Amniocenteză – De ce este oferită

Amniocenteza este oferită numai femeilor însărcinate care au șanse mai mari de a avea un copil cu o afecțiune genetică sau cromozomială. Poate diagnostica o serie de afecțiuni.

Dacă rezultatele testului dumneavoastră sau istoricul medical sau familial sugerează că aveți o șansă mai mare de a avea un copil cu o afecțiune genetică sau cromozomială, vi se poate oferi amniocenteză.

Nu trebuie să faceți testul. Depinde de tine să decizi dacă vrei.

Ce afecțiuni poate detecta amniocenteza?

Amniocenteza poate fi utilizată pentru a diagnostica o serie de afecțiuni, inclusiv:

  • Sindromul Down – toți copiii născuți cu sindrom Down au un anumit grad de dizabilitate de învățare și dezvoltare întârziată, dar acest lucru variază mult între copiii individuali
  • Sindromul Edwards și sindromul Patau – afecțiuni care pot duce la avort , naștere sau probleme fizice severe și dizabilități de învățare
  • fibroza chistică – o condiție în care plămânii și sistemul digestiv sunt înfundate cu mucus gros și lipicios
  • distrofie musculară – o afecțiune care determină slăbiciune musculară progresivă și dizabilitate
  • boala celulelor secera – unde globulele roșii se dezvoltă anormal și nu sunt în măsură să transporte oxigenul în jurul corpului în mod corespunzător
  • talasemia – o afecțiune care afectează globulele roșii și poate provoca anemie, creștere restrânsă și deteriorarea organului

Decizia dacă aveți amniocenteză

Dacă vi se oferă amniocenteză, întrebați-vă medicul sau moașa despre ce implică procedura și despre riscuri și beneficii, înainte de a decide dacă va avea.

De asemenea, vă poate fi util să contactați un grup de asistență, cum ar fi Rezultatele și alegerile anteneale (ARC) , o organizație de caritate care oferă informații, sfaturi și asistență cu privire la toate problemele legate de screening în timpul sarcinii.

Motive pentru a avea amniocenteză

Testul va putea, de obicei, să vă spună sigur dacă bebelușul dvs. se va naște sau nu cu oricare dintre condițiile testate.

S-ar putea să descoperiți că bebelușul dvs. nu are testele de depistare a afecțiunilor, spun că ar putea avea, ceea ce poate fi liniștitor.

Dar dacă testul confirmă faptul că copilul tău are starea pentru care au fost testate, puteți decide cum doriți să procedați.

Aflați mai multe despre rezultatele amniocentezei

Motive pentru a nu avea amniocenteză

Există riscul de a greși copilul. Până la 1 din fiecare 100 de femei care au amniocenteză vor provoca avort. S-ar putea să simți că aceasta depășește beneficiile potențiale ale testului.

Unele femei decid că preferă să afle dacă copilul lor are o afecțiune genetică atunci când naște copilul lor.

Aflați mai multe despre riscurile amniocentezei