Gripa porcină (H1N1)

„Gripa porcină” a fost numele popular pentru virus, care a fost responsabil pentru un focar global de gripă (numit pandemie) în 2009 până în 2010. Este un tip de gripă sezonieră și este acum inclus în vaccinul gripal anual.

Denumirea științifică pentru gripa porcină este A / H1N1pdm09. De multe ori este scurtat la „H1N1”.

Pandemie „Gripa porcină” din 2009 până în 2010

Virusul a fost identificat pentru prima dată în Mexic în aprilie 2009. A devenit cunoscut sub numele de gripă porcină, deoarece este similar cu virusurile gripale care afectează porcii.

S-a răspândit rapid de la o țară la alta, deoarece a fost un nou tip de virus gripal la care puțini tineri au fost imuni.

În general, focarul nu a fost atât de grav cum s-a prevăzut inițial, în mare parte pentru că mulți oameni în vârstă erau deja imuni la acesta. Majoritatea cazurilor din Marea Britanie au fost relativ ușoare, deși au existat cazuri grave.

Numărul relativ mic de cazuri care au condus la o boală gravă sau la deces au fost în mare parte la copii și adulți tineri – în special la cei cu probleme de sănătate care stau la baza – și la femeile gravide.

La 10 august 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial pandemia terminată.

„Gripa porcină” acum

Virusul A / H1N1pdm09 este acum unul dintre virusurile gripale sezoniere care circulă în fiecare iarnă. Dacă ați avut gripă în ultimii ani, există șanse ca acesta să fie cauzat de acest virus.

Deoarece mulți oameni au acum un anumit nivel de imunitate față de virusul A / H1N1pdm09, este mult mai puțin îngrijorător decât a fost în perioada 2009-2010.

Simptomele sunt aceleași ca și alte tipuri de gripă comună. De obicei sunt ușoare și trec în 1-2 săptămâni. Dar la fel ca în cazul tuturor tipurilor de gripă, unele persoane prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă, în special cele cu probleme de sănătate care stau la baza lor.

Jabele obișnuite de gripă vor proteja de obicei persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav. De asemenea, a fost introdus un program de vaccin pentru copii, care are ca scop protejarea copiilor și reducerea capacității lor de a-i infecta pe ceilalți.

Aflați mai multe despre:

gripa sezoniera

vaccinul antigripal anual

vaccinul antigripal pentru copii