Risc mai mult dacă rudele mele au cancer?

Unele tipuri de cancer pot rula în familii. De exemplu, riscurile dvs. de a dezvolta anumite tipuri de cancer de sân , cancer de intestin sau ovarian sunt mai mari dacă aveți rude apropiate care au dezvoltat afecțiunea.

Acest lucru nu înseamnă că veți primi cancer cu siguranță dacă unii dintre membrii apropiați ai familiei îl au, dar este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer în comparație cu alte persoane.

Se estimează că între 3 și 10 din 100 de cancere sunt asociate cu o genă defectă moștenită.

Cancerele cauzate de gene defecte moștenite sunt mult mai puțin frecvente decât cele cauzate de alți factori, cum ar fi îmbătrânirea, fumatul , fiind supraponderali și nu se exercită regulat sau nu consumă o dietă sănătoasă, echilibrată . Majoritatea cancerelor se dezvoltă ca urmare a unei combinații de factori de risc, care în unele cazuri pot include istoricul familial.

Unele tipuri de cancer sunt mai puțin susceptibile de a fi genetice, cum ar fi cancerul de col uterin și cancerul pulmonar .

Este probabil ca o genă a cancerului să fie prezentă într-o familie dacă:

  • există 2 sau mai multe rude apropiate din aceeași parte a familiei (partea mamei sau a tatălui tău) cu același tip de cancer sau cu anumite tipuri de cancer despre care se știe că sunt legate – de exemplu, cancerul de sân și ovar cancer de intestin și de pântec
  • cancerul apare la vârste tinere (înainte de vârsta de 50 de ani)
  • o rudă apropiată a avut 2 tipuri diferite de cancer (mai degrabă decât 1 cancer care s-a răspândit)

Trebuie să contactați medicul dumneavoastră de familie dacă unii membri ai familiei apropiate au dezvoltat tipurile de cancer menționate mai sus și sunteți îngrijorați că s-ar putea să dezvoltați singur cancerul. Vor întreba despre istoricul familiei dvs. și, dacă cred că există o șansă să aveți un risc crescut de a dezvolta cancer, vă vor trimite la un consilier genetic, la o clinică de cancer de familie sau la un specialist în cancer.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre istoricul familial și despre genele de cancer moștenite .

Informatii suplimentare: