Clostridium difficile

Clostridium difficile, cunoscut și sub denumirea de C. difficile sau C. dif, este o bacterie care poate infecta intestinul și poate provoca diaree.

Infecția afectează cel mai frecvent persoanele care au fost tratate recent cu antibiotice . Se poate răspândi cu ușurință și către alții.

Infecțiile cu C. dif sunt neplăcute și pot provoca uneori probleme intestinale grave, dar de obicei pot fi tratate cu un alt curs de antibiotice.

Simptomele unei infecții cu Clostridium difficile (C. dif)

Simptomele unei infecții cu C. dif apar de obicei atunci când luați antibiotice sau când ați terminat să le luați în ultimele săptămâni.

Cele mai frecvente simptome sunt:

 • diaree de mai multe ori pe zi
 • o temperatură ridicată (febră)
 • pierderea poftei de mâncare
 • simtindu-se bolnav
 • dureri de burtă

În unele cazuri, este posibil să aveți semne de deshidratare .

Cine are cel mai mare risc de infecție cu Clostridium difficile (C. dif)?

C. dif afectează mai ales persoanele care:

Când să primiți sfaturi medicale

Vedeți un medic de familie dacă credeți că aveți C. dif. Aceștia pot sugera trimiterea unui eșantion de scaun pentru a fi testat pentru C. dif într-un laborator.

A avea diaree în timp ce luați antibiotice nu înseamnă neapărat că aveți C. dif.

Diareea poate fi cauzată de o serie de afecțiuni și este un efect secundar comun al antibioticelor.

De asemenea, poate fi necesar un test de sânge pentru a determina cât de severă este infecția.

Uneori este posibil să aveți nevoie de alte teste sau scanări la spital pentru a verifica dacă intestinul dvs. este deteriorat.

Tratamentul pentru Clostridium difficile (C. dif)

Medicul dumneavoastră vă va recomanda dacă aveți nevoie de tratament în spital (dacă nu sunteți deja în spital).

Dacă infecția este ușoară, ar trebui să vă puteți recupera acasă.

Dacă sunteți în spital, s-ar putea să fiți mutați într-o cameră proprie în timpul tratamentului pentru a reduce riscul ca infecția să se răspândească către alții.

Tratamentul pentru C. dif poate include:

 • oprirea antibioticelor despre care se crede că cauzează infecția, dacă este posibil – în cazuri ușoare, acesta poate fi singurul tratament care este necesar
 • luând un curs de 10 până la 14 zile de antibiotice despre care se știe că ucid bacteriile
 • mai rar, infecțiile grave pot necesita o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o secțiune deteriorată a intestinului

Infecțiile cu C. dif răspund de obicei bine la tratament, majoritatea oamenilor revenind complet într-o săptămână sau 2.

Dar simptomele revin în aproximativ 1 din 5 cazuri, iar tratamentul poate fi repetat.

Ai grijă de tine acasă

Dacă sunteți suficient de bine pentru a vă recupera de la Clostridium difficile (C. dif) acasă, următoarele măsuri vă pot ajuta să vă ameliorați simptomele și să împiedicați răspândirea infecției:

Medic de familie-ul dvs. vă poate contacta în mod regulat pentru a vă asigura că vă îmbunătățiți. Sună-i dacă simptomele tale se întorc după terminarea tratamentului, deoarece poate fi necesar să fie repetat.

Cum obțineți Clostridium difficile (C. dif)

C. bacterii diferite se găsesc în sistemul digestiv a aproximativ 1 din 30 de adulți sănătoși.

Bacteriile trăiesc adesea inofensiv, deoarece alte bacterii care se găsesc în mod normal în intestin îl țin sub control.

Dar unele antibiotice pot interfera cu echilibrul bacteriilor din intestin, ceea ce poate determina ca bacteriile C. dif să se înmulțească și să producă toxine care îmbolnăvesc persoana.

Când se întâmplă acest lucru, C. dif se poate răspândi cu ușurință la alte persoane, deoarece bacteriile sunt transmise din corp în diareea persoanei.

Odată ieșiți din corp, bacteriile se transformă în celule rezistente numite spori.

Acestea pot supraviețui timp îndelungat pe mâini, suprafețe (cum ar fi toaletele), obiecte și îmbrăcăminte, cu excepția cazului în care sunt curățate complet și pot infecta pe altcineva dacă intră în gură.

Cineva cu o infecție cu C. dif este în general considerat a fi infecțioasă până la cel puțin 48 de ore de la limpezirea simptomelor.

Cum să opriți răspândirea Clostridium difficile (C. dif)

Infecțiile cu C. dif pot fi transmise foarte ușor.

Puteți reduce riscul de a o ridica sau de a o răspândi practicând o igienă bună, atât la domiciliu, cât și în mediul sanitar.

Următoarele măsuri pot ajuta:

 • stai acasă până la cel puțin 48 de ore după ce simptomele tale s-au limpezit
 • spălați-vă regulat pe mâini cu apă și săpun, în special după ce mergeți la toaletă și înainte de a mânca – folosiți lichid și nu săpun
 • curățați suprafețele contaminate (cum ar fi toaleta, mânerul de spălare, întrerupătoarele de lumină și mânerele ușii) cu un produs de curățare pe bază de înălbitor după fiecare utilizare
 • nu împărțiți prosoape și flanele
 • spălați hainele și foile contaminate separat de alte spălări la cea mai înaltă temperatură posibilă
 • când vizitați pe cineva în spital, respectați orice ghid de vizită, evitați să luați copii sub vârsta de 12 ani și spălați-vă mâinile cu apă și săpun lichid când intrați și părăsiți zonele de secție – nu vă bazați pe gelurile de mână de alcool, deoarece acestea nu sunt eficient împotriva C. dif
 • evitați să vizitați spitalul dacă vă simțiți rău sau ați suferit recent de diaree

Aflați cum puteți preveni răspândirea germenilor