Anevrism aortic abdominal

Un anevrism aortic abdominal (AAA) este o umflătură sau umflare în aortă, principalul vas de sânge care curge din inimă în jos prin piept și burtă.

Un AAA poate fi periculos dacă nu este identificat mai devreme.

Poate crește în timp și ar putea izbucni (ruperea), provocând sângerare care poate pune viața în pericol.

Bărbații în vârstă de 65 de ani și peste au cel mai mare risc de AAA. Acesta este motivul pentru care bărbații sunt invitați la screening pentru a verifica dacă există un AAA la 65 de ani.

Simptomele unui anevrism aortic abdominal (AAA)

AAA-urile nu cauzează de obicei simptome evidente și sunt adesea prelevate numai în timpul screeningului sau testelor efectuate dintr-un alt motiv.

Unele persoane cu un AAA au:

Dacă un AAA izbucnește, poate provoca:

  • durere bruscă, severă în burtă sau partea inferioară a spatelui
  • ameţeală
  • piele transpirată, palidă și cloroasă
  • o bătaie rapidă a inimii
  • scurtarea respirației
  • leșin sau trecere

Sunați la 112 pentru o ambulanță imediat dacă dumneavoastră sau altcineva prezintă simptome ale unei AAA explozivă.

Când să primiți ajutor medical

Faceți o programare pentru a vă vedea medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveți simptome, mai ales dacă aveți un risc mai mare de AAA.

Se poate face o scanare cu ultrasunete a burtei dvs. pentru a verifica dacă aveți una.

Sunați la 112 pentru o ambulanță imediat dacă dumneavoastră sau altcineva prezintă simptome ale unei AAA explozivă.

Cine prezintă riscul de anevrism aortic abdominal (AAA)

Se poate forma un AAA dacă părțile aortei se slăbesc și se balonează spre exterior. Nu este întotdeauna clar de ce se întâmplă acest lucru, dar există lucruri care cresc riscul.

Persoanele cu un risc mai mare de a obține un AAA includ:

Vorbeste cu medicul tau de familie daca esti ingrijorat, s-ar putea sa ai un risc AAA. Aceștia pot sugera să aveți o scanare pentru a verifica dacă aveți una și să faceți schimbări de stil de viață sănătoase pentru a reduce riscul unei AAA.

Tratamentul recomandat pentru un AAA depinde de cât de mare este.

Tratamentul nu este întotdeauna necesar imediat dacă riscul de a exploda AAA este mic.

Tratamentul pentru:

  • AAA mic (de 3 cm până la 4,4 cm pe toată suprafața) – scanări cu ultrasunete sunt recomandate în fiecare an pentru a verifica dacă acesta devine din ce în ce mai mare; veți fi sfătuit cu privire la modificările stilului de viață sănătos pentru a ajuta la stoparea creșterii
  • AAA mediu (4,5 cm până la 5,4 cm) – se recomandă scanări cu ultrasunete la fiecare 3 luni pentru a verifica dacă devine mai mare; veți fi, de asemenea, sfătuit cu privire la schimbările de stil de viață sănătoase
  • AAA mare (5,5 cm sau mai mult) – de obicei este recomandată o intervenție chirurgicală pentru a opri creșterea sau explozia

Întrebați-vă medicul dacă nu sunteți sigur ce dimensiune are AAA.

Reducerea riscului de anevrism aortic abdominal (AAA)

Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce șansele de a obține un AAA sau pentru a ajuta la oprirea unuia să crească.

Acestea includ:

Dacă aveți o afecțiune care vă crește riscul de a avea un AAA, cum ar fi hipertensiunea arterială, medicul dumneavoastră poate recomanda, de asemenea, să luați tablete pentru a trata acest lucru.

Screening pentru AAA-uri

În Anglia, screeningul pentru AAAs este oferit bărbaților în cursul anului în care împlinesc 65 de ani. Acest lucru poate ajuta la observarea unei umflături în aortă mai devreme, când poate fi tratată.

Testul presupune o scanare cu ultrasunete rapidă și nedureroasă pentru a vedea cât de mare este aorta ta.

Dacă sunteți un bărbat de peste 65 de ani și nu ați fost examinat, puteți solicita un test contactând direct serviciul local de screening AAA .

Femeile și bărbații sub 65 de ani nu sunt invitați în mod obișnuit la screening. Dar dacă credeți că puteți avea un risc mai mare de a avea un AAA, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea de a face o scanare.

Citiți mai multe despre screening pentru un AAA .