Kwashiorkor

Kwashiorkor este o formă severă de malnutriție . Este cel mai frecvent în unele regiuni în curs de dezvoltare în care bebelușii și copiii nu obțin suficiente proteine sau alți nutrienți esențiali în dieta lor.

Principalul semn al kwashiorkor este un exces de fluid în țesuturile corpului, ceea ce provoacă umflarea sub piele (edem) . De obicei, începe la picioare, dar poate implica întregul corp, inclusiv fața.

Simptomele kwashiorkor

La fel ca edemul, simptomele kwashiorkor pot include:

 • pierderea masei musculare
 • o burtă mărită („burtă de ghiveci”)
 • infecții obișnuite sau infecții mai grave sau de lungă durată
 • pete de piele roșii și inflamate care se întunecă și se decojesc sau se desfac
 • părul uscat și fragil, care cade ușor și își poate pierde culoarea
 • eșecul să crească în înălțime
 • oboseală sau iritabilitate
 • unghiile ridicate sau crăpate

Kwashiorkor poate fi fatal dacă este lăsat netratat prea mult timp, deoarece copiii devin foarte vulnerabili la infecții.

Ce cauzează kwashiorkor?

Principala cauză a kwashiorkor nu este consumul suficient de proteine sau alte vitamine și minerale esențiale.

Este cel mai des întâlnit în țările în curs de dezvoltare, cu o ofertă limitată de alimente, igienă precară și lipsă de educație cu privire la importanța de a oferi bebelușilor și copiilor o dietă adecvată.

Kwashiorkor este rar în țările dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, dar se poate întâmpla ocazional ca urmare a neglijării severe, a bolilor pe termen lung, a lipsei de cunoștințe despre o alimentație bună sau a unei diete foarte restrânse.

Deși kwashiorkor poate afecta oameni de toate vârstele, este mai frecvent la copii decât la adulți.

Diagnosticarea kwashiorkor

Kwashiorkor poate fi adesea diagnosticat pe baza aspectului fizic al copilului și a întrebărilor despre dieta și îngrijirea acestuia.

Cu toate acestea, se poate face un test de sânge și urină pentru a exclude alte afecțiuni. Aceasta poate include teste pentru:

 • măsurați nivelul glicemiei și al proteinelor
 • verificați cât de bine funcționează ficatul și rinichii, testând urina și sângele pentru anemie
 • măsurați nivelurile de vitamine și minerale din organism

Alte teste pot include măsurători de creștere, calcularea indicelui de masă corporală (IMC) , măsurarea conținutului de apă corporală, prelevarea unui eșantion de piele (biopsie) sau păr pentru testare.

Tratarea kwashiorkor

Dacă kwashiorkor se găsește timpuriu, acesta poate fi tratat cu furaje special preparate pe bază de lapte sau alimente terapeutice gata de utilizare (RUTF).

RUTF este de obicei format din unt de arahide, lapte praf, zahăr, ulei vegetal și vitamine și minerale adăugate.

Un tratament mai intens în spital este necesar în cazuri grave sau în care există deja complicații, cum ar fi infecțiile.

Tratamentul spitalicesc implică de obicei:

Tratamentul durează de obicei 2 până la 6 săptămâni.

Recuperarea din kwashiorkor

Cât de bine se recuperează o persoană din kwashiorkor depinde de cât de grave au fost simptomele lor atunci când a început tratamentul.

Dacă tratamentul a fost început precoce, persoana se va recupera de obicei bine, deși copiii nu pot atinge niciodată potențialul maxim de creștere și să fie mai mici decât colegii lor.

Dacă tratamentul a fost început în etapele ulterioare ale malnutriției proteice, persoana poate fi lăsată cu dizabilități fizice și intelectuale.

Dacă kwashiorkor nu este tratat sau tratamentul este întârziat în mod semnificativ, poate duce la moarte.

marasmus

Marasmusul este un alt tip de malnutriție care poate afecta copiii mici în regiuni ale lumii unde există o ofertă de alimente instabilă.

Semnele marasmului includ subțire și pierdere de grăsime și mușchi fără umflarea țesuturilor (edem) .

Ca și kwashiorkor, marasmusul este cauzat de lipsa tipurilor potrivite de nutrienți. Este posibil să fie necesar să se facă teste pentru a exclude alte cauze de subțire. Tratamentul pentru marasmus este similar cu cel al kwashiorkor.