Colesteatom

Un colesteatom este o colecție anormală de celule ale pielii adânc în interiorul urechii.

Sunt rare, dar, dacă sunt lăsate netratate, pot deteriora structurile delicate din urechea dvs., care sunt esențiale pentru auz și echilibru.

Un colesteatom poate duce, de asemenea, la:

  • o infecție a urechii – provocând descărcarea din ureche
  • pierderea auzului – aceasta poate fi permanentă
  • vertij – senzația că tu sau lumea din jurul tău se învârte
  • tinitus – sunete de auz provenite din interiorul corpului, mai degrabă decât dintr-o sursă exterioară
  • deteriorarea nervului facial – acest lucru poate provoca slăbiciune la jumătatea feței

În cazuri foarte rare, o infecție se poate răspândi în urechea internă și în creier, ceea ce duce la un abces cerebral sau meningită .

Simptomele colesteatomului

De obicei, un colesteatom afectează doar o ureche. Cele mai frecvente două simptome sunt:

  • o apariție persistentă sau recurentă, adesea mirositoare, se descarcă din ureche, care poate veni și pleca sau poate fi continuă
  • o pierdere treptată a auzului în urechea afectată

Unele persoane pot prezenta ușor disconfort la ureche.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți probleme cu auzul sau cu o descărcare de apă din ureche.

Medicul dumneavoastră poate examina urechea cu un otoscop – un instrument cu o lumină și o lupa.

Pot suspecta un colesteatom din simptomele tale, dar poate fi dificil de confirmat, deoarece o acumulare de puroi în ureche îl blochează adesea.

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că simptomele dvs. ar putea fi doar o infecție a urechii, acestea vă pot oferi tratament pentru acest lucru în primul rând și vă vor cere să vă vedem din nou după ce ați finalizat-o

În cazul în care consideră că aveți un colesteatom, ar trebui să vă adreseze unui specialist ORL, nas și gât (ORL) pentru teste suplimentare.

Aceasta poate include o scanare CT pentru a vedea dacă colesteatomul s-a răspândit și ce părți ale urechii sunt afectate.

Tratarea unui colesteatom

Interventie chirurgicala

Pentru a elimina un colesteatom, de obicei, trebuie să aveți o intervenție chirurgicală sub anestezic general .

După ce colesteatomul a fost scos, urechea poate fi ambalată cu un pansament. Acest lucru va trebui eliminat câteva săptămâni mai târziu și vi se va spune cum să-l îngrijiți între timp.

Pe lângă eliminarea colesteatomului, chirurgul poate să vă îmbunătățească auzul. Acest lucru poate fi realizat în mai multe moduri.

De exemplu, un os mic (proteză) auditiv artificial poate fi introdus pentru a elimina decalajul dintre timpanul și cohlea (organul auditiv). În unele cazuri, este posibil să nu fie reconstruită audierea sau să fie necesară o operație suplimentară.

Beneficiile eliminării colesteatomului depășesc de obicei complicațiile. Cu toate acestea, ca în orice tip de intervenție chirurgicală, există un risc mic asociat cu a avea anestezic și o șansă foarte mică de deteriorare a nervilor faciali, ceea ce duce la slăbiciunea părții feței.

Discutați riscurile cu chirurgul înainte de a face operația.

Recuperarea de la operație

Este posibil să fie nevoie să stați la spital peste noapte după operație și ar trebui să intenționați să vă luați o săptămână sau cam de la locul de muncă.

Când ajungeți acasă, va trebui să mențineți urechea afectată uscată. Ar trebui să vă puteți spăla părul după o săptămână, cu condiția să nu primiți apă în ureche. Pentru a evita acest lucru, puteți conecta urechea cu vată acoperită cu vaselină.

Vi se poate recomanda să evitați zborul, înotul și să faceți activități sau sporturi dure pentru câteva săptămâni după operație. La programarea dvs. de urmărire, întrebați când va fi sigur să vă întoarceți la activitățile obișnuite.

Urmărirea programărilor

În cazul în care cusăturile dvs. nu pot fi dizolvabile, este posibil să fie eliminate de către asistenta medicală după o săptămână sau două.

Majoritatea oamenilor au o programare de urmărire într-o clinică în câteva săptămâni de la operație, când orice pansament la ureche va fi îndepărtat.

Un colesteatom se poate întoarce și puteți primi unul în cealaltă ureche, așa că va trebui să participați regulat la programări de monitorizare pentru a monitoriza acest lucru.

Uneori este nevoie de a doua operație după aproximativ un an pentru a verifica dacă există celule ale pielii rămase. Cu toate acestea, scanările RMN sunt adesea folosite în loc de operație pentru a verifica acest lucru.

Când puteți primi sfaturi medicale după operație

Contactați medicul de familie sau departamentul ORL spital dacă aveți:

  • externare sau sângerare semnificativă din ureche sau rană
  • o temperatură ridicată (febră)
  • durere severă sau în creștere

Aceste simptome ar putea fi un semn al unei complicații, cum ar fi o infecție.

Cauza unui colesteatom

Un colesteatom se poate dezvolta dacă o parte a timpanului se prăbușește.

Celulele moarte ale pielii sunt în mod normal trecute din ureche, dar dacă timpanul se prăbușește, poate crea un buzunar în care celulele moarte de piele se pot colecta.

Puteți obține un colesteatom dacă timpanul este deteriorat printr-o leziune sau infecție sau după orice fel de intervenție chirurgicală la urechi.

De asemenea, puteți naște cu un colesteatom, dar acest lucru este rar.