Înlăturarea dinților înțelepciune – Complicații

La fel ca în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, îndepărtarea dinților înțelepți prezintă anumite riscuri. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt de obicei mici.

Riscurile pot include:

  • soclu uscat – în cazul în care un cheag de sânge nu reușește să se dezvolte în priza dintelui sau dacă cheagul de sânge devine dislocat
  • leziuni nervoase – aceasta poate provoca probleme temporare sau permanente, cum ar fi furnicături sau amorțeală
  • infecție – semnele includ o descărcare de temperatură ridicată, galbenă sau albă de la locul de extracție și durere persistentă și umflare
  • sângerare

Consultați medicul stomatolog dacă aveți semne de infecție după ce ați îndepărtat dinții de înțelepciune sau dacă sângerați puternic de la locul de extracție.

Priză uscată

Priza uscată (osteita alveolară) este una dintre cele mai frecvente complicații ale îndepărtării dinților înțelepți. Este locul în care un cheag de sânge nu reușește să se dezvolte în priza dintelui sau dacă cheagul de sânge devine dislocat sau dispare. Acest lucru se poate întâmpla la 3 până la 5 zile după operație.

Priza goală provoacă o durere sau o durere palpitantă în gingia sau maxilarul, care poate fi intens ca o durere de dinți . De asemenea, poate fi un miros sau un gust neplăcut din priza goală a dinților. Dacă te uiți la priză, s-ar putea să vezi oase expuse, mai degrabă decât un cheag de sânge.

Ai mai mult riscul de a dezvolta o priză uscată dacă:

  • nu urmați instrucțiunile stomatologului dumneavoastră după extragere
  • tu fumezi
  • ai mai avut starea înainte
  • ai peste 25 de ani
  • extragerea a fost dificilă sau complicată

Consultați medicul stomatolog sau chirurgul dvs. dacă credeți că aveți priză uscată. Acestea pot arunca orice reziduuri din priză sau o pot acoperi cu un pansament medicamentos, care poate fi îndepărtat și înlocuit frecvent până se vindecă.

Leziuni nervoase

Deși mult mai puțin obișnuită decât priza uscată, rănirea secțiunilor unui nerv numit nerv trigeminal este o altă posibilă complicație a îndepărtării dinților înțelepciunii. Poate provoca durere, senzație de furnicături și amorțeală în limbă, buza inferioară, bărbie, dinți și gingii.

Deteriorarea este de obicei temporară, durează câteva săptămâni sau luni. Cu toate acestea, poate fi permanent dacă nervul a fost grav deteriorat.

O vătămare nervoasă poate interfera cu activitățile dvs. zilnice, ceea ce îngreunează lucrurile precum mâncarea și băutul. Cu toate acestea, o vătămare nervoasă va provoca doar probleme de senzație – nu va provoca slăbiciune buzei sau limbii.

Dentistul sau chirurgul dvs. va încerca să reducă la minimum posibilitatea afectării nervilor atunci când vă îndepărtați dintele de înțelepciune, iar aceștia ar trebui să vă spună despre riscul de complicații înainte de procedură.

Anestezic general

Anestezicul general este ocazional necesar pentru îndepărtarea dinților de înțelepciune.

Poartă câteva riscuri suplimentare, dar complicațiile sunt foarte rare, care apar în mai puțin de 1 din 10.000 de cazuri.