Sindromul Charles Bonnet

Sindromul Charles Bonnet determină o persoană a cărei viziune a început să se deterioreze pentru a vedea lucruri care nu sunt reale (halucinații).

Halucinațiile pot fi modele simple sau imagini detaliate ale evenimentelor, persoanelor sau locurilor.

Sunt doar vizuale și nu implică auzuri sau alte senzații.

Este important să știți că halucinațiile asociate cu sindromul Charles Bonnet sunt cauzate de eșecul vederii. Nu sunt cauzate de o problemă de sănătate mintală sau de demență .

Oamenii cu sindrom Charles Bonnet sunt de obicei conștienți că viziunile nu sunt reale, chiar dacă sunt vii.

Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră medical dacă vă confruntați cu halucinații, astfel încât să poată investiga cauza.

Tipuri de halucinație

Există 2 tipuri principale de halucinație pe care oamenii cu sindrom Charles Bonnet tind să le experimenteze.

Ei pot vedea:

  • tipare simple repetate
  • imagini complexe cu oameni, obiecte sau peisaje

Tiparele repetate simple pot lua forma grilelor, formelor sau liniilor, care pot apărea în culori luminoase sau vii. Tiparele pot cuprinde sau pot acoperi tot ceea ce vede persoana.

Halucinațiile mai complexe pot implica oameni, locuri, animale și insecte.

Majoritatea oamenilor nu văd halucinații de oameni pe care îi cunosc sau evenimente trecute pe care le-au cunoscut.

Halucinațiile nu sunt de obicei neplăcute sau amenințătoare, dar pot fi ușor înfricoșătoare atunci când sunt experimentate pentru prima dată.

Uneori pot apărea din senin și pot dura câteva minute sau câteva ore.

Pot fi în mișcare sau statice.

Cine este afectat și de ce?

Sindromul Charles Bonnet afectează persoanele care și-au pierdut cea mai mare parte sau toată vederea.

Este mai probabil să apară dacă pierderea vederii afectează ambii ochi.

Potrivit Societății Maculare, până la jumătate din toate persoanele cu degenerare maculară , o pierdere treptată a vederii centrale, pot experimenta halucinații Charles Bonnet la un moment dat.

Se crede că există mai mult de 100.000 de cazuri în Marea Britanie.

Persoanele de orice vârstă pot fi afectate de halucinațiile Charles Bonnet, dar tind să apară mai târziu în viață, după ce o persoană începe să își piardă vederea.

Halucinațiile încep adesea atunci când vederea unei persoane se deteriorează brusc.

Principala cauză a sindromului Charles Bonnet este considerată pierderea vederii și modul în care creierul reacționează la acesta.

Nu este clar modul în care pierderea vederii duce la halucinații, dar cercetările încep să ne ajute să înțelegem mai bine relația dintre ochi și creier.

Atunci când o persoană începe să-și piardă vederea, creierul nu primește atât de multe informații pe cât era.

Se crede că creierul răspunde uneori completând lacunele cu tipare sau imagini fantastice stocate.

Aceste imagini stocate sunt experimentate ca halucinații.

Ce efect pot avea halucinațiile?

Halucinațiile vizuale sunt un răspuns normal pe care creierul îl are la pierderea vederii.

Dar, deoarece sindromul Charles Bonnet nu este cunoscut pe scară largă, mulți oameni se îngrijorează de ceea ce înseamnă și se tem că ar putea dezvolta o problemă serioasă de sănătate mentală sau demență.

Poate provoca, de asemenea, probleme practice. Persoanelor care văd halucinații complexe le este dificil să se ocolească.

Străzile și încăperile pot fi denaturate, iar lucrările de cărămidă sau garduri pot apărea direct în fața dvs., ceea ce face dificilă judecarea exact unde vă aflați și dacă puteți merge direct.

Unii oameni pot depăși această problemă cunoscând bine mediul înconjurător.

Halucinațiile complexe pot fi neliniștitoare. Deși viziunile s-ar putea să nu fie înspăimântătoare, poate fi deranjant să vezi brusc străini în casa sau în grădina ta.

Halucinațiile se îmbunătățesc adesea în timp, episoadele devenind mai scurte și mai puțin frecvente.

Dovezile recente sugerează că majoritatea oamenilor vor avea încă halucinații ocazionale la 5 ani sau mai mult după ce au început pentru prima dată.

Dacă halucinațiile se opresc în întregime, există întotdeauna șansele să reapară după o nouă scădere a vederii.

Diagnosticarea sindromului Charles Bonnet

Nu există un test specific pentru sindromul Charles Bonnet.

Medicii o diagnostică prin:

Dacă o persoană are pierderi de vedere și se confruntă cu halucinații simple sau complexe și nu prezintă semne de demență sau boală mintală, probabil au sindromul Charles Bonnet.

Tratarea sindromului Charles Bonnet

În prezent nu există leac pentru sindromul Charles Bonnet.

Simpla înțelegere a faptului că halucinațiile sunt o consecință normală a pierderii vederii, mai degrabă decât o problemă de sănătate mintală, poate fi foarte liniștitor și poate ajuta persoana să facă față mai bine.

Nu s-a dovedit că niciun medicament specific nu oprește halucinațiile cauzate de sindromul Charles Bonnet.

Unele medicamente concepute pentru a trata epilepsia , boala Parkinson și demența s-au dovedit eficiente pentru unele persoane.

Dar aceste medicamente puternice pot avea efecte secundare grave și, prin urmare, sunt recomandate numai persoanelor care sunt grav afectate și sub supraveghere atentă.

Măsuri de auto-ajutor

Există câteva lucruri pe care le-ai putea încerca să ajute la alinarea halucinațiilor tale atunci când le experimentezi.

De exemplu, când începe o halucinație, puteți:

  • schimbați condițiile de iluminare pentru a vedea dacă dispare – dacă vă aflați într-o zonă slab luminată, porniți mai multe lumini sau mutați-vă într-un loc mai luminos; dacă vă aflați într-o zonă luminos, faceți-o mai slabă
  • mișcați-vă ochii de la stânga la dreapta – faceți asta o dată la fiecare a doua de 15 ori fără a vă mișca capul, apoi întrerupeți câteva secunde și repetați; merită să încercați acest lucru de 4 sau 5 ori
  • privește imaginea și clipește rapid sau întinde-te pentru a atinge viziunea – încearcă asta câteva secunde
  • deplasați-vă sau efectuați o sarcină – de exemplu, ridicați-vă pentru a face o ceașcă de ceai
  • asigurați-vă că sunteți bine odihnit și că dormiți suficient noaptea – halucinațiile pot fi mai grave când sunteți obosit sau stresați

Unii oameni își depășesc frica cunoscând cifrele din viziunile lor.

De exemplu, un bărbat cu sindrom Charles Bonnet a descris cum, când se trezește dimineața, el spune: „Așa, ce ai în magazin pentru mine astăzi?”. la cifrele pe care le vede. Acest lucru îi permite să dețină un anumit control asupra modului în care se simte cu privire la viziunile sale.

Ajutor si sustinere

vorbind

Dacă aveți sindromul Charles Bonnet, vorbirea despre halucinațiile dvs. și modul în care vă fac să vă simțiți vă pot ajuta să faceți mai bine.

Ai putea încerca să vorbești cu familia, prietenii, medicul de familie, opticianul sau oftalmologul.

Profesioniștii din domeniul sănătății mintale, cum ar fi consilierii, psihologii sau psihiatrii, pot fi de asemenea capabili să vă ajute dacă găsiți halucinații în mod deosebit.

Deși sindromul Charles Bonnet nu este o afecțiune a sănătății mintale, mulți profesioniști din domeniul sănătății mintale au experiență de a ajuta oamenii să se descurce cu halucinațiile.

Medicul dumneavoastră ar trebui să vă poată referi la echipa locală de sănătate mintală.

Citiți mai multe despre consiliere și psihoterapie .

Grupuri de sprijin

Nu există multe grupuri de sprijin specifice și forumuri pentru persoanele afectate de sindromul Charles Bonnet, dar există o mulțime de grupuri de sprijin pentru persoanele cu pierderi de vedere .

Societatea Maculară vă poate pune în legătură cu cineva cu sindromul Charles Bonnet, care a experimentat, de asemenea, halucinații vizuale pentru sprijin și reasigurare.

Numărul lor de asistență este 0300 30 30 111 (de luni până vineri, între 9:00 și 17:00), iar adresa de e-mail este: help@macularsociety.org .

Umbrella Esme , o campanie de conștientizare pentru sindromul Charles Bonnet, are un site web cu link-uri către informații și resurse utile atât pentru pacienți cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Institutul Național Regal al Persoanelor Nevăzute (RNIB) are mai multe informații și sfaturi despre sindromul Charles Bonnet .

Puteți, de asemenea, să sunați la linia de ajutor RNIB la 0303 123 1129 sau să le contactați prin e-mail: helpline@rnib.org.uk .