Astm – Trăind cu

Odată cu tratamentul, majoritatea persoanelor cu astm pot duce vieți normale. Există, de asemenea, câteva modalități simple prin care puteți ajuta să vă mențineți simptomele sub control.

Lucruri pe care le poți face

 • folosiți-vă corect inhalatorul – Asthma UK are informații despre utilizarea inhalatorului dvs. și puteți solicita asistentul medical sau medicul de familie dacă nu sunteți încă sigur
 • folosiți inhalatorul preventiv sau tablete în fiecare zi – acest lucru vă poate ajuta să vă mențineți simptomele sub control și să preveniți atacurile de astm
 • verificați înainte de a lua alte medicamente – verificați întotdeauna pachetul pentru a vedea dacă un medicament este potrivit pentru cineva cu astm, și întrebați un farmacist, medic sau asistent medical dacă nu sunteți sigur
 • nu fumaoprirea fumatului poate reduce semnificativ cât de frecvente și frecvente sunt simptomele tale
 • exerciții fizice în mod regulat – exercițiile fizice nu ar trebui să vă declanșeze simptomele odată ce sunteți în tratament adecvat; Astm Marea Britanie are sfaturi despre exercitarea cu astm
 • mananca sanatos – majoritatea persoanelor cu astm pot avea o dieta normala
 • să vă vaccinați – este o idee bună să aveți boala anuală antigripală și vaccinarea pneumococică unică

Identificați și evitați declanșatorii

Este important să identificați posibilii declanșatori ai astmului, notând locul în care vă aflați și ce faceți atunci când simptomele dvs. se agravează.

Unii declanșatori pot fi greu de evitat, dar este posibil să fie evitați unii, cum ar fi acarienii de praf, blană pentru animale de companie și unele medicamente. Consultați prevenirea alergiei pentru mai multe informații.

Vorbiti cu medicul sau asistenta astmala pentru sfaturi daca credeti ca ati identificat un declansator pentru simptomele dumneavoastra.

Astmul britanic are mai multe detalii despre declanșatorii astmului .

Verificări periodice

Veți avea un contact regulat cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta de astm pentru a vă monitoriza starea.

Aceste întâlniri pot implica:

 • vorbind despre simptomele tale – de exemplu, dacă îți afectează activitățile normale sau se agravează
 • o discuție despre medicamentele dvs. – inclusiv dacă credeți că puteți suferi reacții adverse și dacă trebuie să vi se reamintească cum să utilizați inhalatorul
 • teste de respirație

De asemenea, este o șansă bună să adresați orice întrebări sau să ridicați orice alte probleme pe care doriți să le discutați.

Vi se poate cere să vă ajutați să vă monitorizați starea între întâlniri. De exemplu, s-ar putea să vă sfătuiți să verificați fluxul maxim dacă credeți că simptomele dvs. se pot agrava.

Planul dvs. personal de acțiune ar trebui să spună ce trebuie să faceți dacă simptomele dvs. se agravează treptat sau brusc. Luați legătura cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta de astm dacă nu sunteți sigur ce să faceți.

Vremea rece și astmul

Vremea rece este un declanșator comun pentru simptomele de astm. Asthma UK recomandă următoarele pentru a vă ajuta să vă controlați simptomele în timpul răcelii:

 • transportați inhalatorul cu dumneavoastră în permanență cu dvs. și continuați să luați inhalatorul de prevenire obișnuit, conform prescripțiilor
 • dacă aveți nevoie să folosiți inhalatorul mai mult decât de obicei, adresați-vă medicului dumneavoastră despre examinarea tratamentului dumneavoastră
 • păstrați cald și uscat – purtați mănuși, o eșarfă și o pălărie și purtați o umbrelă
 • înfășurați ușor o eșarfă peste nas și gură – acest lucru va ajuta la încălzirea aerului înainte de a-l respira
 • încercați să respirați prin nas în loc de gură – nasul vă încălzește aerul în timp ce respirați

Astm Marea Britanie are mai multe detalii despre vreme și astm .

Călătorind cu astm

Astmul nu ar trebui să te împiedice să călătorești, dar va trebui să luați precauții suplimentare atunci când mergeți în vacanțe și călătorii lungi.

Asigurați-vă că aveți suficient medicament cu dvs. și păstrați-vă inhalatorul ușor accesibil.

Dacă nu ați văzut medicul sau asistenta pentru astm de o perioadă, este bine să le vedeți înainte de a călători pentru a vă revizui planul de acțiune personală și a vă asigura că este actualizat.

Medicul dumneavoastră sau asistenta de astm vă pot sfătui în legătură cu călătoria cu astm .

Astma Marea Britanie are mai multe despre astm și călătorii

Sarcina și astmul

Astmul nu afectează șansele de a avea copii, iar marea majoritate a femeilor cu astm va avea o sarcină normală.

În general, tratamentul rămâne același în timpul sarcinii. Majoritatea medicamentelor pentru astm, în special inhalatoare, sunt considerate sigure în timpul sarcinii sau alăptării.

Însă ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală de astm pentru a vă sfătui dacă rămâneți gravidă sau dacă intenționați să aveți o sarcină, deoarece:

Vrei să afli mai multe?

Astmul la școală

Majoritatea copiilor cu astm bine controlat pot învăța și participa la activitățile școlare, fără a fi afectați de starea lor.

Dar este important să vă asigurați că școala are informații la zi despre scris despre medicamentele pentru astmul copilului, inclusiv ce sunt, cât iau și când trebuie să le ia.

De asemenea, poate fi necesar să furnizați școlii un inhalator de eliberare de rezervă pentru utilizare dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome în timpul școlii.

Personalul de la școală ar trebui să poată recunoaște simptomele de astm de agravare și să știe ce să facă în caz de atac, în special personalul care supraveghează sport sau educație fizică.

Școala copilului dvs. poate avea o politică de astm în vigoare, pe care puteți cere să o vedeți.

Astma Marea Britanie are mai multe despre astmul la școală și pepinieră .

Vorbind cu ceilalți

Multe persoane cu afecțiuni de sănătate pe termen lung, cum ar fi astmul, simt stres, anxietate și depresie .

S-ar putea să vă fie de ajutor să vorbiți despre experiența dvs. de astm cu ceilalți. Organizațiile de pacienți au grupuri locale unde puteți întâlni persoane care au fost diagnosticate cu astm și au fost supuse unui tratament.

Dacă simțiți că vă chinuiți să faceți față, vorbiți cu medicul dumneavoastră. Vor putea oferi sfaturi și sprijin. În mod alternativ, puteți găsi servicii de asistență la depresie în zona dvs.

Vrei să afli mai multe?

Probleme financiare și ajutor

Plata medicamentelor

Majoritatea adulților cu astm vor trebui să plătească o taxă de rețetă pentru medicamentele lor.

Dacă aveți nevoie să luați o mulțime de medicamente, plata pentru fiecare articol în parte ar putea fi destul de costisitoare. Puteți găsi mai ieftin să obțineți un certificat de plată în avans . Aici plătiți o taxă unică pentru toate rețetele pe o perioadă de 3 sau 12 luni.

Nu va trebui să plătiți pentru medicamente dacă nu plătiți în mod normal taxe. De exemplu, toți sub 16 ani au dreptul la rețete gratuite.

Citiți mai multe despre costurile pe bază de rețetă pentru a afla dacă aveți dreptul să vă ajutați cu taxele pe rețetă. Astm Marea Britanie are mai multe despre costurile medicamentelor pentru astm .

Beneficii

În funcție de cât de sever vă afectează astmul zilnic, este posibil să aveți dreptul la unele beneficii, cum ar fi:

 • Indemnizație de angajare și sprijin – o prestație plătită persoanelor care nu pot lucra din cauza sănătății sau a dizabilității
 • Plata independenței personale – un beneficiu care ajută la unele dintre costurile suplimentare cauzate de sănătatea pe termen lung sau de un handicap dacă aveți între 16 și 64 de ani
 • Alocație de prezență – un beneficiu pentru ajutor cu costurile suplimentare pe care le poți avea dacă ai 65 de ani sau peste și ai un handicap fizic sau psihic și ai nevoie de cineva care să te ajute

Dacă aveți un venit redus, este posibil să aveți dreptul, de asemenea, la ajutor cu costuri medicale .

Vrei să afli mai multe?

Astmul legat de muncă

Dacă vă dezvoltați astmul din cauza muncii dvs., iar acest lucru este documentat complet de către medicul dumneavoastră și angajatorul dumneavoastră, puteți face o cerere pentru prestația de invaliditate industrială.

Aceasta este o sumă săptămânală plătită persoanelor cu astm cauzate de expunerea la locul de muncă la o substanță specifică cunoscută a fi asociată cu astmul. O listă de substanțe cauzatoare de astm este disponibilă de către executivul de sănătate și siguranță.

Dacă doriți să întreprindeți acțiuni legale împotriva angajatorului dvs. din cauza astmului profesional, avocatul dvs. trebuie să acționeze în termen de 3 ani de la diagnostic.

Vrei să afli mai multe?