Vaccinări de călătorie – vaccinuri disponibile

Următoarele vaccinuri sunt disponibile pentru persoanele care călătoresc în străinătate.

Vaccinarea cu holera

Vaccinarea împotriva holerei nu este de rutină necesară pentru majoritatea călătorilor.

Dar, în unele cazuri, poate fi recomandat lucrătorilor de ajutor și persoanelor susceptibile să aibă acces limitat la serviciile medicale – de exemplu, persoanele care lucrează în lagăre de refugiați sau după dezastre naturale.

Cele mai multe cazuri de holeră se limitează la regiuni ale lumii cu o igienizare slabă și igienă a apei, cum ar fi părți din:

 • Africa Sub-Sahariana
 • sud și sud-estul Asiei
 • Orientul Mijlociu
 • America Centrală și Caraibe

Vaccinul este administrat de obicei sub formă de băutură în 2 doze separate, luate între 1 și 6 săptămâni între ele.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani ar trebui să aibă o a treia doză luată între 1 și 6 săptămâni după a doua doză.

Trebuie să vă asigurați că aveți doza finală a acestui vaccin cu cel puțin o săptămână înainte de călătorie.

O doză unică de rapel sau revaccinarea completă este de obicei recomandată dacă ați fost anterior vaccinat împotriva holerei și intenționați să călătoriți într-o zonă în care infecția este frecventă.

Citiți mai multe despre vaccinul împotriva holerei

Vaccinarea cu difterie

O vaccinare combinată care protejează împotriva difteriei , poliomielitei și tetanosului este administrată de rutină tuturor copiilor din Marea Britanie.

Ar trebui să vă asigurați că dumneavoastră și copiii dvs. sunt la curent cu vaccinările de rutină înainte de a călători.

Dozele suplimentare de rapel sunt, de obicei, recomandate numai dacă veți vizita părți ale lumii unde difteria este larg răspândită, iar ultima doză de vaccinare a fost în urmă cu mai bine de 10 ani.

Difteria este mai frecventă în anumite părți ale lumii unde sunt vaccinate mai puține persoane, cum ar fi:

 • Africa
 • Asia de Sud
 • fosta Uniune Sovietică

Doze suplimentare de vaccinare sunt administrate într-o singură injecție 3-în-1 Td / IPV (tetanos, difterie și poliomielită).

Citiți mai multe despre vaccinul de călătorie contra difteriei .

Vaccinarea împotriva hepatitei A

Vaccinarea împotriva hepatitei A este recomandată dacă călătoriți în țări în care există niveluri slabe de igienizare și igienă, iar hepatita A este frecventă.

Întrebați medicul dumneavoastră de familie, farmacie sau clinică de călătorie dacă ar trebui să aveți vaccinul împotriva hepatitei A dacă călătoriți în:

 • Africa Sub-Sahariana
 • Asia
 • Orientul Mijlociu
 • America de Sud și Centrală

Vaccinarea împotriva hepatitei A este de obicei administrată ca o singură injecție inițială, cu o a doua doză 6 până la 12 luni mai târziu. Două doze ar trebui să vă protejeze cel puțin 20 de ani.

De preferință, trebuie să aveți doza inițială cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plecare, deși poate fi administrată până la ziua plecării, dacă este necesar.

Jaburile care oferă o protecție combinată împotriva hepatitei A și hepatitei B sau tifoidului sunt, de asemenea, disponibile dacă aveți probabilitatea de a fi, de asemenea, riscat de aceste afecțiuni.

Citiți mai multe despre vaccinul împotriva hepatitei A

Vaccinarea împotriva hepatitei B

Vaccinarea împotriva hepatitei B este recomandată dacă călătoriți în anumite părți ale lumii unde hepatita B este frecventă, mai ales dacă veți face activități care vă cresc riscul de a dezvolta infecția.

Hepatita B este răspândită prin sânge și lichide corporale. Lucruri precum sexul, injectarea de droguri sau practicarea sporturilor de contact în călătoriile dvs. vă pot crește riscul.

Oricine călătorește pentru perioade îndelungate sau care este probabil să aibă nevoie de îngrijiri medicale în străinătate este, de asemenea, expus riscului.

Hepatita B se găsește la nivel mondial, dar este mai frecventă în anumite părți ale:

 • Africa
 • Asia
 • Orientul Mijlociu
 • sudul și estul Europei

Vaccinarea împotriva hepatitei B implică, în general, un curs de 3 injecții. În funcție de cât de repede aveți nevoie de protecție, acestea pot fi răspândite pe o perioadă de până la 6 luni sau cât mai scurt de 3 săptămâni.

Un jab combinat al hepatitei A și hepatitei B este de asemenea disponibil dacă riscați să prezentați ambele condiții în timpul călătoriei.

Citiți mai multe despre vaccinul împotriva hepatitei B

Vaccinarea cu encefalita japoneză

Vaccinarea împotriva encefalitei japoneze este, de obicei, recomandată dacă plănuiți o ședere lungă (de obicei cel puțin o lună) într-o țară în care ați putea primi afecțiunea.

Este deosebit de important dacă:

 • vizitați în timpul sezonului ploios sau există un risc pe tot parcursul anului, din cauza unui climat tropical
 • veți vizita zonele rurale, cum ar fi orezurile sau mlaștinile
 • veți participa la orice activități care vă pot crește riscul de a vă infecta, cum ar fi mersul cu bicicleta sau campingul

Encefalita japoneză se găsește în toată Asia și nu numai. Zona pe care o găsește se întinde de la insulele din vestul Pacificului din est, până la granițele Pakistanului, în vest.

Se găsește la nord de nord-estul Chinei și la sud de insulele din strâmtoarea Torres și Cape York, în nord-estul Australiei.

În ciuda numelui său, encefalita japoneză este acum relativ rară în Japonia din cauza programelor de imunizare în masă.

Aflați mai multe despre zonele de risc pe site-ul Travel Health Pro

Vaccinarea împotriva encefalitei japoneze constă, de obicei, în 2 injecții, a doua doză administrată la 28 de zile după prima.

În mod ideal, trebuie să aveți a doua doză pe săptămână înainte de a pleca.

Citiți mai multe despre vaccinul contra encefalitei japoneze .

Vaccinarea împotriva meningitei meningococice

Vaccinarea împotriva unor tipuri de meningită meningococică este de obicei recomandată dacă călătoriți în zone cu risc și activitățile planificate vă pun un risc mai mare – de exemplu, dacă sunteți un călător de lungă durată, care are contact strâns cu populația locală.

Zonele cu risc ridicat pentru meningita meningococică includ părți din Africa și Arabia Saudită în timpul adunărilor în masă din Hajj sau Umrah.

Toți călătorii în Arabia Saudită pentru pelerinajele Hajj sau Umrah sunt obligați să arate dovada vaccinării.

Dacă călătoriți într-o zonă cu risc ridicat, ar trebui să vă vaccinați împotriva meningitei meningococice cu un vaccin MenACWY, cunoscut și sub numele de vaccinul meningită meningococică quadrivalentă.

Aceasta este o singură injecție care ar trebui administrată cu 2 până la 3 săptămâni înainte de călătorie. Bebelusii sub un an au nevoie de 2 injectii.

Ar trebui să aveți vaccinul MenACWY înainte de a călători în zone cu risc ridicat, chiar dacă ați avut vaccinul împotriva meningitei C când era copil.

Citiți mai multe despre vaccinul cu meningită meningococică .

Vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR)

Vaccinul MMR care protejează împotriva rujeolei , oreionului și rubeolei este administrat de rutină tuturor copiilor din Marea Britanie.

Trebuie să vă asigurați că dumneavoastră și copiii dvs. sunt la curent cu vaccinările de rutină, inclusiv MMR, înainte de a călători.

Dacă nu ați fost complet vaccinat împotriva acestor afecțiuni sau nu sunteți deja imun, trebuie să întrebați despre vaccinarea MMR înainte de călătorie.

Vaccinul MMR se administrează sub formă de 2 injecții. Acestea sunt administrate de obicei când un copil are 12-13 luni și când începe școala.

Dar dacă vaccinarea a fost ratată anterior, adulții pot avea dozele la 1 lună distanță, iar copiii le pot avea la distanță de 3 luni, dacă este necesar.

În mod ideal, ar trebui să aveți doza finală cu cel puțin 2 săptămâni înainte de a pleca.

Citiți mai multe despre vaccinul MMR .

Vaccinarea cu poliomielită

O vaccinare combinată care protejează împotriva difteriei, poliomielitei și tetanosului este administrată de rutină tuturor copiilor din Marea Britanie.

Ar trebui să vă asigurați că dumneavoastră și copiii dvs. sunt la curent cu vaccinările de rutină înainte de a călători.

Dozele suplimentare de rapel sunt de obicei recomandate numai dacă veți vizita părți ale lumii unde se află poliomielita sau a fost recent prezentă, iar ultima doză de vaccinare a fost mai mare de acum 10 ani.

În prezent, starea este cea mai frecventă în Pakistan, Afganistan și Nigeria, dar este și un risc în alte regiuni ale lumii.

Doze suplimentare de vaccinare sunt administrate într-o singură injecție 3-în-1 Td / IPV (tetanos, difterie și poliomielită).

Citiți mai multe despre vaccinul 3 în 1 Td / IPV .

Vaccinarea antirabic

Vaccinarea împotriva rabiei este recomandată dacă călătoriți într-o zonă în care puteți obține rabie, în special dacă:

 • stai o lună sau mai mult
 • nu este probabil să existe acces rapid la îngrijiri medicale adecvate
 • intenționați să faceți activități care vă pot pune un risc crescut de expunere la rabie, precum ciclismul sau alergatul

Rabia poate fi găsită în multe părți ale lumii. GOV.UK oferă o listă detaliată a țărilor care au rabie în animale domestice sau în viața sălbatică .

Vaccinarea presupune un curs de 3 injecții înainte de a călători, administrate de obicei pe o perioadă de 28 de zile.

Dacă sunteți mușcat, lins sau zgâriat de un animal dintr-o țară în care rabbia este o problemă, pot fi necesare alte doze de vaccin antirabic (cu sau fără o injecție anti-rabie specială în jurul plăgii) ca tratament de urgență.

Aflați mai multe despre vaccinul antirabic

Public Health England a elaborat un prospect cu mai multe informații despre riscurile de rabie pentru călători .

Vaccinarea împotriva tetanosului

O vaccinare combinată care protejează împotriva difteriei, poliomielitei și tetanosului este administrată de rutină tuturor copiilor din Marea Britanie.

Ar trebui să vă asigurați că dumneavoastră și copiii dvs. sunt la curent cu vaccinările de rutină înainte de a călători.

Dozele suplimentare de rapel sunt de obicei recomandate numai dacă călătoriți în zone în care accesul la servicii medicale este probabil să fie limitat sau ultima doză de vaccinare a fost mai mare de acum 10 ani.

Doze suplimentare de vaccinare sunt administrate într-o singură injecție 3-în-1 Td / IPV (tetanos, difterie și poliomielită).

Citiți mai multe despre vaccinul 3 în 1 Td / IPV .

Vaccinarea cu encefalita transmisă prin tick

Vaccinarea împotriva encefalitei purtătoare de căpușe (TBE) este de obicei recomandată oricui intenționează să trăiască sau să lucreze într-o zonă cu risc ridicat sau să facă o excursie și să tabereze în aceste zone în primăvara sau vara târziu.

Căpușele care provoacă TBE se găsesc în principal în zonele împădurite din centrul, estul și nordul Europei, deși zonele cu risc includ și Rusia de est și unele țări din estul Asiei, inclusiv unele regiuni din China și Japonia.

Vaccinarea necesită un curs de 3 injecții pentru o protecție completă. A doua doză se administrează la 1 la 3 luni de la prima și oferă imunitate de aproximativ un an.

O a treia doză, administrată între 5 și 12 luni după a doua, oferă imunitate de până la 3 ani.

Uneori cursul poate fi accelerat dacă este necesar. Aceasta implică administrarea a 2 doze la 2 săptămâni între ele.

Dozele de rapel ale vaccinului sunt recomandate la fiecare 3 ani, dacă este necesar.

Citiți mai multe despre vaccinul contra encefalitei cu căpușă .

Vaccinarea împotriva tuberculozei (TB)

Vaccinul BCG (care reprezintă vaccinul Bacillus Calmette-Guérin) protejează împotriva tuberculozei , care este cunoscut și sub denumirea de TB.

Vaccinul BCG nu este administrat ca parte a programului de vaccinare de rutină. Este administrat pe numai atunci când se crede că un copil sau un adult ar avea un risc crescut de a intra în contact cu tuberculoza.

Atunci când se pregătește pentru călătorii în străinătate, vaccinul BCG este recomandat tuturor persoanelor nevaccinate sub 16 ani care vor trăi sau vor lucra cu prietenii, familia sau localnicii mai mult de 3 luni într-o țară în care tuberculoza este frecventă sau riscul de multi-droguri TBC rezistent este ridicat.

Vaccinul BCG este administrat ca o singură injecție.

Zonele lumii în care riscul de TBC este suficient de mare pentru a recomanda vaccinarea BCG pentru călătorii nevaccinați anterior includ:

 • subcontinentul indian (Bangladesh, Pakistan, India)
 • Africa
 • părți din sudul și sud-estul Asiei
 • parti din America de Sud si Centrala
 • părți din Orientul Mijlociu

Citiți mai multe despre vaccinul BCG .

Vaccinarea anti-tifoizi

Vaccinarea împotriva febrei tifoide este recomandată dacă călătoriți în anumite părți ale lumii, unde afecțiunea este comună, în special dacă:

 • au expunere frecventă sau prelungită la condițiile în care igienizarea alimentară și igiena alimentară este probabil să fie slabă
 • stați sau lucrați cu localnicii

Zonele cu risc ridicat includ:

 • subcontinentul indian (Bangladesh, Pakistan, India)
 • Africa
 • părți din sudul și sud-estul Asiei
 • parti din America de Sud si Centrala
 • părți din Orientul Mijlociu

Două vaccinuri principale sunt disponibile pentru febra tifoidă în Marea Britanie. Una este administrată ca o singură injecție, iar cealaltă este administrată ca 3 capsule pentru a lua în zile alternative.

Este, de asemenea, posibil să aveți o hepatită A combinată și un tir de tifoid.

În mod ideal, vaccinul anti-tifoid trebuie administrat cu cel puțin 1 lună înainte de călătorie, dar poate fi administrat mai aproape de data călătoriei, dacă este necesar.

Vaccinurile de rapel sunt recomandate la fiecare 3 ani dacă continuați să prezentați risc de infecție.

Citiți mai multe despre vaccinul anti-tifoid .

Vaccinarea împotriva febrei galbene

Vaccinarea împotriva febrei galbene este recomandată dacă călătoriți în zone în care există riscul de a obține febră galbenă.

Unele țări necesită o dovadă a certificatului de vaccinare înainte de a vă permite să intrați în țară.

Febra galbenă apare în unele zone din Africa tropicală și America Centrală și de Sud. Mai multe informații despre febra galbenă și zonele în care este găsit este disponibil pe Travel Health Pro .

Se consideră că o singură doză de vaccin contra febrei galbene oferă protecție pe tot parcursul vieții. Pentru majoritatea oamenilor, o doză de rapel nu mai este recomandată.

Trebuie să aveți o vaccinare împotriva febrei galbene cu cel puțin 10 zile înainte de călătorie.

Trebuie să vi se elibereze un certificat internațional de vaccinare sau profilaxie atunci când aveți vaccinul. Acest certificat este valabil pe viață.

Citiți mai multe despre vaccinul împotriva febrei galbene .

Când să primiți sfaturi suplimentare

Vorbiți cu medicul dumneavoastră medical înainte de a vă vaccina dacă:

 • Esti insarcinata
 • alăptezi
 • ai un deficit imunitar
 • aveți alergii