Narcolepsia

Narcolepsia este o afecțiune rară a creierului pe termen lung, care face ca o persoană să adoarmă brusc în momente nepotrivite.

Creierul nu este în măsură să regleze normal modele de somn și de veghe, ceea ce poate duce la:

  • somnolență excesivă în timpul zilei – senzația de a fi foarte somnolentă pe parcursul zilei și găsirea dificilă a concentrării și a rămâne treaz
  • atacuri de somn – adormind brusc și fără avertisment
  • cataplexie – pierderea temporară a controlului muscular determinând slăbiciune și posibil colaps, adesea ca răspuns la emoții precum râsul și furia
  • paralizie de somn – o incapacitate temporară de a vă deplasa sau de a vorbi atunci când vă treziți sau adormiți
  • visarea excesivă și trezirea în timpul nopții – visele adesea vin în timp ce adormiți (halucinații hipnogogice) sau chiar înainte sau în timpul trezirii (halucinații hipnopompice)

Narcolepsia nu cauzează probleme de sănătate fizică grave sau pe termen lung, dar poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și poate fi dificil de a face față emoțional.

Aflați mai multe despre simptomele narcolepsiei

Ceea ce provoacă narcolepsie

Narcolepsia este adesea cauzată de lipsa hipocretinei chimice a creierului (cunoscută și sub denumirea de orexină), care reglează trezirea.

Lipsa hipocretinei se crede că este cauzată de sistemul imunitar care atacă greșit celulele care o produc sau receptorii care îi permit să funcționeze.

Dar acest lucru nu explică toate cazurile de narcolepsie, iar cauza exactă a problemei este adesea neclară.

Lucrurile care au fost sugerate ca posibile declanșatoare ale narcolepsiei includ:

Aflați mai multe despre cauzele narcolepsiei

Cine este afectat

Narcolepsia este o afecțiune destul de rară. Este dificil să știi exact câți oameni au narcolepsie, deoarece se consideră că multe cazuri nu sunt raportate.

Dar se estimează că va afecta aproximativ 30.000 de oameni în Marea Britanie.

Se consideră că bărbații și femeile sunt afectate în egală măsură de narcolepsie, deși unele studii au sugerat că afecțiunea poate fi mai frecventă la bărbați.

Simptomele narcolepsiei încep adesea în perioada adolescenței, deși de obicei este diagnosticat între 20 și 40 de ani.

Diagnosticarea narcolepsiei

Vedeți un medic de familie dacă credeți că aveți narcolepsie. Aceștia pot întreba despre obiceiurile tale de somn și orice alte simptome.

De asemenea, pot efectua teste care să ajute la excluderea altor afecțiuni care v-ar putea provoca somnolența excesivă în timpul zilei, cum ar fi apneea de somn , picioarele neliniștite în pat și loviturile în timpul somnului sau glanda tiroidă nederactivă (hipotiroidism) .

Dacă este necesar, vei fi trimis la un specialist în tulburări de somn, care îți va analiza modelele de somn.

Aceasta implică, de obicei, să rămâneți peste noapte într-un centru de somn specializat, astfel încât diverse aspecte ale somnului dvs. pot fi monitorizate.

Aflați mai multe despre diagnosticarea narcolepsiei

Tratarea narcolepsiei

În prezent, nu există remediu pentru narcolepsie, dar modificările pentru a vă îmbunătăți obiceiurile de somn și a lua medicamente vă poate ajuta la reducerea impactului pe care îl are condiția asupra vieții dvs. de zi cu zi.

Efectuarea frecventă și scurtă a unor distanțe uniforme de-a lungul zilei este una dintre cele mai bune metode de a gestiona somnolența excesivă în timpul zilei.

Acest lucru poate fi dificil atunci când sunteți la serviciu sau la școală, dar medicul dumneavoastră de familie sau specialistul poate fi capabil să elaboreze un program de somn care vă va ajuta să intrați într-o rutină de a face șiret.

Păstrarea la o rutină strictă de culcare poate fi de asemenea utilă, așa că ar trebui să vă culcați în același timp în fiecare noapte, ori de câte ori este posibil.

Dacă simptomele dvs. sunt deosebit de supărătoare, este posibil să vi se prescrie medicamente care vă pot ajuta să reduceți somnolența în timpul zilei, să preveniți atacurile de cataplexie și să vă îmbunătățiți somnul noaptea.

Aceste medicamente sunt luate de obicei sub formă de tablete, capsule sau soluții potabile.

Aflați mai multe despre tratarea narcolepsiei

Serviciul național de înregistrare a anomaliilor și a bolilor rare congenitale

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți narcolepsie, echipa dvs. clinică va transmite informații despre dumneavoastră sau copilul dvs. la Serviciul Național de Anomalie Congenitală și Înregistrare a Bolilor Rare (NCARDRS) .

NCARDRS îi ajută pe oamenii de știință să caute modalități mai bune de prevenire și tratare a narcolepsiei. Puteți renunța oricând la registru.

Narcolepsie și conducere

Dacă sunteți diagnosticat cu narcolepsie, aceasta vă poate afecta capacitatea de a conduce.

Opriți imediat conducerea și informați Agenția de Licențiere pentru Șoferi și Vehicule (DVLA) .

Va trebui să completați un chestionar medical, astfel încât circumstanțele dvs. individuale să poată fi evaluate.

De obicei, veți avea voie să conduceți din nou dacă narcolepsia dvs. este bine controlată și aveți recenzii periodice pentru a vă evalua starea.

GOV.UK are mai multe informații despre narcolepsie și conducere .

Site-ul Narcolepsiei din Marea Britanie are, de asemenea, mai multe detalii despre conducere și narcolepsie .