Deficiență de vedere (orbire)

Persoanelor cu deficiență de vedere a culorii le este greu să identifice și să facă distincția între anumite culori.

Uneori se numește „oarbă”, deși orbirea totală (o incapacitate de a vedea orice culoare) este foarte rară.

Deficitul de vedere al culorii este de obicei transmis unui copil de către părinți (moștenit) și este prezent de la naștere, deși uneori se poate dezvolta mai târziu în viață.

Majoritatea oamenilor sunt capabili să se adapteze la deficiența de vedere a culorii și rareori este un semn de ceva grav.

Tipuri și simptome ale deficienței de vedere a culorii

Majoritatea persoanelor cu deficiență de vedere a culorii au dificultăți în a distinge nuanțele de roșu, galben și verde.

Aceasta este cunoscută sub denumirea de deficiență de vedere a culorii „roșu-verde”. Este o problemă comună care afectează aproximativ 1 din 12 bărbați și 1 din 200 femei.

Cineva cu acest tip de deficiență de vedere a culorii poate:

 • este greu de spus diferența dintre roșii, portocale, galbeni, maro și verzi
 • vezi aceste culori la fel de mult mai decolorate decât ar părea cu cineva cu viziune normală
 • au probleme să distingă nuanțele de violet
 • confunda roșii cu negrul

În cazuri rare, unii au probleme în schimb cu albastru, verdeață și galben. Aceasta este cunoscută sub denumirea de deficiență de vedere a culorii „albastru-galben”.

Teste pentru deficiența de vedere a culorii

Solicitați un test de vedere al culorii la opticieni dacă credeți că dvs. sau copilul dvs. puteți avea o deficiență de vedere a culorii, în special dacă a început brusc sau se înrăutățește.

Testele de vedere a culorii nu fac parte de obicei din testul ocular de , dar le puteți cere în mod special.

Două dintre principalele teste utilizate pentru diagnosticarea deficienței de vedere a culorii sunt:

 • testul Ishihara, unde vi se cere să identificați numerele conținute în imagini formate din diferite puncte colorate
 • aranjament color, unde vi se cere să aranjați obiecte colorate în ordinea diferitelor nuanțe

Există o serie de teste online care folosesc tehnici similare care pot ajuta la detectarea unei posibile probleme, dar cel mai bine este să aveți un test adecvat la opticieni, dacă aveți probleme cu privire la vederea dvs. de culoare.

Probleme pentru persoanele cu deficiență de vedere a culorii

Deficitul de vedere al culorii nu este de obicei preocupat.

Majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu timpul, în mod normal nu se va agrava și rareori este un semn de ceva grav.

Dar poate provoca uneori probleme precum:

 • dificultate la școală dacă culorile sunt folosite pentru a ajuta la învățare
 • probleme cu mâncarea, cum ar fi identificarea dacă carnea este complet gătită sau dacă fructele sunt coapte
 • obținerea de medicamente confundate dacă nu sunt clar etichetate
 • probleme de identificare a avertizărilor sau semnelor de siguranță
 • alegeri de carieră ușor limitate – anumite locuri de muncă, cum ar fi piloți, șoferi de tren, electricieni și controlori de trafic aerian, pot necesita recunoașterea exactă a culorilor

În general, multe persoane cu deficiență de vedere a culorii au puține, dacă există, dificultăți. Ei pot face cele mai multe activități normale, inclusiv conducerea.

Tratarea și trăirea cu o deficiență de vedere a culorii

În prezent, nu există remediu pentru deficiența de vedere ereditară a culorii, deși majoritatea oamenilor sunt capabili să se adapteze la ea în timp.

Vă poate ajuta:

 • spuneți școlii copilului dvs. dacă au probleme cu viziunea lor de culoare, astfel încât materialele de învățare să poată fi adaptate în consecință
 • cere ajutor prietenilor sau familiei – de exemplu, ei te pot ajuta să alegi haine potrivite și să verifice dacă mâncarea este sigură
 • instalează iluminat de bună calitate în casa ta pentru a te ajuta să distingi culorile
 • folosiți tehnologia – computerele și alte dispozitive electronice au adesea setări pe care le puteți modifica pentru a le face mai ușor de utilizat și există o serie de aplicații pentru telefoane mobile care vă pot ajuta să identificați culorile pentru dvs.
 • încercați lentile cu nuanțe speciale – acestea sunt purtate în 1 sau ambii ochi pentru a vă ajuta să distingeți între anumite culori, deși par să funcționeze doar pentru unii oameni

Accesați Conștiența orbitoare a culorilor pentru mai multe informații și sfaturi despre trăirea cu deficiență de vedere a culorii .

Dacă deficiența de vedere a culorii este cauzată de o afecțiune de bază sau de un medicament, simptomele dvs. se pot îmbunătăți tratând cauza sau folosind un alt medicament.

Cauzele deficienței de vedere a culorii

În marea majoritate a cazurilor, deficiența de vedere a culorii este cauzată de o eroare genetică transmisă unui copil de către părinții lor.

Se întâmplă deoarece unele dintre celulele sensibile la culoare din ochi, numite conuri, fie lipsesc sau nu funcționează corect.

Ocazional, deficiența de vedere a culorii se poate dezvolta mai târziu în viață ca urmare a:

De asemenea, mulți oameni consideră că este mai dificil să distingă culorile pe măsură ce îmbătrânesc. În mod normal, aceasta este doar o parte naturală a procesului de îmbătrânire.

Cum este moștenită deficiența de vedere a culorii

Defecțiunea genetică care cauzează de obicei deficiență de vedere a culorii este transmisă în ceea ce este cunoscut ca model de moștenire legată de X.

Asta înseamnă:

 • afectează mai ales băieții, dar poate afecta fetele în unele cazuri
 • fetele sunt de obicei purtătoare ale defectului genetic – asta înseamnă că le pot transmite copiilor lor, dar nu au ele însele deficiențe de vedere
 • de obicei, o mamă este transmisă fiului ei – mama va fi adesea neafectată, deoarece va fi în mod normal doar un purtător al defectului genetic
 • tații cu deficiență de vedere a culorii nu vor avea copii cu problema, decât dacă partenerul lor este un purtător al defectului genetic
 • de multe ori poate sări peste o generație – de exemplu, poate afecta un bunic și nepotul lor
 • fetele sunt afectate numai dacă tatăl lor are o deficiență de vedere a culorii și mama lor este un purtător al defectului genetic

Vizitați Color Blind Awareness pentru mai multe informații despre deficiența de vedere a culorii moștenite , inclusiv diagrame care ilustrează modul în care aceasta poate fi transmisă.