Injecții cu hidrocortizon: steroid pentru articulațiile dureroase

1. Despre injecțiile cu hidrocortizon

Injecțiile hidrocortizonului – sau „injecțiile de steroizi” – sunt un tip de medicament cunoscut sub numele de corticosteroizi. Corticosteroizii nu sunt la fel ca steroizii anabolizanți .

Injecțiile de hidrocortizon sunt utilizate pentru a trata articulațiile umflate sau dureroase, cum ar fi după o accidentare sau în artrită .

Hidrocortizonul este injectat direct în articulația dureroasă. Aceasta se mai numește injecție intra-articulară. Articulatiile cel mai des injectate sunt umarul, cotul, genunchiul, mana / incheietura si soldul.

Injecțiile de hidrocortizon sunt de asemenea folosite pentru a trata tendoanele dureroase și bursita (atunci când un mic sac de lichid care amortizează o articulație se inflamează). Uneori sunt folosite pentru a trata durerile musculare atunci când este într-o anumită zonă.

Injecțiile ajută de obicei la ameliorarea durerii și umflarea și ușurează mișcarea. Beneficiile pot dura câteva luni.

Injecțiile cu hidrocortizon sunt disponibile numai pe bază de rețetă. De obicei, sunt dați de un medic special instruit în chirurgia unui medic sau în clinica spitalului.

În caz de urgență, personalul medical poate da injecții cu hidrocortizon în doze mai mari pentru a trata astmul sever, reacțiile alergice, șocul grav din cauza vătămării sau infecției sau a eșecului glandelor suprarenale.

Alte tipuri de hidrocortizon

Există diferite tipuri de hidrocortizon, inclusiv creme pentru piele, spumă și tablete.

Aflați mai multe despre alte modalități prin care puteți utiliza hidrocortizonul pentru a trata diferite probleme de sănătate .

2. Fapte cheie

 • Injecțiile de hidrocortizon pentru durerile articulare funcționează prin eliberarea medicamentului lent în articulație. Acest lucru reduce durerea și umflarea.
 • După o injecție, articulația dvs. se poate simți mai bine timp de câteva luni – uneori cât un an.
 • Unele persoane au dureri și umflături crescute în articulația unde a fost administrată injecția. Această durere tinde să dispară după câteva zile.
 • Injecțiile de hidrocortizon în același loc pot fi repetate de până la 4 ori pe an – mai des pot provoca leziuni articulare pe termen lung.
 • Injecțiile cu hidrocortizon pot uneori amortiza sistemul imunitar, astfel încât să aveți mai multe șanse să aveți infecții. Spuneți medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu varicela , zona zoster sau rujeola . Dacă sistemul tău imunitar este amortizat, aceste infecții te-ar putea îmbolnăvi foarte mult.

3. Cine poate și nu poate avea injecții cu hidrocortizon

Adulții și copiii pot avea injecții cu hidrocortizon.

Injecțiile cu hidrocortizon nu sunt potrivite pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă:

 • au avut vreodată o reacție alergică la hidrocortizon sau la orice alt medicament
 • ai avut vreodată depresie sau depresie maniacală ( tulburare bipolară ) sau dacă vreuna din familia ta apropiată a avut aceste boli
 • au o infecție (inclusiv o infecție a ochilor)
 • încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau alăptați
 • au fost în contact recent cu cineva cu sindrila , varicela sau rujeola (cu excepția cazului în care sunteți sigur că sunteți imun la aceste infecții)
 • au avut recent sau vor avea în curând vreo vaccinare

Hidrocortizonul poate înrăutăți unele probleme de sănătate, de aceea este important să vă monitorizeze medicul.

Asigurați-vă că medicul dvs. știe dacă aveți :

Dacă aveți diabet și vă monitorizați propriul glicemie, va trebui să faceți acest lucru mai des. Injecțiile cu hidrocortizon pot afecta controlul glicemiei.

4. Cum și când să le ai

Un medic special instruit, de obicei, face injecția. Dacă injecția este pentru durere, poate conține un anestezic local. De asemenea, puteți avea un anestezic local prin pulverizare sau injecție pentru a amortiza pielea înainte de injectarea hidrocortizonului.

Puteți merge acasă după injecție, dar este posibil să fie nevoie să vă odihniți zona tratată timp de câteva zile.

Puteți face o injecție de hidrocortizon în aceeași articulație de până la 4 ori într-un an.

Dacă aveți artrită, acest tip de tratament este utilizat numai atunci când sunt afectate doar câteva articulații. De obicei, nu se injectează mai mult de 3 articulații simultan.

Doza de hidrocortizon administrată depinde de mărimea articulației. Poate varia între 5mg și 50mg de hidrocortizon.

Doza pe care o am trebuie să urce sau să coboare?

Cantitatea de hidrocortizon în injecție ar putea urca sau descrește în viitor. Depinde de cât de bine a funcționat injecția anterioară, cât a durat beneficiile și dacă ați avut reacții adverse.

5. Efecte secundare

Majoritatea oamenilor nu au reacții adverse după o injecție de hidrocortizon. Efectele secundare sunt mai puțin probabile dacă este injectată doar o parte a corpului.

Reacții adverse frecvente

Cel mai frecvent efect secundar este durerea intensă și umflarea articulației în care a fost administrată injecția. De obicei, aceasta devine mai bună după o zi sau două.

De asemenea, este posibil să apariți o vânătăi în cazul administrării injecției. Acest lucru ar trebui să dispară după câteva zile.

Reacții adverse grave

Cu injecții de hidrocortizon, medicamentul este plasat direct în articulația dureroasă sau umflată. Nu călătorește prin restul corpului. Asta înseamnă că este mai puțin probabil să provoace reacții adverse. Uneori, însă, hidrocortizonul dintr-o injecție articulară poate intra în fluxul sanguin. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă ați făcut mai multe injecții.

Dacă hidrocortizonul îți intră în fluxul de sânge, acesta poate călători în jurul corpului tău și există șanse foarte mici de a avea un efect secundar grav.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • deprimat (inclusiv cu gânduri suicidare), senzație ridicată, schimbări de dispoziție, senzație de anxietate, văzând sau auzind lucruri care nu sunt acolo sau au gânduri ciudate sau înfricoșătoare – acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate mintală
 • febră (temperatură peste 38 ° C), frisoane, dureri în gât, ureche sau sinus, o tuse, durere când faci pipi, dureri ale gurii sau o rană care nu se vindecă – acestea pot fi semne ale unei infecții
 • somnoros sau confuz, simțindu-se foarte însetat sau flămând, pipi mai des decât de obicei, înroșire, respirație rapidă sau având respirație care miroase a fructe – acestea pot fi semne ale glicemiei ridicate
 • creșterea în greutate în partea superioară a spatelui sau în burtă, o față de lună, o durere de cap foarte proastă și o vindecare lentă a rănilor – acestea pot fi semne ale sindromului Cushing

De asemenea, trebuie să apelați imediat la medic dacă primiți:

 • cu sufletul la gura
 • umflarea în brațe sau picioare
 • schimbări în vederea ta

Unele dintre aceste reacții adverse, cum ar fi schimbările de dispoziție, se pot produce după câteva zile. Altele, cum ar fi obținerea unei fețe mai rotunde, se pot întâmpla săptămâni sau luni după tratament.

Copii și adolescenți

În cazuri rare, dacă copilul sau adolescentul tău are injecții cu hidrocortizon pe parcursul mai multor luni sau ani, acesta poate încetini creșterea lor normală.

Medicul copilului dvs. își va urmări cu atenție creșterea în timp ce fac injecții cu hidrocortizon. În acest fel, ei vor putea vedea rapid dacă copilul dvs. crește mai lent și își poate schimba tratamentul dacă este necesar.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat dacă copilul dumneavoastră are injecții cu hidrocortizon.

Reacție alergică gravă

Este extrem de rară să aveți o reacție alergică ( anafilaxie ) la o injecție de hidrocortizon, dar dacă acest lucru se întâmplă cu dumneavoastră sau cu copilul dvs., contactați imediat un medic.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale injecțiilor cu hidrocortizon.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • Durere în articulație după injecție – acest lucru devine mai bun după o zi sau două. Odihnați articulația timp de 24 de ore după injecție și nu faceți exerciții fizice grele. Este sigur să luați calmante zilnice, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul .

7. Sarcina și alăptarea

De obicei este bine să aveți o injecție de hidrocortizon în timp ce sunteți gravidă sau alăptați.

Cu toate acestea, hidrocortizonul este cunoscut ocazional că cauzează probleme în primele 12 săptămâni de sarcină.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă sau dacă sunteți deja gravidă înainte de a face o injecție de hidrocortizon.

Pentru mai multe informații despre cum poate afecta hidrocortizonul dumneavoastră și copilului dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Injecții și alăptare de hidrocortizon

În timpul alăptării este sigur să aveți injecții cu hidrocortizon. Doar cantități foarte mici de hidrocortizon nu intră în laptele matern, așa că este puțin probabil să fie dăunătoare.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Există multe medicamente care pot interfera cu modul de funcționare a injecțiilor de hidrocortizon.

Este foarte important să verificați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă un medicament este în siguranță să se amestece cu injecții de hidrocortizon, înainte de a începe să îl luați. Acestea includ medicamentele eliberate pe bază de rețetă și cele pe care le cumpărați de la magazin, precum aspirina, paracetamolul și ibuprofenul . De asemenea, include remedii din plante și suplimente.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a opri sau a începe orice alte medicamente și înainte de a lua orice remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează injecțiile cu hidrocortizon?

Injecțiile de hidrocortizon conțin ingredientul activ hidrocortizon, care este un corticosteroid sau „steroid”.

Injecțiile cu hidrocortizon au eliberat steroidul încet în partea corpului, care este dureros sau umflat. Steroidul scade excesiv sistemul imunitar în zonă și reduce inflamația. Acest lucru, la rândul său, ajută la ameliorarea durerii și umflarea.

Când mă voi simți mai bine?

O injecție de hidrocortizon este de obicei nevoie de câteva zile pentru a începe să funcționeze – deși uneori funcționează în câteva ore.

De câte injecții cu hidrocortizon pot avea nevoie?

Dacă durerea și umflarea dvs. se îmbunătățesc după o singură injecție de hidrocortizon, este posibil să nu aveți nevoie de alta.

Dacă aveți o problemă pe termen lung și injecțiile de hidrocortizon funcționează bine, puteți continua să le aveți.

De obicei, medicii vă recomandă să nu faceți o injecție de hidrocortizon în aceeași articulație mai mult de o dată la 3 luni.

Doare?

Injecția poate fi puțin incomodă, dar mulți oameni spun că nu sunt la fel de rău pe cât credeau că ar fi.

Cât de bine funcționează injecțiile cu hidrocortizon?

Injecțiile cu hidrocortizon ajută de obicei la durere și umflare timp de aproximativ 2 luni. De asemenea, pot facilita mișcarea.

Dacă aveți o leziune articulară pe termen scurt, o injecție vă va ajuta adesea să începeți să vă mișcați din nou, astfel încât corpul să se vindece singur.

Pentru durerile articulare pe termen lung, o injecție ar trebui să vă ajute timp de câteva luni, dar este posibil să aveți nevoie de injecții suplimentare.

De ce trebuie să fiu atentă la infecții?

Injecțiile cu hidrocortizon pot uneori umezi sistemul imunitar, astfel încât ai mai multe șanse de a prinde infecții precum gripa , răcelile obișnuite și infecțiile toracice .

Păstrați-vă departe de persoanele cu boli infecțioase, în special varicela , zona zoster sau rujeola . Dacă nu ai avut niciodată aceste boli, te-ar putea îmbolnăvi.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu cineva care are varicelă, zona zoster sau rujeola. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un medicament care să vă protejeze.

Pot avea vaccinuri?

Înainte de a vă vaccina, menționați medicul medical că luați un steroid.

Este posibil ca, dacă aveți un vaccin „viu” în perioada în care ați făcut o injecție de hidrocortizon, sistemul dumneavoastră imunitar ar putea să nu fie suficient de puternic pentru a face față. Aceasta vă poate duce la o infecție.

Vaccinurile vii includ:

Vaccinările inactive, precum vaccinul antigripal , sunt în siguranță.

Dacă aveți nevoie de un vaccin viu, verificați cu asistenta sau medicul că este sigur pentru dumneavoastră.

Am nevoie de o carte albastră de steroizi?

Dacă aveți injecții regulate de hidrocortizon, medicul vă poate oferi un card de steroizi. Purtați asta cu voi tot timpul.

Cardul, care este de obicei albastru, are dimensiunea unui card de credit și se potrivește în portofel sau poșetă. Oferă sfaturi despre cum puteți reduce riscurile de reacții adverse. De asemenea, vă oferă detalii despre medicul dvs., câtă hidrocortizonă obțineți și cât va dura tratamentul dumneavoastră.

Exemplu de card de steroizi albastre
Exemplu de card de steroizi albastre
Credit:

Anna Nall


Dacă aveți un tratament de lungă durată cu injecții de hidrocortizon și nu aveți un card alb cu steroizi, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Important

Dacă aveți nevoie de tratament medical sau stomatologic, prezentați cardul dumneavoastră de steroizi medicului sau dentistului.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool înainte și după o injecție de hidrocortizon.

Există alimente sau băuturi pe care trebuie să le evit?

Puteți mânca și bea normal înainte și după o injecție de hidrocortizon.

Va afecta fertilitatea mea?

Injecțiile cu hidrocortizon nu afectează fertilitatea bărbaților sau a femeilor.

Îmi va afecta contracepția?

Injecțiile cu hidrocortizon nu interferează cu niciun tip de contracepție, inclusiv cu pilula combinată sau cu contracepția de urgență .

Sunt disponibile alte tratamente?

Există un alt tip de medicament pentru articulațiile umflate sau dureroase.

Ați putea încerca un calmant de zi cu zi, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul .

Există, de asemenea, creme calmante precum ibuprofen, diclofenac sau cremă capsaicină. Masați-le pe piele peste zona dureroasă.

Dacă aceste tratamente nu funcționează, medicul dumneavoastră vă poate prescrie calmante mai puternice precum naproxen și codeină.

Schimbările de stil pot ajuta articulațiile dureroase?

Există și alte opțiuni care pot ajuta articulațiile dureroase sau umflate.

S-ar putea să vă ajute:

 • îmbunătățește-ți starea generală de fitness prin exerciții fizice regulate
 • fă un program de exerciții pentru a crește forța musculară în jurul articulației tale
 • aplicați tratamente calde și reci pe articulație
 • folosește un baston pentru a te sprijini
 • au electroterapie (de exemplu, o mașină TENS )

Cel mai bine este să ceri sfaturi de la un fizioterapeut sau terapeut profesionist.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!