Crema cu hidrocortizon: un medicament cu steroizi

1. Despre creme de piele cu hidrocortizon

Cremele, unguentele și loțiunile cu hidrocortizon conțin un tip de medicament cunoscut sub numele de corticosteroid sau „steroid”. Corticosteroizii nu sunt la fel ca steroizii anabolizanți .

Cremele de hidrocortizon sunt utilizate pe piele pentru a trata umflarea, mâncărimea și iritarea. Pot ajuta cu probleme ale pielii, cum ar fi:

Majoritatea produselor pentru piele cu hidrocortizon sunt blânde. Le puteți cumpăra din farmacii pentru a le folosi pentru anumite probleme de sănătate.

Există o cremă mai puternică cu hidrocortizon, numită butrocrat de hidrocortizon. Aceasta este disponibilă numai pe bază de rețetă.

Uneori, hidrocortizonul este amestecat cu antimicrobiene (substanțe chimice care omoară germenii) pentru a trata problemele pielii cauzate de infecții bacteriene sau fungice.

Alte tipuri de hidrocortizon

Există și alte tipuri de hidrocortizon, inclusiv tablete, injecții și spumă.

Aflați mai multe despre alte modalități prin care puteți utiliza hidrocortizonul pentru a trata diferite probleme de sănătate .

2. Fapte cheie

 • Nu folosiți creme de piele cu hidrocortizon la copii sub 10 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o recomandă.
 • Nu puneți niciodată creme de piele cu hidrocortizon pe față, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră spune că este în regulă și v-a dat o rețetă pentru asta. Poate agrava unele probleme ale pielii feței – cum ar fi impetigo , rozacee și acnee .
 • Cremele pe care le puteți cumpăra nu trebuie să fie utilizate pe ochi, în jurul fundului sau pe organele genitale sau pe pielea ruptă sau infectată.
 • Dacă cumpărați crema cu hidrocortizon de la o farmacie sau magazin, nu o folosiți mai mult de o săptămână.
 • Majoritatea cremelor cu hidrocortizon sunt ușoare și le puteți cumpăra din farmacii și magazine. Ei sunt numiți după nume de brand, precum Dermacort, Dioderm, Boots Bite și Sting Relief Hydrocortisone, Derma Care Hydrocortisone, Hc45, Zenoxone, Pinewood Bites și Stings Relief 1% cremă, Lanocort și Mildison Lipocream 1% cremă.
 • Crema, unguentul sau loțiunea de butirrat de hidrocortizon este mai puternică și este disponibilă numai pe bază de rețetă. Poate fi numit de numele Locoid.

3. Cine poate și nu poate folosi creme de piele cu hidrocortizon

Majoritatea adulților și copiilor pot folosi creme de piele cu hidrocortizon.

Cu toate acestea, nu folosiți produse pentru piele cu hidrocortizon pe copii sub 10 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o recomandă.

Crema de piele pentru hidrocortizon nu este potrivită pentru unii oameni. Spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră înainte de a începe medicamentul dacă:

 • au avut o reacție alergică la hidrocortizon sau la orice alt medicament în trecut
 • aveți o infecție a pielii (inclusiv infecții oculare)
 • încearcă să rămână însărcinată, sunt deja gravidă sau alăptezi

4. Cum și când să le folosești

Cremele de piele cu hidrocortizon au diferite puncte forte care variază de la 0,1% (1 mg hidrocortizon în fiecare gram de cremă) la 2,5% (25 mg hidrocortizonă în fiecare gram de cremă).

De unde să-l obțineți – GP sau farmacie?

Puteți cumpăra crema de hidrocortizon doar până la o putere maximă de 1% de la o farmacie. Crema dintr-o farmacie trebuie utilizată numai pentru:

Cremele mai puternice sunt disponibile numai pe bază de rețetă pentru probleme de piele pe termen lung, cum ar fi:

Cremele pentru erupții cutanate și alte probleme ale pielii la copiii sub 10 ani sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Când începeți să utilizați crema de hidrocortizon, urmați instrucțiunile farmacistului, medicului sau prospectului cu informații despre pacient în pachetul cu medicamente. Vă vor spune cât de mult să folosiți și cât de des.

Majoritatea oamenilor trebuie să folosească doar crema de hidrocortizon o dată sau de două ori pe zi, timp de o săptămână sau două. Dacă îl utilizați de două ori pe zi, încercați să lăsați un interval de 8 până la 12 ore între ori.

Cremă, unguent sau loțiune?

Există diferite tipuri de produse pentru piele cu hidrocortizon. Cremele sunt cele mai frecvente, dar există și unguente și loțiuni cu hidrocortizon.

Ca o regulă generală:

 • crema de hidrocortizon este mai bună pentru tenul umed și plâns, cu lichid limpede sau galben
 • unguentul cu hidrocortizon este mai gros și mai gras – este mai bine pentru zonele uscate sau pline de piele
 • Loțiunea hidrocortizon este un lichid – este bună pentru tratarea scalpului și a zonelor mari sau păroase ale pielii

Cât de mult de pus

Uneori, cantitatea de cremă despre care vi se spune să folosiți este măsurată în unitățile degetelor. Aceasta este cantitatea de cremă pe care o puteți strecura pe vârful degetului.

De regulă generală, o unitate de cremă cu vârful degetelor ar trebui să fie suficientă pentru a trata o zonă a pielii care are dublul dimensiunii platului mâinii tale.

O unitate de cremă cu vârful degetelor
O unitate de cremă cu vârful degetelor
Credit:

Mark Thomas / Science Photo Library


Pentru bebeluși și copii, cantitatea potrivită de cremă depinde de vârsta lor. Medicul sau farmacistul dvs. vă poate sfătui.

Cum se pune

 1. Întindeți crema într-un strat subțire peste zona pielii iritate.
 2. Netezi-l cu grijă în pielea ta, în direcția în care părul crește până când dispare.
 3. Aveți grijă să nu introduceți crema pe piele spartă sau tăieturi.
 4. Spălați-vă după mâini (cu excepția cazului în care vă tratați mâinile).
 5. Folosiți crema pe toată pielea iritată, nu doar pe cele mai rele zone.

Cât timp să-l folosești

Pentru mușcăturile și înțepăturile de insecte , erupții cutanate sau dermatită de contact, probabil că va trebui să utilizați doar crema de hidrocortizon pentru o săptămână.

Pentru probleme ale pielii pe termen lung, cum ar fi eczema și psoriazisul, este posibil să fie nevoie să utilizați crema mai mult timp.

Folosind-o cu alte creme de piele

Nu puneți hidrocortizon în același timp cu alte creme sau unguente, cum ar fi hidratarea obișnuită a dvs. sau a copilului dumneavoastră. Așteptați cel puțin 10 minute între utilizarea hidrocortizonului și orice alt produs. În mod ideal, utilizați diferite produse pentru piele în diferite ore ale zilei.

Dacă utilizați un pansament precum un bandaj sau o tencuială, așteptați cel puțin 10 minute după ce ați pus hidrocortizonul. Acest lucru ajută la prevenirea efectelor secundare.

Dar dacă uit să o pun?

Dacă uitați să vă folosiți crema, nu vă faceți griji, faceți-o imediat ce vă amintiți. Dacă nu vă amintiți până când este în câteva ore după următoarea doză, săriți doza pierdută și să vă întoarceți la rutina normală.

5. Efecte secundare

Cremele ușoare de hidrocortizon sunt foarte sigure. Majoritatea oamenilor nu au reacții adverse atunci când le folosesc mai puțin de 4 săptămâni.

Unii oameni au o senzație de arsură sau înțepătură pentru câteva minute când pun crema pe pielea lor. Acest lucru nu se mai întâmplă după ce folosești crema timp de câteva zile.

Reacții adverse grave

Ești mai probabil să ai un efect secundar grav dacă folosești o cremă puternică de hidrocortizon (cum ar fi butrocrat de hidrocortizon) sau dacă folosești cremă cu hidrocortizon pe un strat mare de piele mult timp.

Efecte secundare asupra pielii

Dacă aveți o infecție a pielii, utilizarea unei creme de hidrocortizon poate înrăutăți și provoca răspândirea acesteia.

Utilizarea cremei de hidrocortizon, timp de mai multe luni la un moment dat, poate provoca pielea subțire sau vă poate oferi vergeturi . Vergeturile sunt probabil permanente, dar de obicei se estompează în timp.

Nu mai folosiți crema și spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă pielea dvs.:

 • devine mai roșu
 • are petice albe
 • plânge lichid galben

Acestea pot fi semne ale unei infecții cutanate noi sau înrăutățitoare.

Efecte secundare în restul corpului

Foarte rar, hidrocortizonul dintr-o cremă de piele trece prin piele în fluxul sanguin pentru a provoca reacții adverse în alte părți ale corpului.

Nu mai folosiți crema și spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă primiți:

 • stomac sau vărsături foarte supărate, amețeli sau leșinuri foarte proaste, slăbiciune musculară, senzație de oboseală, schimbări de dispoziție, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate – acestea pot fi semne ale unor probleme ale glandei suprarenale
 • confuz, somnoros, mai însetat, mai flămând, pipi mai des, înroșire, respirație rapidă sau respirație care miroase a fructe – acestea pot fi semne ale glicemiei ridicate

Copii și adolescenți

În cazuri rare, folosirea cremei de piele hidrocortizon pentru o lungă perioadă de timp poate încetini creșterea normală a copiilor și adolescenților.

Medicul copilului dvs. își va urmări cu atenție creșterea în timp ce utilizează cremă cu hidrocortizon. În acest fel, medicul poate prelua rapid orice încetinire a creșterii și poate schimba tratamentul copilului, dacă este necesar.

Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile pe care le are copilul cu ajutorul hidrocortizonului cremă.

Reacție alergică gravă

Este extrem de rar să aveți o reacție alergică ( anafilaxie ) la produsele pentru piele cu hidrocortizon, dar dacă vi se întâmplă acest lucru, contactați imediat un medic.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale cremelor de piele cu hidrocortizon. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Sarcina și alăptarea

Cremele ușoare de hidrocortizon, pe care le cumpărați de la o farmacie, sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii sau alăptării.

Ca măsură de precauție, dacă alăptați, spălați orice cremă pe care o puneți pe sâni înainte de a-i hrăni copilului.

Butrocratul de hidrocortizon nu este recomandat în mod normal femeilor însărcinate sau care alăptează. Utilizați acest tratament numai dacă un dermatolog (specialist în piele) îl prescrie și vă supraveghează tratamentul.

Important

Spuneți farmacistului sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

7. Precauții cu alte medicamente

Este foarte puțin probabil ca alte medicamente – fie cele prescrise, fie cele pe care le cumpărați de la o farmacie sau magazin – să interfereze cu modul în care funcționează produsele pentru piele cu hidrocortizon.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante, vitamine sau suplimente.

8. Întrebări comune

Cum funcționează cremele pentru piele cu hidrocortizon?

Cremele cu hidrocortizon conțin ingredientul activ hidrocortizon, care este un corticosteroid sau „steroid”. Hidrocortizonul reduce inflamația la nivelul pielii.

Pielea se inflamează atunci când o reacție alergică sau o iritație determină eliberarea diverselor substanțe chimice în piele. Acestea fac ca vasele de sânge să se lărgească și pielea iritată devine roșie, umflată, mâncărime și dureroasă.

Hidrocortizonul acționează în interiorul celulelor pielii pentru a opri eliberarea acestor substanțe chimice. Acest lucru reduce umflarea, roșeața și mâncărimea.

Când se va îmbunătăți pielea mea?

Pielea ta ar trebui să înceapă să se îmbunătățească după ce ai folosit crema timp de câteva zile.

Cât timp ar trebui să folosesc crema de hidrocortizon?

Asta depinde de ce îl folosești.

Pentru mușcăturile și înțepăturile de insecte , erupții cutanate sau dermatită de contact, probabil că va trebui să utilizați doar crema de hidrocortizon pentru o săptămână.

Pentru probleme ale pielii pe termen lung, cum ar fi eczema și psoriazisul, este posibil să fie nevoie să utilizați crema mai mult timp.

Pentru a reduce riscul de reacții adverse, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizați doar creme de hidrocortizon pentru câteva săptămâni la un moment dat. Odată ce pielea ta este mai bună, folosește hidratante pentru a nu-l inflama din nou.

De ce nu pot să-l folosesc pe față?

Nu folosiți o cremă de piele pentru hidrocortizon pe față, cu excepția cazului în care medicul vă spune că ar trebui și v-a dat o rețetă pentru aceasta.

Pielea de pe față este delicată, așa că dacă crema de hidrocorticosonă o deteriorează, este deosebit de vizibilă.

De asemenea, unele probleme frecvente ale pielii care afectează fața, cum ar fi impetigo , rozacee și acnee , pot fi agravate de hidrocortizon.

Este sigur de utilizat mult timp?

De regulă generală, odată ce pielea dumneavoastră s-a stabilit, medicul vă va recomanda să încetați să utilizați acest medicament.

Utilizarea cremei de piele cu hidrocortizon în mod continuu pentru o lungă perioadă de timp poate însemna o parte din medicament intră în fluxul sanguin. Dacă se întâmplă acest lucru, există șanse foarte mici că poate provoca reacții adverse grave.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce utilizați cremă pentru piele cu hidrocortizon.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu, puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce utilizați cremă pentru piele cu hidrocortizon.

Mai pot avea vaccinuri?

Utilizarea cremei de hidrocortizon nu împiedică dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să vă vaccinați.

Dar spuneți-i profesioniștilor din domeniul sănătății că utilizați cremă cu hidrocortizon, astfel încât să poată da vaccinul într-o zonă netratată a pielii.

Va afecta fertilitatea mea?

Cremele de hidrocortizon nu au niciun efect asupra fertilității bărbaților sau femeilor.

Îmi va afecta contracepția?

Cremele cu hidrocortizon nu interferează cu niciun tip de contracepție, inclusiv cu pilula combinată sau cu contracepția de urgență .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!