Spumă rectală hidrocortizonă: steroid pentru colita ulcerativă

1. Despre spuma rectală cu hidrocortizon

Spuma rectală de hidrocortizon este aplicată direct în pasajul din spate pentru a trata colita ulcerativă și boli similare ale intestinului.

Colita ulcerativă este o boală de lungă durată în care petele de inflamație și, uneori, ulcerele, cresc în mucoasa intestinului. Cele mai frecvente simptome sunt dureri de burtă și diaree amestecate cu sânge.

Spuma rectală de hidrocortizon nu este un leac. Acesta calmează inflamația în intestin – și, la rândul său, reduce simptomele.

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă.

Alte tipuri de hidrocortizon

Există diferite tipuri de hidrocortizon, inclusiv creme de piele, injecții și tablete.

Aflați mai multe despre alte modalități prin care puteți utiliza hidrocortizonul pentru a trata diferite probleme de sănătate .

2. Fapte cheie

 • Spuma rectală de hidrocortizon este aplicată direct în pasajul din spate. Este obișnuit să îl aplici o dată sau de două ori pe zi – de obicei timp de 2 până la 3 săptămâni.
 • Medicamentul funcționează prin calmarea inflamației intestinului pentru ameliorarea simptomelor.
 • Este neobișnuit să apară orice reacții adverse – dar unele persoane apar roșeață, arsură sau mâncărime în jurul pielii unde au folosit medicamentul.
 • Spuma rectală de hidrocortizon poate uneori umezi sistemul dumneavoastră imunitar general, astfel încât să aveți mai multe șanse să aveți infecții. Spuneți medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu varicela , zona zoster sau rujeola . Dacă sistemul tău imunitar este amortizat, aceste infecții te-ar putea îmbolnăvi foarte mult.
 • Spuma rectală de hidrocortizon este numită și sub denumirea de brand Colifoam.

3. Cine poate și nu poate folosi spuma rectală cu hidrocortizon

Adulții și copiii cu vârsta de 2 ani și mai mari pot folosi spumă rectală de hidrocortizon. Spuma rectală de hidrocortizon nu este potrivită pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă:

 • au avut vreodată o reacție alergică la hidrocortizon sau la orice alt medicament
 • ai avut vreodată depresie sau tulburare bipolară (depresie maniacală) sau dacă vreuna din familia ta apropiată a avut aceste boli
 • au o infecție (inclusiv infecții oculare)
 • au fost în contact recent cu cineva cu varicelă , zona zoster sau rujeola (cu excepția cazului în care sunteți sigur că sunteți imun la aceste infecții)
 • au avut recent sau sunt pe cale să aibă vreo vaccinare
 • au orice alte boli ale intestinului sau rectului
 • sunt însărcinate, încearcă să rămână însărcinată sau alăptezi

Hidrocortizonul poate înrăutăți unele probleme de sănătate, de aceea este important să vă monitorizeze medicul. Asigurați-vă că medicul dvs. știe dacă aveți:

Dacă aveți diabet și vă monitorizați propriul glicemie, va trebui să faceți acest lucru mai des. Spuma rectală de hidrocortizon poate afecta controlul glicemiei.

4. Cum și când să îl folosești

Medicamentul vine ca o cutie mică de spumă albă, plus un aplicator de plastic.

Fiecare aplicator conține 125 mg de hidrocortizon când este umplut cu spumă.

Cât ar trebui să folosesc?

Doza obișnuită atât pentru adulți, cât și pentru copii cu vârsta de 2 ani și peste este să folosească un aplicator umplut cu spumă o dată sau de două ori pe zi – faceți acest lucru timp de 2 până la 3 săptămâni.

Dacă folosești spuma de două ori pe zi, încearcă să separi dozele cu 10 până la 12 ore.

Dacă îl folosești o dată pe zi – sau o dată la două zile – încearcă să-l folosești aproximativ la aceeași oră a zilei de fiecare dată.

Fiecare cutie conține suficientă spumă pentru 14 aplicații. Acesta va dura între 1 și 2 săptămâni, în funcție de cât de des îl utilizați.

Cum se folosește spuma

 1. Conservele de spumă vin cu un aplicator. Citiți instrucțiunile din prospectul care vine cu ele. Acesta explică cum să folosești spuma – cu poze care să te ajute.
 2. Agitați bine cutia (cu vârful deasupra) chiar înainte de a o folosi.
 3. Țineți aplicatorul în poziție verticală. Introduceți partea de sus a cutiei de spumă în vârful aplicatorului.
 4. Apăsați ușor partea superioară a cutiei, astfel încât spuma să umple aproximativ un sfert din aplicator. Trebuie să apăsați doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a face acest lucru.
 5. Așteptați câteva secunde ca spuma să se extindă și apoi apăsați din nou partea superioară a cutiei.
 6. Continuați să umpleți puțin aplicatorul la un moment dat până când spuma ajunge la linia de „umplere”.
 7. Stai cu un picior ridicat pe un scaun – sau culcați-vă pe partea dvs. dacă doriți. Puneți ușor vârful aplicatorului în pasajul din spate.
 8. Apăsați pistonul pentru a goli aplicatorul.
 9. Scoateți aplicatorul și spălați-l de fiecare dată după ce l-ați folosit.

Doza mea va urca sau coborî?

Vi se va prescrie doar 1 aplicator complet de spumă pe care să îl introduceți simultan. Însă medicul dumneavoastră vă poate cere să aplicați mai mult sau mai puțin de 1 aplicator umplut pe zi, în funcție de cât de grave sunt simptomele dumneavoastră.

Ce se întâmplă dacă uit să-l folosesc?

Dacă uitați o doză de spumă, folosiți-o imediat ce vă amintiți. Dacă nu vă amintiți până când urmează doza următoare, săriți-o pe cea pe care ați ratat-o. Nu folosiți niciodată o doză dublă de spumă pentru a capta.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați acest medicament.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Este foarte puțin probabil să folosiți prea multă spumă din greșeală. Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul sau farmacistul.

5. Efecte secundare

Majoritatea oamenilor nu au reacții adverse atunci când folosesc spumă rectală hidrocortizon pentru câteva săptămâni sau mai puțin.

Unele persoane (mai puțin de 1 din 100) au roșeață, arsură sau mâncărime în jurul pasajului din spate după introducerea spumei. Aceasta tinde să fie ușoară și durează doar câteva zile. Spuneți medicului dumneavoastră dacă iritația nu dispare după câteva zile.

Reacții adverse grave

Spuma rectală de hidrocortizon este aplicată direct în intestin. Scopul este ca medicamentul să ajungă acolo unde este nevoie, fără a vă afecta restul corpului.

Uneori, totuși, spuma rectală hidrocortizonului trece prin căptușirea intestinului în fluxul sanguin. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă folosești spuma mult timp.

Dacă hidrocortizonul îți intră în fluxul de sânge, acesta călătorește în jurul corpului tău și există șanse foarte mici de a avea un efect secundar grav.

Spuneți imediat unui medic dacă primiți:

 • deprimat (inclusiv cu gânduri suicidare), senzație ridicată, schimbări de dispoziție, senzație de anxietate, văzând sau auzind lucruri care nu sunt acolo sau au gânduri ciudate sau înfricoșătoare – acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate mintală
 • febră (temperatură peste 38 ° C), frisoane, dureri în gât, ureche sau sinus, o tuse, durere când faci pipi, dureri ale gurii sau o rană care nu se vindecă – acestea pot fi semne ale unei infecții
 • somnoros sau confuz, simțindu-se foarte însetat sau flămând, pipi mai des decât de obicei, înroșire, respirație rapidă sau având respirație care miroase a fructe – acestea pot fi semne ale glicemiei ridicate
 • creșterea în greutate în partea superioară a spatelui sau în burtă, o față de lună, o durere de cap foarte proastă și o vindecare lentă a rănilor – acestea pot fi semne ale sindromului Cushing
 • durere sau sângerare din rect

De asemenea, trebuie să spuneți imediat unui medic dacă primiți:

 • cu sufletul la gura
 • umflarea în brațe sau picioare
 • schimbări în vederea ta

Copii și adolescenți

Utilizarea hidrocortizonului spumă rectală pentru o lungă perioadă de timp poate încetini creșterea normală a copiilor și adolescenților.

Medicul copilului dvs. își va urmări cu atenție creșterea în timp ce utilizează spumă rectală cu hidrocortizon. În acest fel, medicul lor va prelua orice încetinire a creșterii și va schimba tratamentul copilului, dacă este necesar.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile pe care le are copilul dvs. cu ajutorul hidrocortizonului spumă rectală dacă sunteți îngrijorat.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibilă o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la spuma rectală de hidrocortizon.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale spumei rectale de hidrocortizon. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Sarcina și alăptarea

Spuma rectală de hidrocortizon este în general sigură de utilizat în sarcină și în timpul alăptării.

Cu toate acestea, există mici șanse ca medicamentul să poată intra în fluxul sanguin și laptele matern și să afecteze creșterea copilului.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie spumă rectală de hidrocortizon pentru dumneavoastră în timp ce sunteți gravidă sau alăptați, dacă beneficiile medicamentului depășesc șansele ca acesta să fie dăunător.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

7. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot crește efectele spumei rectale de hidrocortizon. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă verifice frecvent dacă luați medicamente care nu se amestecă bine cu spuma rectală cu hidrocortizon.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a opri sau a începe orice alte medicamente și înainte de a lua orice remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

8. Întrebări comune

Cum funcționează hidrocortizonul spumă rectală?

Spuma rectală de hidrocortizon conține ingredientul activ hidrocortizon, care este un corticosteroid sau „steroid”.

Hidrocortizonul funcționează prin amortizarea supraactivității sistemului imunitar în mucoasa intestinului și a rectului. Acest lucru calmează inflamația și, la rândul său, ajută la ameliorarea simptomelor precum durerea și diareea sângeroasă.

Când mă voi simți mai bine?

Simptomele dvs. trebuie să se îmbunătățească în termen de o săptămână sau 2 de la începerea tratamentului cu spumă rectală cu hidrocortizon.

Cât timp voi folosi spuma?

Acest lucru variază. Dacă nu aveți simptome foarte des, va trebui să folosiți doar spumă rectală hidrocortizon pentru 2 până la 3 săptămâni. Dacă aveți simptome frecvente de simptome, ar trebui să utilizați spuma mai mult timp.

Este sigur de utilizat mult timp?

De regulă generală, odată ce simptomele dumneavoastră s-au stabilit, medicul vă va recomanda să încetați să utilizați acest medicament.

Folosirea continuă a hidrocortizonului spumă rectală pentru o lungă perioadă de timp poate însemna o parte din medicament intră în fluxul dumneavoastră sanguin. Dacă se întâmplă acest lucru, există șanse foarte mici că poate provoca reacții adverse grave.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce utilizați spumă rectală cu hidrocortizon.

Există alimente sau băuturi pe care trebuie să le evit?

Nu, puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce folosiți spumă rectală cu hidrocortizon.

De ce trebuie să fiu atentă la infecții?

Spumă rectală de hidrocortizon poate uneori umezi sistemul imunitar general, astfel încât ai mai multe șanse de a prinde infecții precum gripa , răcelile obișnuite și infecțiile toracice .

Păstrați-vă departe de persoanele cu o boală infecțioasă, în special varicela , zona zoster sau rujeola . Dacă nu ai avut niciodată aceste boli, te-ar putea îmbolnăvi.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu cineva care are varicelă, zona zoster sau rujeola. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un medicament care să vă protejeze.

Pot avea vaccinuri?

Înainte de a face o vaccinare, spuneți profesionistului medical că luați un steroid.

Este posibil ca dacă aveți un vaccin „viu” în timp ce folosiți spumă rectală cu hidrocortizon, sistemul dumneavoastră imunitar ar putea să nu fie suficient de puternic pentru a-l trata. Aceasta vă poate duce la o infecție. Vaccinurile vii includ:

Vaccinările inactive, precum vaccinul antigripal , sunt în siguranță.

Dacă aveți nevoie de un vaccin viu, verificați cu asistenta sau medicul că este sigur pentru dumneavoastră.

Am nevoie de o carte albastră de steroizi?

Dacă trebuie să utilizați spumă rectală de hidrocortizon pentru mai mult de 3 săptămâni, farmacistul sau medicul vă va oferi un card de tratament cu steroizi. Purtați asta cu voi tot timpul.

Cardul, care este de obicei albastru, are dimensiunea unui card de credit și se potrivește cu portofelul sau poșeta. Vă spune cum să reduceți riscurile de reacții adverse legate de steroizi. De asemenea, oferă detalii despre medicul dumneavoastră, doza dumneavoastră de hidrocortizon și cât timp se preconizează că tratamentul dvs. va dura.

Exemplu de card de steroizi albastre
Exemplu de card de steroizi albastre
Credit:

Anna Nall


Dacă nu aveți o carte albă de steroizi, adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră.

Important

Dacă aveți nevoie de tratament medical sau stomatologic, arătați cardul dumneavoastră de steroizi albastru medicului sau dentistului.

Va afecta fertilitatea mea?

Spuma rectală de hidrocortizon nu are efect asupra fertilității bărbaților sau femeilor.

Îmi va afecta contracepția?

Spuma rectală de hidrocortizon nu interferează cu niciun tip de contracepție, inclusiv cu pilule contraceptive sau dimineața după pilulă .

Există alte tratamente pe care le-aș putea folosi în schimb?

Un medicament numit aminosalicilat este de asemenea utilizat pentru tratarea colitei ulcerative și a altor afecțiuni inflamatorii ale intestinului și rectului.

Aminosalicilatul vine sub formă de tablete, capsule sau spumă rectală. De asemenea, vine ca o clismă sau supozitor (mici pelete de medicament care sunt introduse în pasajul din spate).

Aminosalicilatul nu funcționează la fel de bine cu hidrocortizonul spumă rectală, dar are mai puține efecte secundare.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!