Vaginita

Vaginita este inflamația vaginului care poate provoca mâncărime, disconfort și descărcare.

Simptomele vaginitei

Printre simptomele se numără:

Un miros puternic, neplăcut, în special după sex, poate fi un semn de vaginoză sau trichomoniază bacteriană , care poate provoca uneori vaginite.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul de familie sau mergeți la o clinică de sănătate sexuală dacă aveți simptome vaginale neobișnuite, în special dacă:

 • aveți mâncărimi vaginale sau o secreție vaginală cu miros neplăcut
 • nu ați mai avut infecție vaginală înainte
 • ai avut infectii vaginale in trecut, dar de data aceasta simptomele tale sunt diferite
 • ai avut o serie de parteneri sexuali sau ai un partener sexual nou – poți avea o infecție cu transmitere sexuală (ITS)
 • ai terminat un curs de medicamente pentru tulburări vaginale, dar simptomele tale persistă

Nu este nevoie să vă vedeți medicul de familie dacă ați fost diagnosticat cu sturd în trecut și simptomele dvs. sunt aceleași.

Dacă sunteți sigur că aveți tuse și că l-ați tratat cu succes în trecut cu medicație fără rețea, îl puteți trata din nou.

Citiți mai multe despre medicamentele fără vârf .

Cauzele vaginitei

Vaginita poate fi cauzată de oricare dintre următoarele infecții sau iritanți:

 • fard – o infecție obișnuită cu drojdie care afectează majoritatea femeilor la un moment dat
 • vaginoză bacteriană – o infecție bacteriană în care echilibrul bacteriilor din interiorul vaginului este perturbat
 • trichomoniaza – STI cauzată de un parazit minuscul
 • iritare chimică – de exemplu, din săpunul parfumat, baia cu bule sau balsamul de țesătură sau din spermicid (un produs chimic care ucide sperma, uneori folosit pe prezervative) și unele produse sanitare
 • spălați-vă în interiorul vaginului
 • chlamydia – un STI cauzat de bacterii
 • gonoree – un ITS cauzat de bacterii
 • herpes genital – un ITS cauzat de virusul herpes simplex

Uscăciunea vaginală , mâncărimea sau disconfortul (în special în timpul sexului) pot fi uneori cauzate de scăderea nivelului de estrogen după menopauză . Aceasta este cunoscută sub numele de atrofie vaginală sau vaginită atrofică și se datorează subțierea mucoasei vaginului.

Tratarea vaginitei

Tratamentul pentru vaginite depinde de ceea ce o provoacă.

Infecțiile cu drojdii, cum ar fi fardul vaginal, sunt de obicei tratate cu medicamente antifungice , iar infecțiile bacteriene sunt de obicei tratate cu antibiotice .

Atrofie vaginală

Terapia de substituție hormonală (HRT) poate fi recomandată dacă aveți vaginite care este cauzată de atrofia vaginală (subțierea mucoasei vaginului după menopauză). HRT înlocuiește hormonii feminini, estrogenul și progesteronul.

De asemenea, sunt disponibile creme, sesiuni sau tablete vaginale care conțin estrogen. Spre deosebire de HRT, acestea restabilesc doar estrogenul la nivelul vaginului, decât la întregul corp, reducând riscul de reacții adverse.

Îngrijire auto

Pentru a vă îmbunătăți vaginita, trebuie să:

 • păstrează-ți zona genitală curată și uscată – fă o baie caldă decât una fierbinte și folosește săpun neperfumat pentru a-ți curăța zona genitală (vaginul se curăță de secreții naturale); uscați-vă bine
 • evita evacarea (pulverizarea apei în vaginul tău) – îți poate înrăutăți simptomele vaginitei prin înlăturarea bacteriilor sănătoase care aliniază vaginul și te poate ajuta să nu te infecteze
 • nu folosiți produse de igienă feminine – cum ar fi spray-uri, deodorante sau pulberi
 • utilizați tampoane în loc de tampoane dacă utilizați creme intravenoase sau sesiuni pentru a trata o infecție – tampoanele pot „înmuia” tratamentul, ceea ce înseamnă că este mai puțin disponibil în vagin
 • purtați lenjerie de bumbac care se potrivește liber – acest lucru poate fi benefic dacă aveți o afecțiune externă, dar nu împiedică apariția vaginitei în viitor

Făcând sex

De asemenea, ar trebui să practicați sexul sigur folosind prezervative pentru a evita obținerea sau răspândirea de ITS.

Citiți mai multe despre contracepție .

Dacă aveți vaginită ușoară până la moderată, utilizarea unui lubrifiant poate ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului în timp ce faceți relații sexuale.

Lubrifianții oferă ameliorarea simptomelor pe termen scurt și pot îmbunătăți uscăciunea vaginală în timpul sexului, dar nu există dovezi care să arate că sunt un tratament eficient pe termen lung.

Sunt disponibile mai multe tipuri de lubrifiant. Unele sunt pe bază de apă, altele sunt pe bază de silicon.

Poate trebuie să încercați câteva înainte de a găsi unul potrivit.

Întrebați medicul de familie sau farmacistul dacă aveți nevoie de sfaturi suplimentare.