Colangita biliară primară (ciroza biliară primară)

Colangita biliară primară (denumită adesea ciroză biliară primară) este un tip de boală hepatică care se poate agrava treptat în timp. Fără tratament, poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică.

Simptomele PBC

PBC nu provoacă întotdeauna simptome, dar unele persoane pot avea:

Citiți mai multe despre simptomele PBC .

Cum este diagnosticat PBC

Multe persoane sunt diagnosticate cu PBC numai după ce au făcut un test de sânge de rutină dintr-un alt motiv. PBC poate fi de obicei diagnosticat doar folosind analize de sânge.

Odată diagnosticat PBC, veți avea nevoie și de o scanare cu ultrasunete pentru a vă ajuta să excludeți alte probleme cu canalele biliare și să vă evaluați ficatul.

O biopsie hepatică este recomandată ocazional pentru a vă evalua ficatul și pentru a ajuta medicii să decidă cu privire la cel mai bun tratament.

Aceasta implică îndepărtarea în siguranță a unui eșantion mic de țesut hepatic, astfel încât să poată fi studiat la microscop.

Cauzele PBC

Bile este un lichid produs în interiorul ficatului care este folosit pentru a ajuta la digerarea grăsimilor și la eliminarea deșeurilor din organism. Acesta iese din ficat prin tuburi mici numite conducte biliare.

În PBC, sistemul imunitar (apărarea naturală a organismului împotriva infecției și bolilor) atacă greșit canalele biliare.

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar se crede că este cauzat de o combinație de diferențe subtile în modul în care funcționează sistemul imunitar.

Conductele biliare se deteriorează și se rănesc, determinând acumularea de bilă în ficat. Acest lucru dăunează în continuare ficatului și poate duce la cicatrizare (ciroză) .

Cum este tratat PBC

PBC este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că deteriorarea ficatului se poate agrava în mod constant în timp.

Rata cu care PBC progresează variază între indivizi. În unele cazuri, poate dura decenii.

Fără tratament, ficatul poate deveni atât de grav deteriorat încât nu mai funcționează corect. Aceasta este cunoscută sub numele de insuficiență hepatică și poate fi fatală.

Insuficiența hepatică poate fi prevenită în majoritatea persoanelor care sunt tratate pentru PBC cu tratamente curente, cum ar fi acidul ursodeoxicolic și acidul obeticholic.

Alte medicamente pot ajuta la ameliorarea mâncărimii asociate cu PBC. Un transplant de ficat poate fi necesar în cazuri grave, dar acest lucru este necesar mai puțin frecvent.

Citiți mai multe despre tratarea PBC .

Complicațiile PBC

Dacă PBC nu este tratat sau ajunge la un stadiu avansat, acesta poate fi asociat cu alte probleme importante.

Acestea pot include:

  • osteoporoză – o afecțiune în care oasele devin slabe și fragile
  • hipertensiune portală – creșterea tensiunii arteriale în interiorul vaselor de sânge din abdomen
  • ascită – acumularea de lichide în abdomen (stomac) și în jurul intestinelor
  • deficiențe de vitamine – inclusiv vitaminele A, D, E și K
  • un risc ușor crescut de apariție a cancerului hepatic