urile mari au mai multe șanse să izbucnească (ruperea), de aceea este de obicei recomandată o intervenție chirurgicală pentru a opri acest lucru.

Riscul unei explozii AAA mici sau medii este mult mai mic, așa că, în mod normal, vi se va recomanda să aveți scanări regulate pentru a verifica dimensiunea acestuia și pentru a face schimbări de stil de viață sănătoase pentru a ajuta la oprirea creșterii acestuia.

Întrebați-vă medicul dacă nu sunteți sigur ce dimensiune are anevrismul dumneavoastră.

AAA mici și mijlocii

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament dacă aveți un AAA mic sau mediu. Acest lucru se datorează faptului că riscul de explozie AAA este mai mic decât riscul de complicații din operație.

Vi se va solicita să vă întoarceți pentru scanări periodice cu ultrasunete pentru a verifica dacă anevrismul dvs. este din ce în ce mai mare.

Scanările sunt făcute:

 • în fiecare an, dacă aveți un AAA mic
 • la fiecare 3 luni, dacă aveți un AAA mediu

Chirurgia poate fi oferită dacă anevrismul dvs. devine un AAA mare.

De asemenea, vi se va spune despre modificările stilului de viață care pot contribui la reducerea riscului de a crește un anevrism, cum ar fi consumul sănătos.

Citiți mai multe despre cum să opriți creșterea anevrismului .

Puteți continua altfel la fel de normal, deși faptul că aveți un AAA poate avea unele implicații pentru lucruri precum conducerea și obținerea unei asigurări de călătorie.

Citiți câteva întrebări frecvente despre AAA-uri pentru mai multe informații.

AAA mari

Dacă aveți un AAA mare, este de obicei recomandată intervenția chirurgicală pentru a o consolida cu o bucată de tub artificial (o grefă), deoarece riscul de a exploda este mai mare decât riscul de complicații din operație.

Există 2 tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru un AAA:

 • chirurgie endovasculară – grefa este introdusă într-un vas de sânge din inghine și apoi trecut cu atenție până în aortă
 • chirurgie deschisă – grefa este plasată în aortă printr-o tăietură în burtă

Ambele tehnici sunt la fel de bune la reducerea riscului de a exploda AAA, dar fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje. Vorbeste cu chirurgul despre care este cel mai bine pentru tine.

Dacă intervenția chirurgicală nu este potrivită pentru tine, vei avea scanări regulate pentru a-ți monitoriza anevrismul și vei primi sfaturi cu privire la modificările sănătoase ale stilului de viață și este posibil să fii prescris medicament pentru a ajuta la oprirea exploziei anevrismului.

Chirurgie endovasculară

În chirurgia endovasculară, o grefă este introdusă într-un vas de sânge din inghine prin mici tăieturi făcute în pielea ta. Este apoi ghidat cu atenție în anevrism.

Acest lucru se face de obicei sub anestezic general , unde dormi.

În mod normal, veți rămâne în spital timp de 2 sau 3 zile după operație și vor avea nevoie de câteva săptămâni sau luni pentru a vă recupera complet.

Riscul de complicații este, în general, mai mic decât în cazul unei intervenții chirurgicale deschise, iar șederea în spital și timpul de recuperare sunt adesea mai scurte. Aproximativ 98% din oameni își fac o recuperare completă.

Riscurile chirurgiei endovasculare includ:

 • scurgerea grefei sau alunecarea din poziție – veți avea scanări regulate pentru a verifica acest lucru și poate fi nevoie de o altă operație pentru a remedia problemele
 • o infecție a plăgii sau infecția grefei
 • sângerare puternică din inghinalul tău
 • un cheag de sânge , atac de cord sau accident vascular cerebral