Test de debit maxim

Fluxul de vârf este o măsurare simplă a cât de rapid poți arunca aer din plămâni. Este adesea folosit pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea astmului.

Imagine a unui bărbat care folosește un contor de vârf

Credit:

BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


Un test de debit de vârf implică să suflați cât mai tare într-un dispozitiv mic de mână numit contor de vârf.

Acestea sunt disponibile pe bază de rețetă sau pot fi cumpărate de la majoritatea farmaciilor.

De ce se măsoară debitul de vârf

Măsurând cât de repede sunteți capabil să respirați, scorul maxim al fluxului vă poate indica dacă căile respiratorii sunt reduse.

Acesta ar putea fi un semn că aveți astm , deși de multe ori sunt necesare alte teste, cum ar fi spirometria, pentru a confirma diagnosticul.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu astm, măsurarea debitului maxim al dvs. poate fi un mod util de a vă monitoriza starea.

Scorul tău poate arăta dacă starea ta se înrăutățește sau nu. De asemenea, poate verifica dacă medicamentele dumneavoastră funcționează și să indice dacă aveți un atac de astm.

Măsurarea fluxului de vârf înainte și după expunerea la un posibil declanșator de astm, cum ar fi ceva la care ești alergic sau o substanță la care ești expus la locul de muncă, poate arăta, de asemenea, dacă ceva în special îți provoacă simptomele.

Cum să vă măsurați debitul de vârf

Prima dată când se măsoară debitul maxim, veți fi învățat cum să îl faceți de către un medic sau o asistentă medicală. După aceasta, ei vă pot sfătui să efectuați testul în mod regulat acasă, folosind propriul contor de vârf.

Pentru a măsura debitul maxim:

  • găsiți o poziție confortabilă, fie așezat, fie în picioare
  • resetați-vă contorul de vârf, astfel încât indicatorul este împins înapoi la prima linie a scării – aceasta este de obicei 60
  • țineți contorul de vârf, astfel încât să fie orizontal și asigurați-vă că degetele nu împiedică scara de măsurare
  • respirați cât de adânc puteți și plasați buzele strâns în jurul aparatului bucal
  • respira cât mai repede și cât de tare poți
  • când ați terminat să respirați, notați-vă lectura

Aceasta trebuie repetată de 3 ori, iar cea mai mare dintre cele 3 măsurători ar trebui înregistrată ca scorul de vârf.

Dacă vă monitorizați astmul acasă, este posibil să aveți un jurnal sau un grafic pentru a vă înregistra scorul. Puteți descărca un jurnal de vârf (PDF, 2.2Mb) de pe site-ul Asthma UK dacă nu aveți unul.

Scorul maxim al fluxului dvs.

Scorul maxim al fluxului dvs. – cunoscut și sub denumirea de debitul expirator de vârf (PEF) – va fi afișat pe partea contorului de vârf. Aceasta se administrează în litri de aer respirați pe minut (l / min).

Ceea ce este considerat un scor normal depinde de vârsta, înălțimea și sexul dvs. Adresați-vă medicului dumneavoastră medical sau asistentei de astm pentru mai multe informații despre ceea ce ar fi considerat un scor normal pentru dvs.

Pentru a ajuta la diagnosticarea astmului, rezultatul dvs. poate fi comparat cu ceea ce de obicei este de așteptat pentru cineva de vârsta, înălțimea și sexul dvs.

O diferență semnificativă între scorul dvs. și scorul normal sau o diferență a scorurilor dvs. dimineața și seara sau când simptomele dvs. sunt bune și rele, vă poate sugera să aveți astm.

Dacă vă monitorizați astmul acasă, scorul dvs. ar trebui să fie comparat cu cel mai bun rezultat la un moment în care starea dvs. a fost bine controlată.

O mare diferență între scorul dvs. actual și cel mai bun ar putea fi un semn că starea dvs. devine slab controlată sau că suferiți de atac de astm.

Ce trebuie să faceți dacă debitul dvs. de vârf este scăzut

Dacă aveți un plan personal de acțiune pentru astm, s-ar putea spune ce ar trebui să faceți atunci când scorul maxim al fluxului dvs. scade la un anumit nivel.

Este posibil să aveți nevoie să utilizați unul dintre inhalatorii dvs. sau poate fi necesar să solicitați ajutor medical. Vedeți tratarea astmului și ce să faceți dacă aveți un atac de astm pentru mai multe informații.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de asistență medicală sau cu asistenta medicală de astm dacă ați fost diagnosticat de astm și nu aveți un plan de acțiune personal sau dacă sunteți îngrijorat de scorul maxim al fluxului dvs. și nu știți ce să faceți.

Puteți descărca un plan de acțiune personal (PDF, 681kb) pe care îl puteți completa cu medicul sau asistenta de pe site-ul Asthma UK sau acestea vă pot oferi unul la programare.

Planul dvs. de acțiune pentru astm ar trebui revizuit și actualizat cel puțin o dată pe an, la analiza dumneavoastră de astm, cu un medic de asistență medicală sau o asistentă de astm.

Pune-ți planul cu tine la fiecare întâlnire pentru astm – inclusiv orice vizite de consultanță sau consultanță – astfel încât, dacă există modificări, planul tău poate fi actualizat.