Polimialgia reumatica

Polimialgia reumatica (PMR) este o afecțiune care provoacă durere, rigiditate și inflamație în mușchii din jurul umerilor, gâtului și șoldurilor.

Simptomele reumaticii polimialgiei

Principalul simptom este rigiditatea musculară dimineața care durează mai mult de 45 de minute.

De asemenea, poate provoca alte simptome, inclusiv:

Vedeți un medic de familie dacă aveți durere și rigiditate mai mult de o săptămână. Vor încerca să afle care este cauza acesteia.

Diagnosticarea polimialgiei reumatice poate fi dificilă, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale multor alte afecțiuni, inclusiv artrita reumatoidă .

Aceste condiții vor trebui excluse înainte de diagnosticul polimialgiei reumatice.

Ce provoacă polimialgia reumatică?

Nu se cunoaște cauza polimialgiei reumatice, dar se consideră că o combinație de factori genetici și de mediu sunt responsabili.

Polimialgia reumatica este legata de varsta. Majoritatea oamenilor diagnosticați au peste 70 de ani și este foarte rară la persoanele mai mici de 50 de ani. De asemenea, este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Se estimează că 1 din 1 200 de persoane din Marea Britanie dezvoltă afecțiunea în fiecare an.

Tratarea polimialgiei reumatice

Un medicament corticosteroid numit prednisolon este principalul tratament pentru reumatica polimialgiei. Este folosit pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Inițial vi se va prescrie o doză moderată de prednisolon, care va fi redusă treptat în timp.

Majoritatea persoanelor cu polimialgie reumatică va trebui să urmeze un curs de tratament cu corticosteroizi care durează 18 luni până la 2 ani pentru a preveni revenirea simptomelor lor.

Arterita celulelor gigant

Aproximativ 1 din 5 persoane cu polimialgie reumatică dezvoltă o afecțiune mai gravă numită arterită celulară gigantă , în care arterele din cap și gât se inflamează.

Printre simptomele arteritei celulare gigant se numără:

  • o durere de cap severă care se dezvoltă brusc – scalpul tău se poate simți, de asemenea, dureros sau fraged
  • durere în mușchii maxilarului atunci când mănânci
  • probleme cu vederea – cum ar fi vedere dublă sau pierderea vederii

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, contactați imediat un medic de asistență medicală sau sunați la 111 sau la un serviciu de îngrijire urgentă .

Spre deosebire de polimialgia reumatica, arterita cu celule gigant necesită îngrijiri medicale imediate. Acest lucru se datorează faptului că poate provoca pierderi permanente de vedere, dacă nu este tratat prompt.