Fisura anală – Tratament

Ca și alte tăieturi mici sau lacrimi ale pielii, o fisură anală se va vindeca de la sine în câteva săptămâni.

Cu toate acestea, ar trebui să vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă aveți o fisură anală, deoarece acestea vă pot oferi sfaturi și medicamente care vă ajută să vă ușurați simptomele și să permită vindecarea mai rapidă a fisurii.

Majoritatea fisurilor anale se vor vindeca cu tratament, deși se pot întâmpla din nou cu ușurință, în special dacă nu respectați sfaturile de auto-ajutor prezentate mai jos.

Auto-ajutor

Există o serie de măsuri de auto-ajutor pe care medicul dumneavoastră de familie le poate recomanda pentru a calma constipația și a reduce durerea cauzată de fisurile anale.

Ameliorarea constipației poate permite vindecarea fisurilor anale și reducerea șanselor de dezvoltare ulterioară a fisurilor.

Măsurile de auto-ajutor includ:

  • creșterea consumului zilnic de fibre, incluzând o mulțime de alimente bogate în fibre în dieta dvs., cum ar fi fructe, legume și întregi
  • evitarea deshidratării consumând multă apă
  • încercând să fac mai mult exercițiu – de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat
  • pregătindu-vă un loc și o zi din zi când puteți petrece confortabil timp pe toaletă
  • nu întârzie să mergi la toaletă când simți dorința
  • dacă utilizați șervețele umede, evitând produsele care conțin parfum sau alcool, deoarece acest lucru ar putea duce la disconfort sau mâncărime – dacă utilizați hârtie igienică, utilizați un brand moale și evitați ștergerea prea tare
  • înmuierea fundului într-o baie caldă de mai multe ori pe zi, în special după o mișcare a intestinului, pentru a relaxa mușchii din anus

Consultați prevenirea fisurilor anale pentru mai multe sfaturi de auto-ajutor.

medicamente

Există o serie de medicamente diferite pe care medicul dumneavoastră de familie le poate recomanda pentru a ajuta la reducerea simptomelor și pentru a permite vindecarea fisurii anale.

laxativele

Laxativele sunt un tip de medicament care te poate ajuta să scaun mai ușor.

Adulților cu o fisură anală li se vor prescrie, de obicei, comprimate sau granule laxative formatoare în vrac. Acestea funcționează ajutând scaun-ul dvs. să rețină lichidul, ceea ce îl face mai moale și mai puțin probabil să se usuce.

Copiilor cu o fisură anală li se recomandă de obicei o soluție orală laxativă osmotică. Acest tip de laxativ funcționează prin creșterea cantității de lichid în intestine, ceea ce stimulează organismul să aibă nevoie de scaun.

Medicul dumneavoastră poate recomanda începerea tratamentului într-o doză mică și creșterea treptată a acestuia la fiecare câteva zile, până când veți putea să treceți prin scaun moale la fiecare 1 sau 2 zile.

Analgezicele

Dacă aveți dureri de arsură prelungită după trecerea scaunelor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați analgezice obișnuite, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, pe care le puteți cumpăra de la o farmacie sau supermarket.

Dacă decideți să luați aceste medicamente, asigurați-vă că urmați instrucțiunile de dozaj din prospectul sau pachetul de informații al pacientului.

Trinitratul de gliceril

Dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc într-o săptămână sau 2, medicul dumneavoastră poate prescrie un medicament numit trinitrat de gliceril (GTN), un unguent aplicat pe canalul anal, de obicei de două ori pe zi.

GTN funcționează prin extinderea vaselor de sânge în și în jurul anusului, crescând aportul de sânge la fisură și ajutându-l să se vindece mai repede. De asemenea, poate ajuta la reducerea presiunii în canalul anal, care ar trebui să ușureze durerea.

De obicei, va trebui să utilizați unguent GTN timp de cel puțin 6 săptămâni sau până când fisura dvs. s-a vindecat complet.

Majoritatea fisurilor acute (prezente mai puțin de 6 săptămâni) se vor vindeca cu tratament cu GTN. Aproximativ 7 din fiecare 10 fisuri cronice se vindecă cu terapia cu GTN, dacă sunt utilizate corect.

Durerile de cap sunt un efect secundar foarte frecvent al unguentului GTN, care afectează până la jumătate din persoanele care îl utilizează. Unii oameni, de asemenea, se simt amețiți sau cu capul ușor după ce au folosit unguentul.

GTN nu este potrivit pentru copii și trebuie utilizat cu precauție la femeile însărcinate sau care alăptează.

Dacă durerile de cap reprezintă o problemă, reducerea cantității de unguent pe care îl utilizați timp de câteva zile vă poate ajuta. Folosirea unei cantități de unguent cu dimensiuni de mazăre de 5 sau 6 ori pe zi este adesea mai bună decât utilizarea unei cantități mai mari de două ori pe zi.

Anestezice de actualitate

Dacă aveți dureri anale deosebit de severe, medicul dumneavoastră de familie poate prescrie un anestezic de actualitate pentru a vă amortiza anusul înainte de a trece scaunele.

Un medicament de actualitate este unul pe care îl freci direct în zona afectată. Nu va ajuta la vindecarea fisurilor, dar poate ajuta la calmarea durerii.

Lidocaina este cel mai frecvent prescris anestezic topic pentru fisurile anale. Se prezintă sub formă de gel sau unguent și este de obicei utilizat doar 1 până la 2 săptămâni, deoarece fisura ar trebui să înceapă să se vindece în acest timp.

Blocante ale canalelor de calciu

Blocanții canalelor de calciu, cum ar fi diltiazemul, sunt un tip de medicament utilizat de obicei pentru tratarea tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).

Cu toate acestea, blocanții topici ai canalelor de calciu care sunt aplicați direct pe anus s-au dovedit de asemenea utili în tratarea unor persoane cu fisuri anale.

Blocanții topici ai canalelor de calciu funcționează prin relaxarea mușchiului sfincterului și creșterea aportului de sânge la fisură.

Efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli și mâncărime sau arsură la locul când utilizați medicamentul. Orice reacții adverse ar trebui să treacă în câteva zile, odată ce corpul obișnuiește cu medicamentul.

Se consideră că blocanții topici ai canalelor de calciu sunt la fel de eficiente ca unguentul GTN pentru tratarea fisurilor anale și pot fi recomandate dacă alte medicamente nu au ajutat.

Ca și în cazul unguentului GTN, va trebui să utilizați, de obicei, blocanții canalelor de calciu timp de cel puțin 6 săptămâni sau până când fisura dvs. s-a vindecat complet.

Injecții cu toxină botulinică

Toxina botulinică este un tratament relativ nou pentru fisurile anale. De obicei este utilizat dacă alte medicamente nu v-au ajutat. Toxina botulinică este o otravă puternică, sigură de utilizat în doze mici.

Dacă aveți o fisură anală, o injecție de toxină poate fi utilizată pentru a paraliza mușchiul sfincterului. Acest lucru ar trebui să împiedice spasmarea mușchilor, contribuind la reducerea durerii și care să permită vindecarea fisurii.

Nu este clar exact cât de eficiente sunt injecțiile cu toxină botulinică pentru fisurile anale, dar cercetările sugerează că sunt utile pentru mai mult de jumătate din persoanele care le au. Acest lucru este similar cu tratamentul cu unguent GTN și blocante topice ale canalelor de calciu.

Efectele injecțiilor cu toxină botulinică durează în jur de 2 până la 3 luni, ceea ce ar trebui să permită, în mod normal, suficient timp pentru ca fisura să se vindece.

Urmare

Este posibil să aveți o programare la câteva săptămâni după începerea tratamentului. Acest lucru va permite medicului dumneavoastră de familie să verifice dacă fisura dvs. s-a vindecat sau prezintă semne adecvate de îmbunătățire.

Dacă fisura s-a vindecat complet, medicul dumneavoastră poate recomanda o altă programare de urmărire câteva săptămâni mai târziu.

Dacă fisura anală este deosebit de severă sau nu răspunde la tratament după 8 săptămâni, este posibil să fiți sesizat la un chirurg colorectal, un medic specializat în afecțiuni care afectează rectul și anusul, pentru un tratament de specialitate. Aceasta implică de obicei efectuarea unui tip de intervenție chirurgicală.

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi recomandată dacă alte tratamente nu au funcționat.

În general, este considerat cel mai eficient tratament pentru fisurile anale, cu peste 90% dintre persoanele care au rezultate bune pe termen lung. Cu toate acestea, are un risc mic de complicații.

Există o serie de tehnici chirurgicale diferite care pot fi utilizate pentru tratarea fisurilor anale. Principalele tehnici utilizate sunt prezentate mai jos.

Sfincterotomia laterală

O sfincterotomie laterală implică efectuarea unei mici tăieturi în inelul mușchiului care înconjoară canalul anal (sfincterul) pentru a ajuta la reducerea tensiunii din canalul anal. Aceasta permite vindecarea fisurii anale și reduce șansele de a mai dezvolta fisuri.

Este o operație scurtă și relativ simplă, care se efectuează, de regulă, sub anestezic general, la pacienții zilnici. Acest lucru înseamnă că veți dormi în timp ce procedura este efectuată, dar nu va trebui de obicei să petreceți noaptea în spital.

O sfincterotomie laterală este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru fisurile anale, cu o bună evidență a succesului. Majoritatea oamenilor se vor vindeca complet în 2 până la 4 săptămâni.

Mai puțin de 1 din 20 de persoane care au acest tip de intervenție chirurgicală vor suferi unele pierderi temporare de control intestinal (incontinență intestinală) ca urmare a afectării mușchilor anali.

Cu toate acestea, acesta este de obicei un tip ușor de incontinență în care persoana nu este în măsură să împiedice trecerea vântului și, de obicei, durează doar câteva săptămâni.

Clapete anal avansare

Clapele anal avansare presupune prelevarea de țesut sănătos dintr-o altă parte a corpului și utilizarea acesteia pentru a repara fisura și a îmbunătăți alimentarea cu sânge la locul fisurii.

Această procedură poate fi recomandată pentru a trata fisurile anale (cronice) pe termen lung cauzate de sarcină sau de o vătămare a canalului anal.