Tetanosul

Tetanusul este o afecțiune gravă, dar rară cauzată de intrarea bacteriilor într-o rană.

Din ianuarie până în decembrie 2016, în Anglia au existat doar patru cazuri de tetanos. Numărul este scăzut, deoarece un vaccin tetanic eficient este administrat ca parte a programului de vaccinare la copil .

Majoritatea persoanelor care au tetanic nu au fost vaccinate împotriva acestuia sau nu au completat întregul program de vaccinare.

Cum obții tetanos

Bacteriile Tetanus pot supraviețui mult timp în afara corpului și se găsesc în mod obișnuit în sol și în gunoiul de animale, precum caii și vacile.

Dacă bacteriile intră în organism printr-o rană, ele se pot multiplica și elibera rapid o toxină care afectează nervii, provocând simptome precum rigiditatea musculară și spasme.

Bacteriile pot intra în corpul tău prin:

Tetanul nu poate fi răspândit de la persoană la persoană.

Simptomele tetanosului

Simptomele tetanosului apar de obicei la 4 până la 21 de zile de la infecție. În medie, încep după aproximativ 10 zile.

Principalele simptome includ:

 • rigiditate în mușchii maxilarelor (blocajele), ceea ce vă poate îngreuna deschiderea gurii
 • spasme musculare dureroase, care pot îngreuna respirația și înghițirea
 • o temperatură ridicată (febră) de 38C (100,4F) sau mai mare
 • transpiraţie
 • o bătaie rapidă a inimii

Lăsate netratate, simptomele se pot agrava în următoarele ore și zile.

Când să primiți sfaturi medicale

Contactați medicul de familie sau vizitați unitatea de leziuni minore apropiate dacă sunteți îngrijorat de o rană, în special dacă:

 • este o rană adâncă
 • există murdărie sau ceva din interiorul rănii
 • nu ați fost complet vaccinat sau nu sunteți sigur dacă aveți

Medicul dumneavoastră va evalua rana și va decide dacă aveți nevoie de tratament și dacă trebuie să mergeți la spital.

Mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accident și urgență (A&E) sau sună la 112 pentru o ambulanță dacă dezvoltați o rigiditate musculară severă sau spasme.

Cum este tratat tetanul

Dacă medicul dumneavoastră crede că puteți dezvolta tetanos, dar nu ați avut încă simptome, vă vor curăța rănile și vă vor face o injecție de imunoglobulină tetanică. De asemenea, pot să vă ofere o doză de vaccin contra tetanosului dacă nu ați fost vaccinat complet în trecut.

Imunoglobulina Tetanos este un medicament care conține anticorpi care ucid bacteriile tetanice. Oferă protecție imediată, dar pe termen scurt, împotriva tetanosului.

Dacă dezvoltați simptome de tetanos, de obicei, va trebui să fiți internat într-o unitate de terapie intensivă a spitalului (UCI) , unde vi se poate administra o serie de tratamente diferite. Acestea ar putea include imunoglobulina tetanică, antibiotice și medicamente pentru a ameliora rigiditatea musculară și spasme.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă simptome de tetanos se recuperează, deși poate dura câteva săptămâni sau luni.

Vaccinarea împotriva tetanosului

O vaccinare împotriva tetanosului este administrată ca parte a programului de vaccinare la copil .

Cursul complet al vaccinării necesită cinci injecții, de obicei administrate în următorul program:

 • Primele trei doze sunt administrate ca parte a vaccinului 6 în 1 la 8, 12 și 16 săptămâni pentru toți copiii născuți la sau după 1 august 2017.
 • O doză de rapel este administrată ca parte a rapelului preșcolar 4 în 1 la vârsta de trei ani și patru luni.
 • Un rapel final este dat ca parte a rapelului 3-in-1 adolescent la 14 ani.

Acest curs de cinci injecții ar trebui să ofere o protecție de lungă durată împotriva tetanosului. Cu toate acestea, dacă tu sau copilul dumneavoastră aveți o rană profundă sau murdară, cel mai bine este să primiți sfaturi medicale.

Dacă nu sunteți sigur dacă ați făcut cursul complet de vaccinare, contactați-vă chirurgia pentru medicamente medicale. Este posibil să vaccinați complet copiii mai mari și adulții care nu au fost vaccinați când erau mai mici.

Tetanus jab travelling

Tetanus se găsește în toată lumea, așa că ar trebui să vă asigurați, în mod ideal, că sunteți complet vaccinați înainte de a călători în străinătate.

Contactați-vă chirurgia de asistență medicală pentru asistență medicală dacă intenționați să călătoriți în străinătate și nu ați fost complet vaccinați împotriva tetanosului sau dacă mergeți într-o zonă cu facilități medicale limitate și ultima doză de vaccin a fost mai mare de acum 10 ani.

Dacă nu ați mai avut vreodată o vaccinare împotriva tetanosului, vi se poate recomanda să aveți cât mai multe dintre cele trei doze inițiale de vaccin înainte de plecare (ar trebui să existe un decalaj de o lună între fiecare doză) și să completați cursul complet când te întorci.

Dacă ați fost vaccinat parțial sau în totalitate, de obicei este recomandat un tratament împotriva tetanosului ca măsură de precauție dacă călătoriți într-o zonă cu facilități medicale limitate și ultima doză de vaccin a fost în urmă cu mai bine de 10 ani.

Vi se va oferi un alt rapel cu 3 adolescenți în 1 . Acest rapel suplimentar, care, de asemenea, protejează împotriva difteriei și poliomielitei , este de obicei gratuit pe .

Citiți mai multe despre vaccinările de călătorie .