Mastectomie

O mastectomie este o operație de îndepărtare a sânului. Este folosit pentru a trata cancerul de sân la femei și cancerul de sân la bărbați .

Operația durează aproximativ 90 de minute, iar majoritatea oamenilor pleacă acasă a doua zi.

Poate dura 4 până la 6 săptămâni pentru a se recupera de la o mastectomie.

Când se recomandă o mastectomie?

O mastectomie poate fi recomandată dacă:

 • cancerul este într-o zonă mare a sânului
 • cancerul s-a răspândit în tot sânul
 • sânul este plin de celule pre-canceroase

Unele femei cu risc ridicat de cancer de sân aleg să aibă o mastectomie chiar și atunci când nu există niciun semn de cancer.

Pregătirea pentru o mastectomie

Înainte de a avea o mastectomie, veți avea ocazia să discutați operația cu o asistentă medicală de specialitate sau cu un chirurg. Puteți discuta despre modul în care procedura vă poate afecta fizic și emoțional.

Dacă veți avea nevoie de acestea, veți primi sfaturi practice despre sutienele și inserțiile de sutien.

Chirurgul dumneavoastră va discuta despre tipul de mastectomie pe care îl veți avea, posibilele complicații și opțiunea de reconstrucție a sânului. Este posibil să fie nevoie să aveți chimioterapie sau hormonoterapie înainte de operație pentru a reduce dimensiunea oricăror tumori.

Operațiunea

O mastectomie este efectuată sub anestezic general , așa că veți dormi în timp ce se întâmplă.

În timpul operației, o tăietură orizontală sau diagonală se face pe sânul tău, astfel încât țesutul poate fi îndepărtat. Cantitatea eliminată va depinde de tipul de mastectomie pe care îl aveți.

Chirurgul va pune de obicei unul sau două tuburi de drenaj pentru a opri acumularea de lichide în spațiul sânului. Acestea pot fi lăsate în câteva zile.

Tipuri de mastectomie

Unele dintre principalele tipuri de mastectomie sunt:

 • mastectomie standard – toate țesuturile mamare și cea mai mare parte a acoperirii pielii este îndepărtată
 • mastectomie care nu afectează pielea – toate țesuturile mamare sunt îndepărtate, inclusiv sfârcul, dar cea mai mare parte a pielii care acoperă sânul este lăsată
 • mastectomie subcutanată – o mastectomie care nu poate fi îndepărtată la nivelul pielii
 • mastectomie radicală – o procedură acum rară în care este îndepărtat tot țesutul mamar, precum și pielea care îl acoperă, cei doi mușchi din spatele sânului și ganglionii limfatici din axă
 • mastectomie radicală modificată – ca mai sus, cu excepția mușchiului mare din spatele sânului (cel mai mare dintre cei doi mușchi pectorali) este lăsat pe loc

Operația presupune, de obicei, îndepărtarea majorității țesutului sânului și a pielii, precum și a sfârcului.

Ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici sunt bile mici, în formă ovală, care ajută la eliminarea bacteriilor și a altor deșeuri din organism. Dacă cancerul s-a răspândit asupra lor, ganglionii limfatici de sub braț vor fi îndepărtați în timpul operației.

Dacă testele pre-chirurgicale nu au găsit cancer în ganglionii dumneavoastră limfatici, câțiva pot fi îndepărtați în timpul operației pentru teste suplimentare. Dacă aceste teste găsesc cancer, este posibil să aveți nevoie de radioterapie sau o altă operație.

Unele spitale sunt capabile să testeze ganglionii limfatici în timp ce sunteți operat, ceea ce reduce necesitatea unei a doua operații.

Reconstituirea sânilor

Dacă aveți o mastectomie, chirurgul dvs. vă va vorbi, de obicei, despre posibilitatea unei reconstrucții a sânului.

Reconstituirea sânilor este o operație pentru a face un înlocuitor al țesutului îndepărtat în timpul unei mastectomii. Adesea se face în același timp cu o mastectomie, dar poate fi făcută la o dată ulterioară.

Unii oameni decid să nu aibă reconstrucție a sânului.

Aflați mai multe despre reconstrucția sânilor .

Recuperare

Majoritatea persoanelor care au o mastectomie se recuperează bine. Vă puteți trezi cu:

 • o picătură în braț, astfel încât să vi se administreze lichide
 • unul sau mai multe tuburi de drenare provenite din rană
 • un pansament care să vă ajute să vă păstrați rana curată

Probabil că vă veți simți durere timp de câteva zile și ar trebui să vi se administreze analgezice. Dacă nu funcționează, spuneți-le personalului de asistență medicală înainte de a pleca, pentru a putea încerca altceva.

Majoritatea oamenilor găsesc că rănile lor durează în jur de 2 până la 3 săptămâni pentru a se vindeca, dar poate trece câteva luni până când pieptul și zona brațului se vor recupera complet.

Zona va fi înțepenită, umflată și rigidă la început. De asemenea, puteți avea:

 • umflături nedureroase în jurul cusăturilor tale (serom) – acest lucru dispare de obicei fără tratament după câteva săptămâni
 • amorțeală de unde v-au fost îndepărtate ganglionii limfatici – acest lucru ar trebui să se îmbunătățească cu timpul

Cicatrice

Cicatricea dintr-o mastectomie se va extinde pe pielea toracică și în axilă, ascunsă de obicei de cupa sutienului. Se va estompa în timp, dar nu va dispărea niciodată complet. De asemenea, se va simți amorțit permanent.

Dacă nu vă place aspectul cicatricii, este posibil să aveți posibilitatea să faceți o intervenție chirurgicală corectivă. Citiți mai multe despre tratarea cicatricilor .

Merg acasa

Majoritatea oamenilor pleacă acasă a doua zi după operație, deși unii se simt suficient de bine pentru a pleca acasă în aceeași zi.

Dacă ați avut reconstrucție a sânului, poate fi necesar să stați la spital până la o săptămână, în funcție de modul în care vă recuperați.

Înainte de a ieși din spital, medicul sau asistenta vă vor vorbi despre ce trebuie să faceți când ajungeți acasă. Probabil că te vei simți mai obosit decât de obicei timp de câteva săptămâni și vei avea nevoie de multă odihnă, așa că încearcă să nu faci prea mult.

Rezultatele operației și orice tratament suplimentar vor fi discutate la o întâlnire de urmărire la aproximativ 2 săptămâni după operație.

Exerciții de braț

Exercitiile de brat sunt recomandate pentru a incuraja intreaga gama de miscare inapoi spre brat si umar.

Puteți face exerciții blânde imediat ce vă simțiți confortabil, de obicei în jur de 3 până la 4 săptămâni după operație.

Vi se poate oferi un prospect de exercițiu – iată un exemplu de rutină de exerciții de la Îngrijirea cancerului de sân (PDF, 1,7Mb) . De asemenea, vi se poate oferi fizioterapie.

Evitati exercitiile mai stricte, inclusiv treburile casnice si ridicarea grea, pana cand veti obtine totul clar de la medic sau asistenta.

Insertii de sutien

Înainte de a ieși din spital, veți avea posibilitatea de a fi echipat cu o formă ușoară (proteză) a sânului pentru a purta în sutien.

De obicei, veți avea o proteză pe termen mai lung și veți primi sfaturi despre montarea sutienului la 6 până la 8 săptămâni după operație.

Conducere

Obțineți sfaturi de la medicul sau asistenta medicală cu privire la momentul în care să începeți să conduceți. În general, ar trebui să fiți ok pentru a conduce dacă puteți opri o urgență fără disconfort în rană.

Unii oameni sunt capabili să conducă la aproximativ 3 săptămâni după operație, dar poate fi mai devreme sau mai târziu decât asta, în funcție de cum te simți.

Unele companii de asigurări nu vor asigura șoferii pentru câteva săptămâni după operație, așa că este posibil să doriți să vă verificați polița.

Revenind la serviciu

Puteți reveni la muncă atunci când vă simțiți la curent. Luarea de 4 până la 8 săptămâni este destul de tipică, dar variază de la persoană la persoană.

Dacă este nevoie, personalul spitalului sau medicul dumneavoastră vă pot furniza o notă medicală pentru angajator.

complicaţiile

Dacă vă preocupă că rana nu se vindecă bine, contactați personalul spitalului sau medicul dumneavoastră.

Obțineți sfaturi medicale de urgență dacă:

 • rana ta se infectează – poate fi roșie, dureroasă sau umflată sau lichid îngroșat
 • brațul și mâna devin umflate și dureroase din cauza acumulării de lichide (limfoedem)
 • rana ta sângerează

Suport emotional

Recuperarea dintr-o mastectomie poate fi dificilă din punct de vedere emoțional. S-ar putea să vă fie de ajutor, înainte și după mastectomia dvs., să discutați cu alții care au avut operația.

Puteți obține informații despre contactarea altor persoane care au avut o mastectomie de la medicul dumneavoastră sau asistenta medicală sau de la organizații precum:

Găsiți servicii de asistență împotriva cancerului în apropierea dvs.