Toxocarioza

Toxocariza este o infecție rară cauzată de paraziții cu viermi rotunzi. Oamenii îl pot prinde de la manipularea solului sau a nisipului contaminat cu fecale animale infectate.

Paraziții cu râie rotundă se găsesc cel mai frecvent la pisici, câini și vulpi și afectează de obicei copiii mici.

Acest lucru se datorează faptului că copiii sunt mai susceptibili să intre în contact cu solul contaminat atunci când se joacă și își pun mâinile în gură.

Cu toate acestea, au fost raportate cazuri la persoane de toate vârstele.

semne si simptome

Pentru majoritatea oamenilor, o infecție cu aceste larve de vierme rotunde nu provoacă simptome și paraziții mor în câteva luni.

Cu toate acestea, unele persoane prezintă simptome ușoare, cum ar fi:

În cazuri rare, larvele de vierme rotunde infectează organe precum ficatul, plămânii, ochii sau creierul și provoacă simptome severe, precum:

  • oboseală
  • pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate
  • iritatii ale pielii
  • respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
  • convulsii (potriviri)
  • vedere încețoșată sau tulbure, afectând de obicei doar un ochi
  • un ochi foarte roșu și dureros

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră medical cât mai curând posibil dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome care pot fi cauzate de toxocariză.

Dacă unul dintre ochii tăi este afectat de toxocariză, există riscul pierderii vederii permanente. Cu toate acestea, un tratament prompt poate reduce șansele să se întâmple acest lucru.

Un test de sânge poate detecta de obicei toxocariza, deși este posibil să aveți nevoie de o examinare a ochilor pentru a căuta paraziți dacă ochii dvs. sunt afectați.

De ce se întâmplă

Paraziții de viermi rotunzi responsabili de toxocariose (numite Toxocara) trăiesc în sistemul digestiv al câinilor, pisicilor și vulpilor. Viermii produc ouă, care sunt eliberate în materiile fecale ale animalelor infectate și contaminează solul.

Ouăle devin infecțioase numai după 10 până la 21 de zile, deci nu există pericol imediat din materiile fecale proaspete de animale. Cu toate acestea, odată ce ouăle sunt trecute în nisip sau sol, acestea pot supraviețui multe luni.

Oamenii se pot infecta dacă pământul contaminat intră în gură. Odată ce ouăle sunt în interiorul corpului uman, acestea se deplasează în intestin înainte de a ecloza și a elibera larve (prima etapă de dezvoltare). Aceste larve pot călători în majoritatea părților corpului.

Cu toate acestea, întrucât oamenii nu sunt gazda normală pentru aceste larve, nu se pot dezvolta dincolo de această etapă pentru a produce ouă. Aceasta înseamnă că infecția nu se poate răspândi între oameni.

Reducerea riscului

Cel mai bun mod de a reduce șansele de a dezvolta toxocariose este să practici o igienă bună.

De exemplu, spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă după manipularea animalelor de companie sau intrarea în contact cu nisipul sau solul.

Dacă aveți o pisică sau un câine pentru animale de companie, acestea trebuie dezumflate în mod regulat și materiile fecale trebuie eliminate imediat.

Citiți mai multe despre prevenirea toxocarizei .

Cum este tratat

Dacă nu aveți simptome sau doar simptome ușoare, tratamentul nu este de obicei necesar.

Cu toate acestea, veți avea nevoie de medicamente dacă aveți o infecție severă care vă afectează organele. Un tip de medicament numit antihelmintic este folosit pentru a ucide larvele parazitului.

Albendazolul este cel mai des utilizat și mebendazolul este o alternativă.

Aceste medicamente nu provoacă, de obicei, reacții adverse, deși unele persoane pot suferi dureri de cap sau dureri de stomac.

Pe lângă antihelmintice, medicamentele cu steroizi (corticosteroizi) sunt adesea administrate pentru a reduce orice inflamație cauzată de o infecție severă.

Dacă toxocariza a afectat ochiul, se utilizează medicamente cu steroizi în loc de antihelmintice. De asemenea, poate fi necesară intervenția chirurgicală – de exemplu, dacă dezvoltați o detașare de retină .

Majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă și nu întâmpină complicații pe termen lung. Cu toate acestea, există un risc de pierdere permanentă a vederii dacă unul dintre ochi este afectat.

Citiți mai multe despre tratarea toxocarizei .

Cât de obișnuită este toxocariza?

Toxocariza este rară în Marea Britanie, deși este greu de determinat exact câte cazuri apar în fiecare an, deoarece afecțiunea este adesea diagnosticată greșit sau nediagnosticată. Multe persoane sunt probabil expuse la paraziți fără să știe acest lucru.

În general, toxocariza este mai frecventă la copii și adulți tineri.