Testele ochilor pentru copii

Deși problemele grave ale vederii în timpul copilăriei sunt rare, controale oculare de rutină sunt oferite nou-născuților și copiilor mici pentru a identifica problemele de la început.

Testele de vedere gratuite sunt, de asemenea, disponibile la opticieni pentru copii sub 16 ani și pentru tinerii sub 19 ani în învățământul cu normă întreagă.

De ce sunt importante verificările oculare

Cu cât se constată mai repede orice problemă a ochilor, cu atât mai repede, cât și copilul dvs. veți putea primi orice tratament și sprijin necesar.

Este posibil ca copiii să nu-și dea seama că au o problemă de vedere, astfel încât, fără teste de rutină, există riscul ca o problemă să nu fie depistată. Acest lucru le poate afecta dezvoltarea și educația.

Dacă aveți probleme cu privire la viziunea copilului dvs., consultați un medic de familie sau mergeți la opticieni.

Când vor fi verificate ochii copilului meu?

Ochii copilului dvs. pot fi de mai multe ori verificați pe parcursul primelor ore, săptămâni și ani de viață.

În termen de 72 de ore de la naștere

Ochii copilului dvs. vor fi examinați dacă există probleme fizice evidente ca parte a examinării fizice a nounăscutului .

Între 6 și 8 săptămâni

Aceasta este o examinare fizică de urmărire pentru a verifica eventualele probleme evidente care nu au fost preluate curând după naștere.

În jur de 1 an sau între 2 și 2 ani și jumătate

Vi se poate cere dacă aveți probleme cu privire la vederea copilului dvs., ca parte a evaluărilor asupra sănătății și dezvoltării copilului . Testele de ochi pot fi aranjate, dacă este necesar.

Vreo 4 sau 5 ani

Ochii copilului dvs. pot fi examinați la scurt timp după începerea școlii. Aceasta se numește screening de vedere și verifică existența redusă a viziunii la unul sau ambii ochi. Scopul este de a detecta din timp toate problemele, astfel încât tratamentul poate fi administrat, dacă este necesar.

Screening-ul vizual este de obicei efectuat în școala copilului dumneavoastră. Totuși, acest lucru nu se întâmplă în toate domeniile. Dacă viziunea copilului dvs. nu este verificată la școală, duceți-i la opticienii dvs. locali pentru o examinare a ochilor.

Citiți mai multe despre screeningul vederii pentru copii de 4 până la 5 ani (PDF, 1,09Mb) .

Vorbiți cu un medic de familie sau mergeți la opticieni dacă aveți orice griji cu privire la vederea copilului dvs. în orice stadiu (consultați semnele de depistare a unei probleme de vedere ).

Ce teste pot fi efectuate?

O serie de teste pot fi efectuate pentru a verifica dacă există probleme de vedere sau de ochi la bebeluși și copii.

Testul de reflex roșu

Testul de reflex roșu este de obicei efectuat alături de o examinare generală a ochilor copilului dvs., ca parte a controalelor nou-născuților.

Ea presupune utilizarea unui instrument numit oftalmoscop care mărește ochii și folosește o lumină, astfel încât acestea să poată fi examinate clar.

Când lumina este strălucitoare în ochii bebelușului, ar trebui să se vadă o reflexie roșie pe măsură ce se reflectă înapoi. Dacă se vede o reflecție albă, ar putea fi un semn al unei probleme de ochi.

Testul reflexului elevului

Testul reflex al elevului presupune să lumineze o lumină în fiecare dintre ochii bebelușului dvs. pentru a verifica modul în care elevii lor (puncte negre din centrul ochilor) reacționează la lumină.

Elevii copilului dvs. ar trebui să se micșoreze automat ca răspuns la lumină. Dacă nu, ar putea fi un semn al unei probleme.

Atenție la obiecte vizuale

Acesta este un test simplu pentru a verifica dacă un nou-născut acordă atenție obiectelor vizuale.

O moașă sau un medic va încerca să atragă atenția copilului cu un obiect interesant. Apoi îl mută pentru a vedea dacă urmează ochii copilului.

Aceste tipuri de teste pot fi, de asemenea, folosite pentru a verifica vederea bebelușilor mai mari și a copiilor mici care încă nu sunt capabili să vorbească.

Dacă copilul tău poate vorbi, dar nu este încă în măsură să recunoască litere, se pot utiliza imagini în locul obiectelor.

Graficele Snellen și LogMAR

Când copilul dvs. poate recunoaște sau potrivi litere, viziunea lor este testată folosind diagrame care au rânduri de litere și numere de mărimi în scădere.

Copilului dumneavoastră i se va cere să citească sau să corespundă scrisorilor pe care le pot vedea de la o anumită distanță. Aceste diagrame se numesc grafice Snellen sau LogMAR.

În cazul copiilor mai mici, poate fi efectuat un test similar folosind imagini sau simboluri.

Gama de teste de mișcare

Pentru a testa intervalul de mișcare al fiecărui ochi, se va atrage atenția unui copil asupra unui obiect interesant, care este apoi mutat în 8 poziții diferite: sus, jos, stânga, dreapta și la jumătatea distanței dintre fiecare dintre aceste puncte.

Acest lucru testează cât de bine funcționează mușchii ochilor.

Test de refracție

Un test de refracție este efectuat de către un optometrist la un medic opticist din stradă și este utilizat pentru a verifica dacă copilul dvs. are nevoie de ochelari și, dacă da, ce rețetă are nevoie.

Înainte de test, copilului tău i se pot oferi ochi speciali care își lărgesc elevii, astfel încât spatele ochilor să poată fi examinat mai clar.

Copilului dumneavoastră i se va cere să privească o lumină sau să citească scrisori pe un grafic dacă sunt suficient de bătrâni, în timp ce lentile diferite sunt așezate în fața ochilor.

Testul deficienței de vedere a culorii

Testele de deficiență de vedere, de asemenea, cunoscute sub numele de teste de orbire, sunt de obicei efectuate la copiii mai mari dacă este suspectată o problemă.

Unul dintre testele folosite pentru verificarea orbirii colorate este testul Ishihara. Aceasta presupune privirea imaginilor formate din puncte în 2 culori diferite. Dacă viziunea culorii unui copil este normală, va putea să recunoască o literă sau un număr din imagine.

Un copil care nu poate spune diferența dintre 2 culori nu va putea vedea numărul sau litera, ceea ce înseamnă că poate avea o problemă de vedere a culorii.

Citiți mai multe despre diagnosticarea deficienței de vedere a culorii .

Cauzele problemelor oculare la bebeluși și copii

Există o serie de probleme diferite ale ochilor care pot fi detectate în timpul testelor oculare, inclusiv:

Semnarea unor probleme de ochi

Deși copilul tău ar trebui să facă teste oculare regulate pe măsură ce cresc, este încă important să te uiți la semne ale unor probleme și să primești sfaturi dacă ai nelămuriri.

Pentru copii, lista de verificare din fișa personală a sănătății copilului dvs. (cartea roșie) poate fi utilizată pentru a vă ajuta să verificați dacă viziunea copilului dvs. se dezvoltă normal.

La copiii mai mari, semnele unei posibile probleme oculare pot include:

  • ochii ne orientând în aceeași direcție
  • plângându-se de dureri de cap sau de încordare a ochilor
  • probleme de citit – de exemplu, este posibil să fie nevoie să țină cărți aproape de față și poate să-și piardă locul în mod regulat
  • probleme cu coordonarea mâinilor ochilor – de exemplu, se pot lupta să joace jocuri cu minge
  • fiind neobișnuit de stângace
  • frecându-și regulat ochii
  • stând prea aproape de televizor

Vorbiți cu un medic de familie sau mergeți la opticieni dacă aveți orice griji cu privire la ochii sau vederea copilului. Cu cât este mai repede o problemă, cu atât mai bine.

Copiii pot face un test vizual la orice vârstă. Ei nu au nevoie să poată citi sau chiar să vorbească. Un test al vederii este deosebit de important dacă există o istorie a problemelor ochilor din copilărie, cum ar fi ochiul sau ochiul leneș, în familia ta.