Boala Addison – Cauze

Boala Addison se dezvoltă atunci când stratul exterior al glandelor suprarenale (cortexul suprarenal) este deteriorat, reducând nivelul hormonilor pe care îi produce.

Probleme cu sistemul imunitar

O problemă cu sistemul imunitar este cea mai frecventă cauză a bolii Addison în Marea Britanie, reprezentând 70% până la 90% din cazuri.

Sistemul imunitar este apărarea organismului dumneavoastră împotriva infecției și bolilor. Dacă ești bolnav, sistemul tău imunitar produce anticorpi – un tip special de proteine care distruge organismele purtătoare de boli și toxine. Acești anticorpi atacă cauza bolii.

Cu toate acestea, dacă dezvolți o problemă cu sistemul imunitar, poate începe să-ți atace propriile țesuturi și organe sănătoase. Aceasta se numește tulburare autoimună.

Boala Addison se poate dezvolta dacă sistemul imunitar îți atacă glandele suprarenale și dăunează grav cortexului suprarenal.

Când 90% din cortexul suprarenal este distrus, glandele suprarenale nu vor putea produce suficient de hormoni steroizi cortizol și aldosteron. Odată ce nivelurile acestora încep să scadă, veți avea simptome ale bolii Addison .

 It's not clear why some people develop this problem with their immune system, although it can run in families. 

genetică

Cercetările au arătat că unele persoane cu anumite gene au mai multe șanse să dezvolte tulburări autoimune.

Nu este clar modul în care aceste gene duc la boala Addison și la afecțiuni similare, dar înseamnă că riscul dvs. de a dezvolta boala Addison este crescut dacă dvs. sau un membru al familiei apropiate aveți o altă afecțiune autoimună, cum ar fi:

Alte cauze

Tuberculoza (TB) este cea mai frecventă cauză a bolii Addison la nivel mondial, dar este rară în Marea Britanie.

TBC este o infecție bacteriană care afectează mai ales plămânii, dar se poate răspândi și în alte părți ale corpului. Poate provoca boala Addison dacă dăunează glandelor suprarenale.

Alte cauze posibile ale bolii Addison includ:

  • infecții – cum ar fi cele legate de SIDA sau infecții fungice
  • o hemoragie – sângerare foarte grea în glandele suprarenale, uneori asociată cu meningită sau alte tipuri de sepsis severă
  • cancer – dacă celulele canceroase din altă parte a corpului tău se răspândesc în glandele suprarenale
  • amiloidoza – o boală în care amiloidul, o proteină produsă de celulele tale ale măduvei osoase, se acumulează și dăunează glandelor suprarenale
  • îndepărtarea chirurgicală a ambelor glande suprarenale (adrenalectomie) – de exemplu, pentru îndepărtarea unei tumori
  • adrenoleukodistrofie (ALD) – o afecțiune moștenită rară, care limitează viața, care afectează glandele suprarenale și celulele nervoase din creier și este văzută mai ales la băieții tineri
  • anumite tratamente necesare sindromului Cushing – o colecție de simptome cauzate de niveluri foarte ridicate de cortizol în organism

Insuficiență suprarenală secundară

Producția de hormoni din glanda suprarenală poate fi, de asemenea, afectată de deteriorarea glandei pituitare – o glandă de dimensiuni de mazăre situată sub creier, care produce un hormon care stimulează glanda suprarenală. Aceasta se numește insuficiență suprarenală secundară și este o afecțiune separată a bolii Addison.

Insuficiența suprarenală secundară poate apărea dacă glanda pituitară este deteriorată – de exemplu, din cauza unei tumori pe glanda pituitară (adenom hipofizar).