Mastoidita

Mastoidita este o infecție bacteriană gravă care afectează osul mastoid din spatele urechii. Este mai frecvent la copii.

Majoritatea persoanelor cu mastoidită se recuperează rapid și nu au complicații atât timp cât starea este diagnosticată și tratată rapid.

Simptomele mastoiditei

Simptomele mastoiditei includ de obicei:

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră medical cât mai curând posibil dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți:

  • orice simptome de mastoidită
  • o infecție a urechii care nu se limpezește cu tratamentul sau este urmată de noi simptome
  • a fost diagnosticat cu mastoidită și tratamentul nu l-a clarificat

Găsește-ți serviciile de Medic de familie locale

Cauzele mastoiditei

Osul mastoid are o structură asemănătoare cu fagure care conține spații de aer numite celule mastoide.

Mastoidita se poate dezvolta dacă celulele mastoide se infectează sau se inflamează, adesea în urma unei infecții persistente a urechii medii (otită medie) .

Colesteatomul poate provoca, de asemenea, mastoidită. Aceasta este o colecție anormală de celule ale pielii din interiorul urechii, care poate împiedica urechea să se scurgă corect, ceea ce duce la infecții.

Diagnosticarea mastoiditei

Medicul dumneavoastră va examina interiorul urechii cu un otoscop (dispozitiv cu lumină și lupa).

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că aveți mastoidită ca o complicație a unei infecții a urechii medii, vă vor face referire la un specialist în ureche, nas și gât (ORL) pentru examinări și teste suplimentare.

Aceasta include de obicei un test de sânge și o cultură a urechii (unde evacuarea din ureche este testată pentru o infecție bacteriană).

Unii copii pot avea nevoie de o scanare CT , care folosește raze X și un computer pentru a crea imagini detaliate ale interiorului craniului.

Tratarea mastoiditei

Mastoidita este o infecție gravă și trebuie diagnosticată și tratată rapid cu antibiotice .

Poate trebuie să mergi la spital, astfel încât antibioticele să poată fi administrate direct într-o venă printr-un picurător.

În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru:

  • scurge urechea medie (o meringotomie)
  • elimina o parte din osul mastoid (mastoidectomie)

Dacă sunteți internat la spital pentru tratament, va trebui să stați câteva zile până când specialiștii ORL pot fi siguri că infecția este sub control.

Dupa operatie

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală pentru mastoidită, probabil va trebui să vă luați una sau două săptămâni de lucru.

Aveți grijă să nu udați urechea afectată. Ar trebui să vă puteți spăla părul după aproximativ o săptămână, cu condiția să nu primiți apă în ureche.

Ar trebui să poți să înoți în jur de patru până la șase săptămâni după operație, în funcție de cât de bine s-a vindecat de ureche.

Medicul dumneavoastră trebuie să vă poată oferi sfaturi specifice după operație și la orice programări ulterioare.

Complicații ale mastoiditei

Deși majoritatea persoanelor cu mastoidită nu prezintă complicații grave, tratamentul nu este întotdeauna ușor și infecția poate reveni.

Dacă osul mastoid este grav infectat și nu este îndepărtat, poate provoca pierderi de auz și complicații pentru sănătate care pot pune viața în viață, cum ar fi: