Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) – Trăind cu

Grija pentru un copil cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) poate fi drenatoare.

Comportamentele impulsive, neînfricate și haotice tipice ADHD pot face ca activitățile de zi cu zi să fie epuizante și stresante.

Moduri de a face față

Deși uneori poate fi dificil, este important să ne amintim că un copil cu ADHD nu poate ajuta comportamentul lor. Persoanelor cu ADHD le este greu să suprime impulsurile, ceea ce înseamnă că nu se opresc să ia în considerare o situație sau consecințele înainte de a acționa.

Dacă aveți grijă de un copil cu ADHD, este posibil să găsiți utile sfaturile de mai jos.

Planifică ziua

Planificați ziua pentru ca copilul dvs. să știe la ce să se aștepte. Rutinele setate pot face diferența în modul în care un copil cu ADHD face față vieții de zi cu zi.

De exemplu, dacă copilul dvs. trebuie să se pregătească pentru școală, descompun-o în pași structurați, astfel încât să știe exact ce trebuie să facă.

Stabiliți limite clare

Asigurați-vă că toată lumea știe ce comportament este de așteptat și consolidați un comportament pozitiv cu laude sau recompense imediate. Fii clar, folosind consecințe executorii, cum ar fi înlăturarea unui privilegiu, dacă limitele sunt depășite și le urmăriți în mod constant.

Fii pozitiv

Dă laude specifice. În loc să spui un general: „Mulțumesc că ai făcut asta”, ai putea spune: „Ai spălat foarte bine vasele. Mulțumesc”.

Acest lucru va clarifica copilului dumneavoastră că sunteți mulțumit și de ce.

A da instructiuni

Dacă cereți copilului dvs. să facă ceva, dați instrucțiuni scurte și fiți specifici. În loc să vă întrebați: „Îți puteți curăța dormitorul?” spune: „Vă rugăm să introduceți jucăriile în cutie și puneți cărțile înapoi pe raft.”

Acest lucru face mai clar ceea ce copilul dvs. trebuie să facă și creează oportunități de laudă atunci când îl înțelege corect.

Sistem de stimulare

Configurați-vă propria schemă de stimulare folosind un punct sau o diagramă stelară, astfel încât un comportament bun poate câștiga un privilegiu. De exemplu, comportarea bine într-o călătorie la cumpărături va câștiga copilului tău timp pe computer sau într-un fel de joc.

Implicați-vă copilul în el și permiteți-i să vă ajute să decidă care vor fi privilegiile.

Aceste diagrame au nevoie de modificări regulate sau devin plictisitoare. Obiectivele trebuie să fie:

  • imediat – de exemplu, zilnic
  • intermediar – de exemplu, săptămânal
  • pe termen lung – de exemplu, trimestrial

Încercați să vă concentrați doar pe unul sau două comportamente simultan.

Interveniți din timp

Urmăriți semnele de avertizare. Dacă copilul tău pare că devine frustrat, supraestimulat și este pe punctul de a-și pierde autocontrolul, intervine.

Distrageți-vă copilul, dacă este posibil, îndepărtându-i de situație. Acest lucru le poate calma.

Situații sociale

Păstrați situațiile sociale scurte și dulci. Invitați prietenii să se joace, dar țineți-vă scurt de joacă, astfel încât copilul dvs. să nu piardă autocontrolul. Nu doriți să faceți acest lucru atunci când copilul dvs. se simte obosit sau flămând, cum ar fi după o zi la școală.

Exercițiu

Asigurați-vă că copilul dvs. are multe activități fizice în timpul zilei. Mersul pe jos, săritul și jocul sport vă poate ajuta copilul să se poarte și să-și îmbunătățească calitatea somnului.

Asigurați-vă că nu fac nimic prea intens sau excitant aproape de culcare.

Citiți pagina noastră despre sănătate și fitness , care include informații despre activarea activității și câtă activitate ar trebui să vă desfășurați voi și copilul dumneavoastră.

mâncare

Fii atent la ce mănâncă copilul tău. Dacă copilul dvs. este hiperactiv după ce a mâncat anumite alimente, care pot conține aditivi sau cofeină, păstrați un jurnal al acestora și discutați-le cu medicul dumneavoastră.

Bedtime

Lipiți-vă de o rutină. Asigurați-vă că copilul dvs. se culcă la aceeași oră în fiecare seară și se ridică la aceeași oră dimineața.

Evitați activitățile supraestimulante în ore înainte de culcare, cum ar fi jocuri pe calculator sau vizionarea televizorului.

Noaptea

Problemele cu somnul și ADHD pot fi un cerc vicios. ADHD poate duce la probleme de somn, care la rândul lor pot înrăutăți simptomele.

Mulți copii cu ADHD se vor ridica în mod repetat după ce au fost puși la culcare și au întrerupt modele de somn. Încercarea unei rutine prietenoase cu somnul îți poate ajuta copilul și să reducă timpul de culcare dintr-un câmp de luptă.

Citiți mai multe informații despre crearea unui ritual de culcare pentru un somn mai bun .

Ajutor la școală

Copiii cu ADHD au adesea probleme cu comportamentul lor la școală, iar starea poate afecta negativ progresul academic al copilului.

Vorbiți profesorilor copilului sau coordonatorului educațional special al nevoilor educaționale (SENCO) despre orice sprijin suplimentar pe care copilul dvs. l-ar putea avea.

Adulți cu ADHD

Dacă sunteți un adult care trăiește cu ADHD, este posibil să găsiți următoarele sfaturi utile:

Citiți despre conviețuirea cu ADHD pe site-ul AADD-Marea Britanie . AADD-Marea Britanie este o organizație de caritate specifică pentru adulții cu ADHD.

AADD-UK are, de asemenea, o listă de grupuri de asistență din Marea Britanie, inclusiv grupuri pentru adulți, părinți și îngrijitori.