Tulburare de personalitate antisocială

Tulburările de personalitate sunt condiții de sănătate mintală care afectează modul în care cineva gândește, percepe, simte sau se raportează la ceilalți.

Tulburarea de personalitate antisocială este un tip deosebit de provocator de tulburare de personalitate caracterizată printr-un comportament impulsiv, iresponsabil și adesea criminal.

Cineva cu tulburare de personalitate antisocială va fi de obicei manipulator, înșelător și nechibzuit și nu va avea grijă de sentimentele altor persoane.

Ca și alte tipuri de tulburare de personalitate, tulburarea de personalitate antisocială se află într-un spectru, ceea ce înseamnă că poate varia în severitate, de la un comportament rău ocazional până la încălcarea repetată a legii și săvârșirea infracțiunilor grave.

Psihopatii sunt considerati a avea o forma severa de tulburare de personalitate antisociala.

Accesați site-ul Mind pentru mai multe informații despre semnele tulburării de personalitate antisocială .

Semne de tulburare de personalitate antisocială

O persoană cu tulburare de personalitate antisocială poate:

 • exploata, manipulează sau încalcă drepturile altora
 • lipsă de îngrijorare, regret sau remușcare cu privire la suferința altor persoane
 • comportați-vă în mod iresponsabil și manifestați nesocotire pentru un comportament social normal
 • au dificultăți în susținerea relațiilor pe termen lung
 • să nu poată controla furia
 • le lipsește vinovăția sau nu învață din greșelile lor
 • da vina pe altii pentru probleme din viata lor
 • încalcă în mod repetat legea

O persoană cu tulburare de personalitate antisocială va avea un istoric de tulburare de conduită în copilărie, cum ar fi truancy (nu merge la școală), delincvență (de exemplu, săvârșirea infracțiunilor sau a abuzului de substanță) și alte comportamente agresive.

Cine dezvoltă tulburare de personalitate antisocială?

Tulburarea de personalitate antisocială afectează mai mult bărbații decât femeile.

Nu se știe de ce unii oameni dezvoltă tulburarea de personalitate antisocială, dar se consideră că atât genetica, cât și experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sau neglijarea copilului.

O persoană cu tulburare de personalitate antisocială va fi adesea crescută în circumstanțe familiale dificile.

Unul sau ambii părinți pot folosi greșit alcoolul , iar conflictele parentale și părinții dure și inconsecvente sunt frecvente.

În urma acestor probleme, serviciile sociale pot fi implicate în îngrijirea copilului.

Aceste tipuri de dificultăți în copilărie vor duce adesea la probleme de comportament în perioada adolescenței și a vârstei adulte.

Efectele tulburării de personalitate antisocială

Comportamentul criminal este o caracteristică cheie a tulburării de personalitate antisocială și există un risc ridicat ca cineva cu tulburarea să comită crime și să fie închis la un moment dat în viața lor.

S-a constatat că bărbaților cu tulburare de personalitate antisocială sunt de 3 până la 5 ori mai mari să folosească alcool și droguri decât cei fără tulburare și au un risc crescut de a muri prematur ca urmare a comportamentului imprudent sau a încercării de sinucidere .

Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială au, de asemenea, mai multe șanse să aibă probleme de relație în perioada de vârstă adultă și să fie șomeri și fără adăpost.

Diagnosticarea tulburării de personalitate antisocială

Pentru a fi diagnosticată cu tulburare de personalitate antisocială, o persoană va avea de obicei un istoric de tulburare de conduită înainte de vârsta de 15 ani.

Tulburarea de personalitate antisocială este diagnosticată după o evaluare psihologică riguroasă.

Un diagnostic poate fi făcut numai dacă persoana are vârsta de 18 ani sau mai mare și se aplică cel puțin 3 dintre următoarele criterii:

 • încălcând în mod repetat legea
 • repetat fiind înșelător
 • fiind impulsivi sau incapabili să planifice în viitor
 • fiind iritabil și agresiv
 • având o nesocotire nesocotită pentru siguranța lor sau pentru siguranța altora
 • fiind în mod constant iresponsabil
 • lipsa de remușcare

Aceste semne nu trebuie să facă parte dintr-un episod schizofrenic sau maniacal – trebuie să facă parte din personalitatea de zi cu zi a persoanei.

Acest comportament devine, de obicei, cel mai extrem și provocator în perioada adolescenței târzii și la începutul anilor 20. Se poate îmbunătăți în timp ce persoana atinge 40 de ani.

Tratarea tulburării de personalitate antisocială

În trecut, tulburarea de personalitate antisocială a fost creată a fi o tulburare de-a lungul vieții, dar nu este întotdeauna așa și poate fi uneori gestionată și tratată.

Dovada sugerează că comportamentul se poate îmbunătăți în timp cu terapia, chiar dacă caracteristicile de bază precum lipsa empatiei rămân.

Dar tulburarea de personalitate antisocială este unul dintre cele mai dificile tipuri de tulburări de personalitate.

O persoană cu tulburare de personalitate antisocială poate fi, de asemenea, reticentă în căutarea tratamentului și poate începe terapia numai atunci când este dispusă de o instanță.

Tratamentul recomandat pentru cineva cu tulburare de personalitate antisocială va depinde de circumstanțele sale, ținând cont de factori precum vârsta, istoricul jignitor și dacă există probleme asociate, cum ar fi consumul de alcool sau consumul de droguri.

Familia și prietenii persoanei vor juca deseori un rol activ în luarea deciziilor cu privire la tratamentul și îngrijirea ei.

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie de servicii de abuz de substanță și de îngrijire socială.

Institutul Național pentru Sănătate și Asistență Socială (NICE) a publicat linii directoare despre gestionarea și prevenirea tulburărilor de personalitate antisociale .

Terapii vorbitoare

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) este uneori folosită pentru a trata tulburarea de personalitate antisocială.

Este o terapie de vorbire care își propune să ajute o persoană să-și gestioneze problemele schimbând modul în care gândește și se comportă.

Terapia bazată pe mentalizare (MBT) este un alt tip de terapie de vorbire care devine tot mai populară în tratamentul tulburărilor de personalitate antisociale.

Terapeutul va încuraja persoana să ia în considerare modul în care gândește și modul în care starea mentală îi afectează comportamentul.

Comunități terapeutice democratice (DTC)

Dovada sugerează că programele comunitare pot fi o metodă eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele cu tulburări de personalitate antisociale și devine din ce în ce mai popular în închisori.

DTC este un tip de terapie socială care își propune să abordeze riscul persoanei de a jigni, precum și nevoile emoționale și psihologice ale acesteia.

Se bazează în jurul grupurilor de terapii mari și mici și se concentrează pe problemele comunității, creând un mediu în care atât personalul cât și prizonierii contribuie la deciziile comunității.

De asemenea, pot exista oportunități de muncă educațională și profesională.

Durata de tratament recomandată este de 18 luni, deoarece trebuie să existe suficient timp pentru ca o persoană să facă schimbări și să pună în practică noi abilități.

Auto-motivația este un alt factor important pentru acceptarea acestui tip de scheme. De exemplu, persoana trebuie să fie dispusă să lucreze ca parte a unei comunități, să participe în grupuri și să fie supusă procesului democratic.

Ministerul Justiției are mai multe informații despre DTC în ghidul lor de a lucra cu infractorii cu tulburare de personalitate .

Medicament

Există puține dovezi care să sprijine utilizarea medicamentelor pentru tratarea tulburărilor de personalitate antisocială, deși anumite medicamente antipsihotice și antidepresive pot fi utile în unele cazuri.

Carbamazepina și litiu pot ajuta la controlul simptomelor precum agresivitatea și comportamentul impulsiv, iar o clasă de antidepresive numită inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) poate îmbunătăți furia și simptomele generale ale tulburării de personalitate.

Despre tulburările de personalitate

Tulburările de personalitate afectează modul în care cineva gândește, percepe, simte sau se raportează la ceilalți. Acestea variază de la ușoare până la severe.

Semnele apar de obicei în adolescență și persistă până la vârsta adultă. Persoanele cu tulburări de personalitate au adesea alte probleme de sănătate mintală, în special depresia și utilizarea necorespunzătoare a substanțelor .

Tulburările de personalitate pot fi asociate cu factori genetici și de familie, iar experiențele de suferință sau frică în copilărie, cum ar fi neglijarea sau abuzul, sunt frecvente.

Deși tulburările de personalitate pot apărea în familii, se consideră că psihopatia are o componentă genetică mai mare.

Tratamentul pentru tulburările de personalitate implică de obicei un curs de terapie psihologică.