Tablete cu hidrocortizon: un medicament cu steroizi

1. Despre comprimate cu hidrocortizon

Comprimatele de hidrocortizon sunt un tip de medicament cunoscut sub numele de corticosteroid sau „steroid”. Corticosteroizii nu sunt la fel ca steroizii anabolizanți .

Comprimatele de hidrocortizon funcționează ca un înlocuitor hormonal pentru un hormon natural „steroid” numit cortisol.

Puteți lua comprimate de hidrocortizon, dacă corpul dumneavoastră nu face suficient cortizol – de exemplu, dacă aveți boala Addison – sau dacă ați luat glandele suprarenale într-o operație.

Poate fi prescris și pentru hipopituitarism, o afecțiune rară care afectează glanda hipofizară.

Comprimatele de hidrocortizon nu sunt disponibile decât pe bază de rețetă.

Alte tipuri de hidrocortizon

Hidrocortizonul vine în diferite moduri, inclusiv creme de piele, injecții și spumă.

Aflați mai multe despre alte modalități prin care puteți utiliza hidrocortizonul pentru a trata diferite probleme de sănătate .

2. Fapte cheie

 • Cele mai frecvente reacții adverse ale comprimatelor de hidrocortizon sunt senzația de amețeală, dureri de cap, glezne umflate și senzație de slăbiciune sau oboseală.
 • A lua comprimate cu hidrocortizon poate însemna că aveți mai multe șanse să aveți infecții. Spuneți medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu boli infecțioase, cum ar fi varicela , zona zoster sau rujeola . Aceste infecții te pot îmbolnăvi foarte mult.
 • Spuneți oricui care vă oferă tratament medical sau dentar că luați comprimate de hidrocortizon. Este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare de hidrocortizon pentru un timp.
 • Comprimatele de hidrocortizon pot provoca reacții adverse suplimentare dacă încetați să le luați brusc. Nu încetați să luați medicamentul dacă luați mai mult de câteva săptămâni.
 • Tabletele de hidrocortizon sunt denumite și de numele Plenadren.

3. Cine poate și nu poate avea comprimate de hidrocortizon

Tabletele de hidrocortizon pot fi luate de adulți și copii.

Tabletele de hidrocortizon nu sunt potrivite pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă aveți:

De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

4. Cum și când să le ia

Este important să luați comprimate de hidrocortizon, după cum v-a solicitat medicul dumneavoastră.

Încercați să le luați în același timp în fiecare zi.

Cât să iei

Hidrocortizonul este sub formă de tablete de 5 mg, 10 mg și 20 mg.

Dacă luați tablete de hidrocortizon pentru înlocuirea hormonilor, doza uzuală este de 20 mg la 30 mg pe zi.

Dacă aveți o infecție sau dacă aveți nevoie de tratament dentar sau de o operație, va trebui probabil să luați o doză mai mare pentru o perioadă.

Cum să le ia

Majoritatea comprimatelor de hidrocortizon au eliberat medicamentul în corpul dumneavoastră imediat ce le înghițiți. Este de obicei să le iei de 2 sau 3 ori pe zi. Luați comprimatele cu sau după o gustare sau o masă pentru a nu vă supăra stomacul.

Tablete cu eliberare lentă

Unele tablete cu hidrocortizon sunt cu eliberare lentă (cunoscută și sub denumirea de eliberare modificată). Aceste comprimate eliberează medicamentul în corpul tău lent pe tot parcursul zilei. E de obicei să le iei o dată pe zi. Tabletele cu hidrocortizon cu eliberare lentă vin și cu numele de marcă Plenadren.

Dacă luați comprimate cu hidrocortizon cu eliberare lentă înghițiți-le întregi dimineața – cu aproximativ o jumătate de oră înainte de micul dejun. Nu spargeți sau zdrobiți comprimatele sau nu vor funcționa.

Este important să nu mâncați grapefruit sau să beți suc de grapefruit în timp ce sunteți pe tablete cu hidrocortizon cu eliberare lentă. Grapefruit poate schimba modul în care funcționează hidrocortizonul și crește riscul de reacții adverse.

Farmacistul sau medicul dumneavoastră vă poate spune ce tip de comprimat de hidrocortizon utilizați și cum să le luați.

Ce se întâmplă dacă uit să iau o tabletă?

Încercați să vă amintiți să vă luați comprimatele în fiecare zi. Dozele care lipsesc vă pot face să vă simțiți rău.

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă nu vă amintiți până când urmează doza următoare, săriți doza pierdută.

Nu luați niciodată o doză dublă de comprimate de hidrocortizon pentru a compensa un uitat. Dacă de multe ori uitați să luați tabletele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentul.

Doza pe care o iau va urca sau coborî?

Medicul dumneavoastră vă poate crește sau scădea doza de hidrocortizon la începutul tratamentului, până când problema dumneavoastră de sănătate este stabilă.

Este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare pentru o perioadă dacă nu sunteți rău cu alte probleme de sănătate, cum ar fi o infecție sau dacă aveți nevoie de o operație.

Este posibil să aveți nevoie de o doză scurtă, foarte mare de hidrocortizon, dacă aveți boala Addison și nivelul de cortizol scade brusc. Este vorba despre o urgență medicală numită „ criză suprarenală ”.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental prea multe tablete de hidrocortizon nu este probabil să vă facă rău. Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul sau farmacistul.

Dacă luați prea multă hidrocortizonă mai mult de câteva zile, v-ar putea dăuna sănătății. Discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Important

Dacă luați prea multă hidrocortizonă mai mult de câteva zile, v-ar putea dăuna sănătății. Discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

5. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, comprimatele de hidrocortizon pot provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Hidrocortizonul nu este un steroid puternic (este de 4 ori mai slab decât un alt steroid utilizat pe scară largă, prednisolon ), astfel încât este puțin probabil să apară reacții adverse.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane.

Continuați să luați medicamentul, dar spuneți medicului dumneavoastră dacă efectele secundare vă deranjează sau nu dispăreați:

 • ameţeală
 • dureri de cap
 • simțindu-te slab sau obosit
 • dureri musculare
 • probleme la stomac, senzație de rău (greață)
 • diaree
 • gleznele umflate

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Este mai probabil să apariți reacții adverse grave dacă luați doze mari de hidrocortizon pe parcursul mai multor luni.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă primiți:

 • deprimat (inclusiv cu gânduri suicidare), senzație ridicată, schimbări de dispoziție, senzație de anxietate, văzând sau auzind lucruri care nu sunt acolo sau au gânduri ciudate sau înfricoșătoare – acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate mintală
 • febră (temperatură peste 38 ° C), frisoane, dureri în gât, ureche sau sinus, o tuse, mai multă salivă sau o schimbare de culoare a salivei tale, durere când faci pipi, dureri ale gurii sau o rană care nu se vindecă – acestea pot fi semne ale unei infecții
 • somnoros sau confuz, simțindu-se foarte însetat sau flămând, pipi mai des decât de obicei, înroșire, respirație rapidă sau respirație care miroase a fructe – acestea pot fi semne ale glicemiei ridicate
 • creșterea în greutate în partea superioară a spatelui sau în burtă, o față de lună, o durere de cap foarte proastă și o vindecare lentă a rănilor – acestea pot fi semne ale sindromului Cushing
 • stomac sau vărsături foarte supărate, amețeli sau leșinuri foarte proaste, slăbiciune musculară, senzație de oboseală, schimbări de dispoziție, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate – acestea pot fi semne ale unor probleme ale glandei suprarenale
 • dureri sau slăbiciuni musculare, crampe musculare sau bătăi inimii care nu se simt normal – acestea pot fi semne ale nivelului scăzut de potasiu
 • dureri de stomac severe, dureri de spate severe sau stomac sau voma supărată severă – acestea pot fi semne ale unor probleme ale pancreasului

De asemenea, trebuie să apelați imediat la medic dacă primiți :

 • cu sufletul la gura
 • umflarea în brațe sau picioare
 • schimbări în vederea ta
 • orice vânătaie sau sângerare care nu este normală
 • negru poo
 • vărsături de sânge negru sau maro închis sau vărsături

Efectele secundare pot avea loc în diferite momente în timpul tratamentului. Tulburările de stomac sau schimbările de dispoziție se pot întâmpla imediat. Alte reacții adverse, cum ar fi obținerea unei fețe mai rotunde, se întâmplă după săptămâni sau luni.

Copii și adolescenți

Dacă copilul sau adolescentul tău ia comprimate cu hidrocortizon pentru mai mult de un an sau ceva, poate încetini creșterea lor normală. Medicul copilului dvs. își va urmări creșterea cu atenție, în timp ce administrează comprimate de hidrocortizon. În acest fel, ei vor putea vedea rapid dacă copilul dvs. crește mai lent și își poate schimba tratamentul dacă este necesar.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de faptul că copilul dumneavoastră va lua comprimate de hidrocortizon.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la comprimatele de hidrocortizon.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale comprimatelor cu hidrocortizon. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • te simți amețit – dacă te simți amețit, oprește ceea ce faci și stai sau culcă-te până te simți mai bine
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • te simți slab sau obosit – asigură-te că te vei odihni mult. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă vă simțiți obosit. Nu bea alcool, deoarece te va face să te simți mai rău.
 • durere musculară – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, care nu aparțin exercițiilor fizice sau muncii grele, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a afla cauza.
 • probleme la stomac, senzație de rău (greață) – încercați să luați comprimatele cu alimente. De asemenea, vă poate ajuta dacă evitați mâncarea bogată sau picantă în timp ce luați tablete de hidrocortizon. Dacă continuă sau suferiți de indigestie severă sau durere de stomac, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să vă poată prescrie un medicament suplimentar pentru a vă proteja stomacul
 • diaree – bea multă apă sau alte lichide pentru a evita deshidratarea . Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau având pipi întunecat, cu miros puternic. Nu luați alte medicamente pentru a trata diareea fără să discutați cu un farmacist sau cu un medic.
 • gleznele umflate – odihnește-te mult și ridică-ți picioarele când stai jos. Încercați să nu stați mult timp.

Protejându-vă de efectele pe termen lung

Puteți lua hidrocortizon comprimate pentru o lungă perioadă de timp, chiar și pentru tot restul vieții. De-a lungul mai multor ani, hidrocortizonul poate avea mai multe efecte dăunătoare asupra organismului tău. Poate duce la:

 • oase slabe sau fragile ( osteoporoză )
 • diabet prost controlat
 • probleme cu vederea
 • creștere mai lentă la copii și adolescenți

Dacă trebuie să luați comprimate de hidrocortizon pentru mult timp, merită să faceți acești pași pentru a rămâne cât mai sănătos:

 • faceți exerciții fizice regulate și asigurați-vă că obțineți suficient calciu în dieta dvs. pentru a ajuta la consolidarea oaselor. Laptele, brânza și verdeturile cu frunze conțin mult calciu. Pentru a vă verifica oasele, medicul vă poate aranja să faceți o scanare osoasă ocazională.
 • dacă aveți diabet , poate fi necesar să vă verificați glicemia mai des. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens.
 • pentru a reduce șansele problemelor de vedere, vizitați un optometrist la fiecare 12 luni pentru a verifica dacă există o presiune ridicată în ochi ( glaucom ) și cataractă .
 • asigurați-vă că copiii și adolescenții au înălțimea monitorizată în mod regulat de către un medic, astfel încât orice încetinire a creșterii să fie detectată rapid și tratamentul acestora să fie schimbat, dacă este necesar.

7. Sarcina și alăptarea

Tabletele de hidrocortizon sunt, în general, considerate a fi sigure pentru a lua în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Dacă luați comprimate de hidrocortizon pentru boala Addison , este important să continuați să luați medicamentul pe toată durata sarcinii. Uneori, doza poate să crească în sarcină și este obișnuit să primiți doze mari de hidrocortizon prin injectare în timpul nașterii.

Dacă sunteți în doză mare de comprimate de hidrocortizon, este posibil să fie monitorizat copilul nou-născut pentru semne de reacții adverse.

Tablete de hidrocortizon și alăptare

Puteți lua comprimate de hidrocortizon în timp ce alăptați. Hidrocortizonul intră în laptele matern, dar în cantități prea mici pentru a dăuna copilului.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

8. Precauții cu alte medicamente

Există multe medicamente care interferează cu modul de funcționare a comprimatelor de hidrocortizon.

Este foarte important să verificați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă un medicament este în siguranță să se amestece cu tablete de hidrocortizon, înainte de a începe să îl luați. Acestea includ medicamentele eliberate pe bază de rețetă și cele pe care le cumpărați de la magazin, precum aspirina, paracetamolul și ibuprofenul . De asemenea, include remedii din plante și suplimente.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a opri sau a începe orice alte medicamente și înainte de a lua orice remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează comprimatele de hidrocortizon?

Tabletele de hidrocortizon imită efectele hormonilor pe care organismul tău îi produce în mod natural în glandele suprarenale. Glandele suprarenale stau deasupra rinichilor.

Dacă glandele suprarenale nu creează suficient hormon natural, la fel ca în boala Addison , administrarea de tablete de hidrocortizon va aduce nivelul hormonal la normal.

Când mă voi simți mai bine?

Acest lucru va varia în funcție de problema dvs. de sănătate. Întrebați-vă medicul la ce să se aștepte.

Cât timp voi lua comprimate cu hidrocortizon?

Acest lucru variază în funcție de problema dvs. de sănătate.

Dacă luați comprimate de hidrocortizon ca substitut de hormoni, tratamentul este aproape întotdeauna pentru tot restul vieții.

Ce se întâmplă dacă încetez să mai iau tablete cu hidrocortizon?

Dacă încetați să luați comprimate de hidrocortizon, dintr-o dată, acesta poate cauza revenirea simptomelor. De asemenea, puteți prezenta simptome de sevraj potențial periculoase, inclusiv:

 • oboseală severă
 • slăbiciune și senzație de rău
 • durerile corpului, inclusiv durerile de stomac
 • ameţeală
 • dureri articulare și musculare

Medicul dumneavoastră va dori probabil să vă reduceți doza treptat peste câteva săptămâni pentru a preveni aceste reacții adverse.

Important

Nu încetați să luați comprimate de hidrocortizon fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

De ce trebuie să fiu atentă la infecții?

Dacă luați comprimate cu hidrocortizon, aveți mai multe șanse să prindeți infecții precum gripa , răcelile obișnuite și infecțiile toracice .

Păstrați-vă departe de persoanele cu o boală infecțioasă, în special varicela , zona zoster sau rujeola . Dacă nu ai avut niciodată aceste boli, te-ar putea îmbolnăvi.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu cineva care are varicelă, zona zoster sau rujeola. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un medicament care să vă protejeze.

Pot avea vaccinuri?

Dacă aveți nevoie de vaccinări, menționați medicul medical că luați un steroid.

Este posibil ca dacă aveți un vaccin „viu” atunci când luați comprimate de hidrocortizon, sistemul dumneavoastră imunitar ar putea să nu fie suficient de puternic pentru a-l trata. Aceasta vă poate duce la o infecție.

Vaccinurile vii includ:

Vaccinările inactive, precum vaccinul antigripal , sunt în siguranță.

Dacă aveți nevoie de vaccinări, consultați asistenta sau medicul dacă acestea sunt în siguranță pentru dumneavoastră.

Am nevoie de o carte albastră de steroizi?

Dacă luați comprimate de hidrocortizon pentru mai mult de 3 săptămâni sau dacă vi s-a prescris o doză mare, medicul sau farmacistul vă va oferi un card de steroizi. Purtați asta cu voi tot timpul.

Cardul este de obicei albastru și dimensiunea unui card de credit, astfel încât să se încadreze în portofel sau poșetă. Oferă sfaturi despre cum puteți reduce riscurile de reacții adverse. De asemenea, oferă detalii despre medicul dvs., câtă hidrocortizonă luați și cât va dura tratamentul.

Dacă aveți tratament de lungă durată cu tablete de hidrocortizon și nu aveți un card de steroizi albastru, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Exemplu de card de steroizi albastre
Exemplu de card de steroizi albastre
Credit:

Anna Nall


Important

Dacă aveți nevoie de tratament medical sau stomatologic, prezentați cardul dumneavoastră de steroizi medicului sau dentistului.

Va afecta fertilitatea mea?

Tabletele de hidrocortizon nu au niciun efect asupra fertilității bărbaților sau femeilor.

Îmi va afecta contracepția?

Comprimatele de hidrocortizon nu interferează cu niciun tip de contracepție, inclusiv cu pilula combinată sau cu contracepția de urgență .

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați tablete de hidrocortizon.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu mâncați licoare în timp ce luați comprimate de hidrocortizon. Poate crește cantitatea de hidrocortizon în corpul dvs. și poate crește, de asemenea, riscul de potasiu scăzut.

De asemenea, dacă luați comprimate cu hidrocortizon cu eliberare lentă (Plenadren), nu mâncați grapefruit și nu beți suc de grepfrut. Grapefruit poate schimba modul în care funcționează hidrocortizonul și crește riscul de reacții adverse.

Există alte tablete de steroizi disponibile?

Există și alte tablete de steroizi, cum ar fi:

 • deflazacort
 • dexametazona
 • metilprednisolon
 • prednisolon

Acești steroizi sunt foarte asemănătoare cu doze mari (mai mult de 100 mg) comprimate de hidrocortizon. Cu toate acestea, nu sunt utilizate de obicei ca tratament de înlocuire, de exemplu în boala Addison , deoarece sunt prea puternice și pot provoca mai multe reacții adverse.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!