Tulburare de personalitate

O persoană cu o tulburare de personalitate gândește, simte, se comportă sau se raportează la alții foarte diferit față de persoana obișnuită.

Există mai multe tipuri diferite de tulburare de personalitate.

Această pagină oferă câteva informații despre tulburările de personalitate în general, cu link-uri către alte surse pentru mai multe detalii.

Simptomele unei tulburări de personalitate

Simptomele variază în funcție de tipul de tulburare de personalitate.

O persoană cu tulburare de personalitate la graniță (unul dintre cele mai frecvente tipuri) tinde să aibă moduri perturbate de gândire, comportament impulsiv și probleme care își controlează emoțiile.

Este posibil să aibă relații intense, dar instabile și să-și facă griji pentru persoanele care le abandonează.

O persoană cu tulburare de personalitate antisocială va fi de obicei frustrată cu ușurință și va avea dificultăți în a-și controla furia.

Aceștia pot acuza alte persoane pentru probleme din viața lor și pot fi agresivi și violenți, supărându-i pe ceilalți cu comportamentul lor.

Cineva cu o tulburare de personalitate poate avea și alte probleme de sănătate mintală, precum depresia și abuzul de substanțe .

Tratamentul pentru o tulburare de personalitate

Tratamentul pentru o tulburare de personalitate implică de obicei o terapie de vorbire . Aici persoana vorbește cu un terapeut pentru a înțelege mai bine propriile gânduri, sentimente și comportamente.

Acesta va dura cel puțin 3 luni, dar de multe ori poate dura mai mult în funcție de gravitatea afecțiunii și de alte probleme pe care le poate avea persoana.

Pe lângă faptul că ascultă și discută probleme importante cu persoana respectivă, terapeutul poate identifica strategii de rezolvare a problemelor și, dacă este necesar, să îi ajute să își schimbe atitudinea și comportamentul.

Comunități terapeutice

Comunitățile terapeutice (TC) sunt o formă intensivă de terapie de grup în care se explorează în profunzime experiența de a avea o tulburare de personalitate.

Persoana participă cel puțin o zi pe săptămână și uneori chiar 5 zile complete pe săptămână.

TC s-a dovedit a fi eficiente pentru tulburări de personalitate ușoare până la moderate, dar necesită un nivel ridicat de angajament.

Medicament

Medicamentul poate fi prescris pentru a trata probleme asociate cu o tulburare de personalitate, cum ar fi depresia , anxietatea sau simptomele psihotice .

De exemplu, simptomele depresiei moderate până la severe pot fi tratate cu un tip de antidepresiv numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) .

Citiți mai multe despre tratamentul pentru tulburarea de personalitate liniară și tulburarea de personalitate antisocială .

Puteți vizita, de asemenea, site-ul Royal College of Psychiatrists și site-urile de caritate Mind and Rethink Mental Boala pentru informații ale pacientului lor despre tratamentul pentru alte tipuri de tulburări de personalitate.

Recuperare

Multe persoane cu o tulburare de personalitate se recuperează în timp. Tratamentul psihologic sau medical este adesea util, dar uneori este nevoie de sprijin.

Nu există o singură abordare care să se potrivească tuturor – tratamentul trebuie adaptat individului.

cauze

Nu este clar exact ce provoacă tulburări de personalitate, dar se crede că ar rezulta dintr-o combinație de gene pe care o persoană o moștenește și influențe de mediu timpurii – de exemplu, o experiență înfricoșătoare în copilărie (cum ar fi abuzul sau neglijarea).

Sprijin pentru persoanele care trăiesc cu o tulburare de personalitate

Având o tulburare de personalitate poate avea un efect mare asupra vieții persoanei, precum și a familiei și prietenilor, dar sprijinul este disponibil.

Dacă doriți sprijin pentru dvs. sau pentru cineva cunoscut, este posibil să găsiți următoarele link-uri utile:

Întrebați medicul dumneavoastră despre grupurile de asistență pentru tulburările de personalitate din apropierea dvs. Sau aflați ce servicii de sănătate mintală există și cum să le accesați .