Febra tifoidă – Cauze

Febra tifoidă este cauzată de un tip de bacterii numite Salmonella typhi.

Nu este aceeași bacterie care provoacă intoxicații alimentare cu salmonella, dar cele două sunt înrudite.

Modul de răspândire a infecției

Bacteria Salmonella typhi va fi în scaun (scaunele) unei persoane infectate după ce a fost la toaletă.

Dacă după aceea nu se spală pe mâini, pot contamina orice mâncare pe care o ating. Oricine altcineva care mănâncă acest aliment poate fi infectat.

Mai puțin frecvent, bacteriile Salmonella typhi pot fi transmise la pipă (urină) ale unei persoane infectate.

Din nou, dacă o persoană infectată se ocupă de mâncare fără să se spele corect pe mâini după pipă, poate răspândi infecția către altcineva care mănâncă alimentul contaminat.

În unele părți ale lumii cu salubritate deficitară, deșeurile umane infectate pot contamina aprovizionarea cu apă.

Persoanele care beau apă contaminată sau mănâncă alimente spălate în apă contaminată pot dezvolta febră tifoidă.

Alte modalități prin care se poate contracta febra tifoidă includ:

  • folosirea unei toalete contaminate cu bacterii și atingerea gurii înainte de spălarea mâinilor
  • consumul de fructe de mare dintr-o sursă de apă contaminată de scaun sau pipi infectat
  • mâncând legume crude care au fost fertilizate cu deșeuri umane
  • produse lactate contaminate
  • făcând sex oral sau anal cu o persoană care este purtătoare de bacterii Salmonella typhi

transportatorii

Până la 1 din 20 de persoane care supraviețuiesc febrei tifoide fără a fi tratate vor deveni purtători ai infecției.

Aceasta înseamnă că bacteriile Salmonella typhi continuă să trăiască în corpul transportatorului și pot fi răspândite la fel de normal în scaun sau pee, dar purtătorul nu are simptome vizibile ale afecțiunii.

Cum afectează bacteriile organismului

Dupa ce mananca alimente sau bea apa contaminata cu bacteriile Salmonella typhi, bacteriile se deplaseaza in sistemul digestiv, unde se vor multiplica rapid.

Acest lucru declanșează o temperatură ridicată, dureri de stomac și constipație sau diaree .

Lăsate netratate, bacteriile pot intra în fluxul sanguin și se pot răspândi în alte zone ale corpului.

Acest lucru poate determina simptomele febrei tifoide să se agraveze în săptămânile de după infecție.

Dacă organele și țesuturile sunt deteriorate ca urmare a infecției, aceasta poate provoca complicații grave, cum ar fi sângerare internă sau o secțiune a scindării intestinului deschis.

Citiți mai multe despre complicațiile febrei tifoide .