Boala Paget a sfarcului

Boala Paget a sfarcului, cunoscută și sub numele de boala Paget a sânului, este o afecțiune rară asociată cu cancerul de sân .

Provoacă modificări asemănătoare eczemelor la nivelul pielii sfârcului și a zonei pielii mai întunecate din jurul sfârcului (areola). De obicei, este un semn al cancerului de sân în țesutul din spatele mamelonului. Aproximativ 1 până la 4% dintre femeile cu cancer de sân au boala Paget a sfârcului.

Termenul boala Paget a sfarcului este utilizat pentru a distinge starea de boala Paget a osului (unde oasele devin slabe și deformate).

Simptomele bolii Paget ale mamelonului

Boala Paget a sfârcului începe întotdeauna la sfârc și se poate extinde până la areola. Apare ca o erupție roșie, solzoasă pe pielea sfarcului și areola.

Pielea afectată este adesea dureroasă și inflamată și poate fi mâncărime sau poate provoca o senzație de arsură. Sfarcul poate fi ulcerat uneori.

Imagine cu femeia cu boala Paget a sfârcului

Credit:

BIBLIOTECA FOTO CID, ISM / ȘTIINȚĂ


Erupția este adesea similară prin apariția altor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul . Dacă îl zgârieți sau dacă este lăsat netratat, poate sângera, deveni ulcerat sau cicatrizat.

Dacă întâmpinați mâncărime, arsură sau sângerare, dar sfârcul arată normal și nu este roșu sau scalp, este puțin probabil să fie boala Paget a sfârcului. Cu toate acestea, ar trebui să îl verificați în continuare de către un medic.

Aproximativ jumătate din toate femeile diagnosticate cu boala Paget a sfârcului au o mulțime în spatele sfârcului. În 9 din 10 cazuri, acesta este un cancer mamar invaziv.

Cancerul invaziv este locul în care celulele canceroase invadează țesutul mamar din jur. Unele femei cu boala Paget au cancer de sân invaziv, dar nu au o forță.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor cu boala Paget care nu au un sold au cancer neinvaziv.

Acesta este locul în care celulele canceroase sunt conținute în 1 sau mai multe zone ale sânului și nu s-au răspândit.

Cauzele bolii Paget ale sfârcului

Nu se cunoaște cauza bolii Paget a sfârcului. Unele femei par a fi mai expuse riscului de a dezvolta cancer de sân, dar nu în special a bolii Paget. Nu se cunosc cauze care duc la un tip specific de cancer de sân.

În ceea ce privește factorii de risc, este mai probabil să dezvolți cancer de sân dacă:

Citiți mai multe despre factorii de risc pentru cancerul de sân .

Diagnosticarea bolii Paget a sfârcului

Ar trebui să vă vedeți medicul de familie dacă observați modificări ale pielii sfârcului sau areolei.

Deoarece boala Paget a sfarcului este asociată cu cancerul de sân, cu cât este mai repede diagnosticat, cu atât este mai probabil rezultatul.

De asemenea, consultați medicul dumneavoastră de familie dacă vă dezvoltați un sân în sân. Deși majoritatea baloanelor de sân nu sunt canceroase, este important să le verificăm.

O biopsie este utilizată pentru a confirma un diagnostic suspect al bolii Paget a sfârcului. O mică probă de țesut (biopsie de pumn a pielii) va fi luată de la sfârc și examinată la microscop pentru a vedea dacă este canceroasă.

Dacă rezultatele biopsiei indică boala Paget, veți avea o mamografie (o radiografie mamară cu doze mici) pentru a investiga în continuare.

Citiți mai multe despre diagnosticarea bolii Paget a sfârcului .

Tratarea bolii Paget a sfârcului

Chirurgia este principalul tratament pentru boala Paget a sfârcului. În funcție de dacă cancerul s-a răspândit, operația va implica fie îndepărtarea întregului sân (o mastectomie ), fie sfârcul și areola cu țesutul mamar sub ele (o excizie centrală).

Dacă întregul sân este îndepărtat, operația de reconstrucție a sânului poate fi utilizată pentru a crea o formă a sânului care să se potrivească cu sânul rămas.

Este posibil să aveți nevoie și de un tratament suplimentar dacă aveți cancer de sân invaziv. Aceasta poate fi o combinație de:

  • chimioterapie – unde medicamentul puternic este folosit pentru a distruge celulele canceroase
  • radioterapie – unde dozele controlate de radiații cu energie mare sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase
  • terapie orientată sau hormonală – care scade riscul de revenire a cancerului în același sân (și afectează celălalt sân) și scade riscul de răspândire a celulelor canceroase în altă parte a corpului

Dacă boala Paget este detectată și tratată în stadiile incipiente, există șanse mari de recuperare completă.

Citiți mai multe despre tratarea bolii Paget a sfârcului .

Reducerea riscului de cancer la sân, inclusiv boala Paget a sfârcului

Modificarea anumitor factori de stil de viață, cum ar fi reducerea cantității de alcool pe care o bei și asigurarea exercițiilor fizice în mod regulat , poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer , inclusiv cancerul de sân.

Screeningul cancerului de sân este de asemenea utilizat pentru a ajuta la detectarea timpurie a cancerului de sân. În Marea Britanie, Programul de depistare a sânilor asigură screeningul mamar gratuit la fiecare 3 ani pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.

În unele zone, femeile cu vârste cuprinse între 47 și 49 de ani și 71 până la 73 de ani sunt, de asemenea, invitate la screening ca parte a unui studiu care analizează dacă intervalul de vârstă pentru screeningul mamar trebuie extins.

Citiți mai multe despre reducerea riscurilor de cancer mamar .