Gaura maculară

O gaură maculară este un mic decalaj care se deschide în centrul retinei, într-o zonă numită macula.

Retina este un film sensibil la lumină din spatele ochiului. În centru se află macula – partea responsabilă pentru viziunea centrală și cu detalii fine necesare pentru sarcini precum citirea.

În stadiile incipiente, o gaură maculară poate provoca o vedere încețoșată și distorsionată. Liniile drepte pot arăta ondulate sau arcuite și este posibil să întâmpinați probleme la citirea literelor mici.

După un timp, este posibil să vedeți un plasture mic negru sau un „petic lipsă” în centrul viziunii. Nu veți simți nicio durere și starea nu duce la o pierdere totală a vederii.

De obicei, chirurgia este necesară pentru a repara gaura. Acest lucru este adesea reușit, dar trebuie să fiți conștienți de posibilele complicații ale tratamentului. Viziunea ta nu se va întoarce complet la normal, dar este de obicei îmbunătățită prin intervenții chirurgicale.

De ce se întâmplă?

Nu știm de ce se dezvoltă găurile maculare. Marea majoritate a cazurilor nu are o cauză evidentă. Cel mai adesea afectează persoanele cu vârste între 60 și 80 de ani și sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

Un posibil factor de risc este o afecțiune numită tracțiune vitreomaculară. Pe măsură ce îmbătrânești, jeleul vitros din mijlocul ochiului începe să se îndepărteze de retină și macula din spatele ochiului. Dacă o parte din jeleu vitreo rămâne atașat, poate duce la o gaură maculară.

Câteva cazuri pot fi asociate cu:

Ce ar trebuii să fac?

Dacă aveți o vedere încețoșată sau denaturată sau există un punct negru în centrul vederii dvs., consultați medicul de familie sau opticianul cât mai curând posibil. Probabil vei fi trimis la un specialist în afecțiuni oculare (oftalmolog).

Dacă aveți o gaură maculară și nu căutați ajutor, viziunea dvs. centrală se va agrava treptat.

Tratamentul relativ precoce (în câteva luni) poate da un rezultat mai bun în ceea ce privește îmbunătățirea vederii.

Uneori, gaura se poate închide și se vindecă de la sine, așa că medicul oftalmolog ar putea dori să îl monitorizeze înainte de a recomanda tratamentul.

Care este tratamentul și cât de reușit este?

Chirurgie de vitrectomie

O gaură maculară poate fi adesea reparată folosind o operație numită vitrectomie.

Operațiunea reușește să închidă gaura în aproximativ 9 din 10 persoane care au avut gaura de mai puțin de 6 luni și 6 din 10 persoane care au avut gaura de un an sau mai mult.

Chiar dacă intervenția chirurgicală nu închide gaura, viziunea dvs. va deveni cel puțin stabilă și s-ar putea să constatați că aveți o distorsiune mai mică a vederii.

La o minoritate de pacienți, gaura nu se închide în ciuda intervenției chirurgicale, iar vederea centrală poate continua să se deterioreze. Cu toate acestea, o a doua operație poate avea încă succes în închiderea găurii.

Injecție cu ocriplasmin

Dacă o gaură maculară este cauzată de tracțiune vitreomaculară, este posibil să fie tratată cu o injecție de ocriplasmin, numită și Jetrea, în ochi. Injecția ajută jeleul vitros din interiorul ochiului să se separe de partea din spate a ochiului și permite gaura maculară să se închidă.

Injecția durează câteva secunde și vi se va administra anestezic local , sub formă de picături pentru ochi sau o injecție, astfel încât să nu simțiți nicio durere. De asemenea, vi se vor administra picături pentru a vă dilata elevul, astfel încât medicul oftalmolog să vă poată vedea partea din spate a ochiului.

O injecție de ocriplasmin este de obicei disponibilă numai în stadiile incipiente – în timp ce gaura maculară are mai puțin de 400 micrometri lățime – dar care provoacă simptome severe.

Ocriplasmin poate provoca unele reacții adverse ușoare, care de obicei dispar, cum ar fi:

 • disconfort temporar, roșeață, uscăciune sau mâncărime
 • umflarea ochiului sau a pleoapei
 • sensibilitate la lumină
 • lumini intermitente
 • vedere încețoșată, distorsionată
 • scăderea vederii sau a punctelor oarbe

Un număr mic de persoane poate dezvolta reacții adverse mai severe, cum ar fi o pierdere vizibilă a vederii, mărirea orificiului macular sau detașare de retină. De obicei, chirurgia este necesară pentru a corecta mărirea găurii maculare sau detașarea retinei.

Caută ajutor imediat dacă ai:

 • scădere severă sau deformare a vederii
 • dureri oculare severe
 • vedere dublă, dureri de cap sau te simți sau te simți rău

Viziunea dvs. poate fi încețoșată imediat după injecție. Nu trebuie să conduceți sau să folosiți niciun instrument sau mașină până când nu este normal.

Dacă injecția cu ocriplasmin nu reușește să închidă gaura maculară, poate fi sugerată o intervenție chirurgicală cu vitrectomie pentru a închide gaura maculară și pentru a îmbunătăți vederea.

Ce implică chirurgia de vitrectomie?

Chirurgia gaurilor maculare este o formă de chirurgie a găurilor cheii efectuată la microscop.

Incizii mici se fac în albul ochiului și se introduc instrumente foarte fine.

În primul rând, jeleul vitros este îndepărtat (vitrectomie) și apoi un strat foarte delicat (membrana limitatoare interioară) este curățat cu atenție de pe suprafața retinei în jurul găurii pentru a elibera forțele care mențin gaura deschisă.

Ochiul este apoi umplut cu o bulă temporară de gaz, care apasă gaura pe spatele ochiului pentru a-l ajuta să se etanșeze.

Bulele de gaz vor bloca viziunea cât este prezentă, dar dispare încet pe o perioadă de aproximativ 6 până la 8 săptămâni, în funcție de tipul de gaz utilizat.

Chirurgia gaurilor maculare durează de obicei aproximativ o oră și se poate face în timp ce ești treaz (sub anestezic local ) sau adormit (sub anestezic general ).

Majoritatea pacienților optează pentru un anestezic local, care implică o injecție amorțitoare în jurul ochiului, astfel încât nu se simte durere în timpul operației.

La ce mă aștept după operație?

Vizualizare temporară slabă

Cu gazul în loc, viziunea din ochi va fi foarte slabă – un pic ca și cum ai avea ochiul deschis sub apă.

Echilibrul dvs. poate fi afectat și veți avea probleme la aprecierea distanțelor, deci fiți atenți la pași și borduri. Este posibil să aveți probleme cu activități precum turnarea de lichide sau ridicarea de obiecte.

În 7-10 zile după operație, bula de gaz începe să se micșoreze. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, spațiul care a fost ocupat de gaz se umple cu lichidul natural obținut de ochiul tău, iar viziunea ta ar trebui să înceapă să se îmbunătățească.

În general, durează 6 până la 8 săptămâni pentru ca gazul să fie absorbit și îmbunătățirea vederii.

Durere ușoară sau disconfort

Ochiul tău poate suferi ușor după operație și probabil se va simți sensibil.

Contactați imediat medicul oftalmolog sau mergeți la cel mai apropiat departament A&E de ochi, în orice moment:

 • ai dureri grave
 • vederea ta se înrăutățește decât era în ziua următoare operației

Pansament de protecție

Când te trezești, ochiul va fi captusit cu un scut de protecție din plastic tapetat peste el. Garnitura și scutul pot fi scoase a doua zi după operație.

Merg acasa

S-ar putea să te poți întoarce acasă în aceeași zi, dar majoritatea pacienților trebuie să stea peste noapte în spital.

Dacă ați avut un anestezic general, nu veți putea ieși din spital decât dacă un adult responsabil este acolo pentru a vă ajuta să ajungeți acasă.

Medicament

De obicei, vi se vor prescrie 2 sau 3 tipuri de picături pentru ochi după administrare:

 • un antibiotic
 • un steroid
 • un medicament pentru a controla presiunea din ochi

Veți fi din nou văzut în clinică la aproximativ 2 săptămâni de la operație și, dacă totul este bine, picăturile vor fi reduse în următoarele săptămâni.

Grija pentru ochi acasă

În primele săptămâni de la întoarcerea acasă, poate fi necesar să evitați:

 • frecându-vă ochiul – vi se poate cere să purtați ochi
 • înot – pentru a evita infecțiile din apă
 • exercițiu intens
 • purtând machiaj pentru ochi

Trebuie să mă poziționez cu fața în jos după operație?

Odată ajuns acasă, este posibil să fiți nevoit să petreceți câteva ore în timpul zilei cu capul fixat și într-o poziție specifică, numită postură.

Scopul de a sta întins sau de a sta cu fața în jos este de a menține bula de gaz în contact cât mai mult cu gaura, pentru a încuraja să se închidă.

Există dovezi că întinsul cu fața în jos îmbunătățește rata de succes a găurilor mai mari, dar este posibil să nu fie nevoie pentru găuri mai mici.

Dacă vi se cere să faceți o poziție cu fața în jos, capul trebuie să fie poziționat astfel încât vârful nasului să fie îndreptat în jos spre pământ. Acest lucru se poate face stând la o masă sau culcat pe stomac pe un pat sau o canapea. Medicul dumneavoastră vă va sfătui dacă trebuie să faceți acest lucru și, dacă da, cât timp.

S-ar putea să vă fie de ajutor să citiți instrucțiunile Moorfields Eye Hospital pentru posturarea postoperatorie (PDF, 1,7Mb) .

Dacă nu este recomandată o poziție în jos cu fața în jos, este posibil să vi se spună pur și simplu să evitați culcare pe spate timp de cel puțin 2 săptămâni după operație.

Dormit

Este posibil să vă sfătuiți să evitați dormirea pe spate în urma intervenției chirurgicale, pentru a vă asigura că bula de gaz este în contact cât mai mult cu gaura maculară.

Medicul oftalmolog vă va sfătui dacă trebuie să dormiți așa și cât timp.

Sunt în stare să călătoresc după o operație maculară?

Nu trebuie să zburați sau să călătoriți la o altitudine mare pe uscat, în timp ce bula de gaz este încă în ochi (până la 12 săptămâni după operație).

Dacă ignorați acest lucru, bula se poate extinde la altitudine, provocând o presiune foarte mare în interiorul ochiului. Aceasta va duce la durere severă și pierdere permanentă a vederii.

Ce se întâmplă dacă am nevoie de o altă operație la scurt timp după tratamentul meu?

Dacă aveți nevoie de un anestezic general, în timp ce gazul vă este încă în ochi, este vital să îi spuneți anestezistului, astfel încât să poată evita anumiți agenți anestezici care pot provoca extinderea bulei.

Pot conduce după operație?

Probabil că nu veți putea conduce timp de 6 până la 8 săptămâni după operație, în timp ce bula de gaz este încă prezentă în ochi. Discutați cu specialistul dvs. dacă nu sunteți sigur.

Veți observa că bula se micșorează și veți fi conștienți când a dispărut complet.

Cât timp am nevoie de muncă?

Majoritatea oamenilor vor avea nevoie de ceva timp liber de la serviciu, deși acest lucru va depinde în mare măsură de tipul de muncă pe care îl efectuați și de viteza de recuperare. Discutați acest lucru cu chirurgul dumneavoastră.

Care sunt posibilele complicații ale chirurgiei gaurilor maculare?

Este puțin probabil să suferiți efecte nocive din cauza unei operații de gaură maculară.

Cu toate acestea, ar trebui să fiți conștienți de următoarele complicații posibile.

Gaura s-ar putea să nu se închidă, dar acest lucru în mod normal nu vă va agrava vederea și, de obicei, este posibil să repetați operația.

Aproape cu siguranță veți obține o cataractă după operație, de obicei într-un an, dacă nu ați avut deja o operație de cataractă. Acest lucru înseamnă că lentila naturală din ochiul tău a devenit tulbure. Dacă aveți deja o cataractă, acesta poate fi îndepărtat în același timp în care gaura este în reparare.

Desprinderea retinei este atunci când retina se desprinde de partea din spate a ochiului. Se întâmplă în 1 până la 2 din fiecare 100 de persoane care au efectuat o intervenție chirurgicală cu gaură maculară. Acest lucru poate provoca orbire, dar, de obicei, poate fi reparat în alte operații.

Sângerarea apare foarte rar, dar sângerarea severă în ochi poate duce la orbire.

Infecția este, de asemenea, foarte rară, apărând la 1 la 1000 de pacienți. O infecție are nevoie de tratament suplimentar și poate duce la orbire.

O creștere a presiunii în ochi este destul de frecventă în zilele de după operația cu gaură maculară, de obicei datorită bulei de gaz în expansiune. În cele mai multe cazuri, este de scurtă durată și controlat cu picături suplimentare de ochi sau tablete pentru a reduce presiunea, protejând ochiul de deteriorare. Dacă presiunea ridicată este extremă sau prelungită, poate rezulta o deteriorare a nervului optic.

Cât de reușit este chirurgia găurilor maculare?

Cel mai important factor în a prezice dacă gaura se închide ca urmare a intervenției chirurgicale este durata în care gaura a fost prezentă.

Dacă ați avut o gaură pentru mai puțin de 6 luni, există aproape 90% șanse ca operațiunea dvs. să aibă succes – 9 din 10 operațiuni vor închide cu succes gaura.

Dacă gaura a fost prezentă timp de un an sau mai mult, rata de succes scade la aproximativ 6 din 10.

Majoritatea oamenilor au o îmbunătățire a vederii după ce s-au recuperat din operație. Cel puțin, operația împiedică de obicei vederea să se înrăutățească.

Medicul vă va vorbi mai detaliat despre rezultatele pe care le puteți aștepta de la operație.

Chiar dacă intervenția chirurgicală nu îți corectează cu succes vederea centrală, o gaură maculară nu îți afectează niciodată vederea periferică, așa că niciodată nu ai fi complet orbit de această afecțiune.

Pot dezvolta o gaură maculară în celălalt ochi?

După ce a examinat cu atenție celălalt ochi, chirurgul dvs. ar trebui să vă poată spune riscul de a dezvolta o gaură maculară în acest ochi.

La unii oameni este extrem de puțin probabil, în alții există șansa de 1 din 10 să dezvolte o gaură maculară în celălalt ochi.

Este foarte important să monitorizați orice schimbare în viziunea ochiului sănătos și să le raportați de urgență la specialistul dumneavoastră de ochi, medicul de familie sau opticianul.

Cum se diferențiază de degenerarea maculară legată de vârstă (AMD)?

O gaură maculară nu este aceeași cu degenerarea maculară, deși acestea afectează aceeași zonă a ochiului și uneori pot fi prezente ambele în același ochi.

AMD afectează macula, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii centrale. Nu este clar ce îl cauzează, dar este cunoscut faptul că îmbătrânirea, fumatul și istoricul familial al afecțiunii îți cresc riscul.