Astm – Cauze

Nu se cunoaște cauza exactă a astmului.

Persoanele cu astm au umflat (inflamat) și căile respiratorii „sensibile” care devin înguste și înfundate cu mucus lipicios ca răspuns la anumite declanșatoare .

Genetica, poluarea și standardele moderne de igienă au fost sugerate cauze, dar în prezent nu există suficiente dovezi pentru a ști dacă vreuna dintre acestea cauzează astm.

Cine riscă?

Câteva lucruri îți pot crește șansele de a face astm. Acestea includ:

Unele persoane pot fi, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta astm prin munca lor.

Astmul declanșează

Simptomele de astm apar adesea ca răspuns la un declanșator. Declanșatoarele comune includ:

  • infecții precum răcelile și gripa
  • alergii – cum ar fi polenul, acarienii, praful animalelor sau pene
  • fum, fumuri și poluare
  • medicamente – în special calmante antiinflamatorii precum ibuprofenul și aspirina
  • emoții, inclusiv stres sau râsete
  • vreme – cum ar fi schimbări bruște de temperatură, aer rece, vânt, furtuni, căldură și umiditate
  • mucegai sau umed
  • exercițiu

După ce vă cunoașteți declanșatorii, încercați să-i evitați vă poate ajuta să vă controlați simptomele de astm.

Asthma UK are mai multe informații despre declanșatorii astmului .

Astmul legat de muncă

În unele cazuri, astmul este asociat cu substanțe la care poate fi expus la locul de muncă. Aceasta este cunoscută sub numele de astm profesional.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale astmului profesional includ:

  • izocianati (substante chimice gasite deseori in vopseaua pulverizata)
  • făină și praf de cereale
  • colofonie (o substanță des întâlnită în fumurile de lipit)
  • latex
  • animale
  • praf de lemn

Pulverizatoare de vopsea, brutari, produse de patiserie, asistente medicale, lucrători chimici, manipulatori de animale, lucrători din lemn, sudori și lucrători de prelucrare a alimentelor sunt toate exemple de persoane care pot avea un risc mai mare de a fi expuse la aceste substanțe.

Vrei să afli mai multe?