Sarcina extrauterina

O sarcină ectopică este atunci când un ou fecundat se implantează în afara pântecului, de obicei într-unul dintre trompele uterine.

Tuburile uterine sunt tuburile care leagă ovarele de pântece. Dacă un ou se blochează în ele, acesta nu se va transforma într-un copil, iar sănătatea dvs. poate fi în pericol dacă sarcina continuă.

Din păcate, nu este posibilă salvarea sarcinii. De obicei, trebuie îndepărtat folosind medicament sau o operație.

În Marea Britanie, aproximativ 1 din 90 de sarcini este ectopic. Aceasta este în jur de 11.000 de sarcini pe an.

Simptomele unei sarcini ectopice

O sarcină ectopică nu provoacă întotdeauna simptome și poate fi detectată doar în timpul unei scanări de rutină a sarcinii.

Dacă aveți simptome, acestea tind să se dezvolte între a patra și a 12-a săptămână de sarcină.

Simptomele pot include o combinație de:

Dar aceste simptome nu sunt neapărat un semn al unei probleme grave. Uneori pot fi cauzate de alte probleme, cum ar fi o eroare de stomac .

Citiți mai multe despre simptomele unei sarcini ectopice .

Când să primiți sfaturi medicale

Contactați medicul de familie sau sunați la 111 dacă aveți o combinație dintre oricare dintre simptomele de mai sus și puteți fi însărcinată – chiar dacă nu ați avut un test de sarcină pozitiv.

O sarcină ectopică poate fi gravă, de aceea este important să primiți sfaturi imediat.

Medicul dumneavoastră va întreba despre simptomele dvs. și, de obicei, va trebui să faceți un test de sarcină pentru a determina dacă puteți avea o sarcină ectopică.

Puteți face referire la o clinică de sarcină timpurie specializată pentru o evaluare ulterioară, unde poate fi efectuată o scanare cu ultrasunete și analize de sânge pentru a confirma diagnosticul.

Citiți mai multe despre testele de sarcină ectopică .

Când să primiți ajutor de urgență

Sunați la 112 pentru o ambulanță sau mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accidente și urgență (A&E) dacă aveți o combinație de:

 • o durere ascuțită, bruscă și intensă în burtă
 • simțind foarte amețit sau leșin
 • simtindu-se bolnav
 • arătând foarte palid

Aceste simptome ar putea însemna că trompa ta uterina s-a despartit (rupt). Acest lucru este foarte grav și este necesară o intervenție chirurgicală pentru repararea trompei uterine cât mai curând posibil.

O ruptură poate pune viața în pericol, dar, din fericire, sunt neobișnuite și tratabile, dacă sunt tratate rapid. Decesele din rupturi sunt extrem de rare în Marea Britanie.

Cum este tratată o sarcină ectopică

Există 3 tratamente principale pentru o sarcină ectopică:

Vi se va informa despre beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni. În multe cazuri, se va recomanda un anumit tratament pe baza simptomelor dvs. și a rezultatelor testelor pe care le aveți.

Unele tratamente pot reduce șansele de a putea concepe în mod natural în viitor, deși majoritatea femeilor vor putea rămâne însărcinate. Discutați cu medicul dumneavoastră despre asta.

Citiți mai multe despre tratarea unei sarcini ectopice .

Ajutor și sprijin după o sarcină ectopică

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare și multe femei simt același sentiment de durere ca și cum ar fi pierdut un membru de familie sau un partener.

Nu este neobișnuit ca aceste sentimente să dureze câteva luni, deși de obicei se îmbunătățesc cu timpul. Asigurați-vă că vă acordați timp și partenerului dvs. timp să vă mâhniți.

Dacă tu sau partenerul dvs. se chinuie să se rezolve cu pierderea dvs., puteți beneficia de asistență profesională sau consiliere . Vorbeste cu medicul tau de familie despre asta.

De asemenea, vă pot ajuta grupurile de sprijin pentru persoanele care au fost afectate de pierderea unei sarcini.

Acestea includ:

Citiți mai multe despre abordarea pierderilor și găsiți servicii de asistență la moarte în zona dvs.

Încercați pentru un alt copil

Poate doriți să încercați pentru un alt copil atunci când dvs. și partenerul dvs. vă simțiți pregătiți fizic și emoțional.

Probabil vi se va recomanda să așteptați până când aveți cel puțin 2 perioade după tratament înainte de a încerca din nou pentru a vă permite să vă recuperați.

Dacă ați fost tratat cu metotrexat, de obicei este recomandat să așteptați cel puțin 3 luni, deoarece medicamentul vă poate dăuna bebelușului dacă rămâneți gravidă în acest timp.

Majoritatea femeilor care au avut o sarcină ectopică vor putea rămâne însărcinate din nou, chiar dacă au fost îndepărtate un tub uterin.

În general, 65% dintre femei obțin o sarcină de succes în termen de 18 luni de la o sarcină ectopică. Ocazional, poate fi necesar să se utilizeze tratament de fertilitate, cum ar fi FIV .

Șansele de a avea o altă sarcină ectopică sunt mai mari dacă ați avut una înainte, dar riscul este încă mic (în jur de 10%).

Dacă rămâneți din nou însărcinată, este o idee bună să anunțați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil, pentru a putea fi efectuate scanări timpurii pentru a verifica că totul este în regulă.

Ce poate provoca o sarcină ectopică?

În multe cazuri, nu este clar de ce o femeie are o sarcină ectopică. Uneori se întâmplă când există o problemă cu trompele uterine, cum ar fi ele înguste sau blocate.

Următoarele sunt asociate cu un risc crescut de sarcină ectopică:

 • boala inflamatorie pelvină (PID) – inflamația sistemului reproducător feminin, de obicei cauzată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS)
 • sarcină ectopică anterioară – riscul de a avea o altă sarcină ectopică este de aproximativ 10%
 • intervenție chirurgicală anterioară pe tuburile uterine – cum ar fi o procedură de sterilizare feminină nereușită
 • tratamentul de fertilitate, cum ar fi FIV – administrarea de medicamente pentru stimularea ovulației (eliberarea unui ovul) poate crește riscul de sarcină ectopică
 • să rămâi însărcinată în timp ce folosești un dispozitiv intrauterin (DIU) sau un sistem intrauterin (IUS) pentru contracepție – este rar să rămâi însărcinată în timp ce folosești acestea, dar dacă faci asta e mai probabil să ai o sarcină ectopică
 • fumat
 • creșterea vârstei – riscul este cel mai mare pentru femeile însărcinate cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani

Nu poți întotdeauna să prevenii o sarcină ectopică, dar îți poți reduce riscul folosind un prezervativ atunci când nu încerci ca un copil să se protejeze de ITS și oprirea fumatului dacă fumezi.