Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) – Diagnostic

Dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dvs. puteți avea tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), poate doriți să luați în considerare să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre asta.

Dacă sunteți îngrijorat pentru copilul dvs., vă poate ajuta să discutați cu profesorii lor, înainte de a vă vedea medicul de familie, pentru a afla dacă au vreo îngrijorare cu privire la comportamentul copilului.

Medic de familie-ul dvs. nu poate diagnostica în mod oficial ADHD, dar vă pot discuta problemele cu dvs. și vă pot consulta pentru o evaluare de specialitate, dacă este necesar.

Când vedeți medicul dumneavoastră de familie, vă pot întreba:

 • despre simptomele tale sau cele ale copilului tău
 • când au început aceste simptome
 • unde apar simptomele – de exemplu, acasă sau la școală
 • dacă simptomele afectează viața de zi cu zi a copilului dumneavoastră sau a copilului dvs. – de exemplu, dacă îngreunează socializarea
 • dacă au existat evenimente semnificative recente în viața copilului dvs. sau a copilului dvs., cum ar fi decesul sau divorțul în familie
 • dacă există un istoric familial de ADHD
 • despre orice alte probleme sau simptome ale diferitelor condiții de sănătate pe care le puteți avea sau copilul dumneavoastră

Pasii urmatori

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că copilul dvs. ar putea avea ADHD, ei ar putea să sugereze mai întâi o perioadă de „așteptare atentă” – care durează aproximativ 10 săptămâni – pentru a vedea dacă simptomele copilului dvs. se îmbunătățesc, rămâneți la fel sau se agravează.

Aceștia pot sugera, de asemenea, începerea unui program de formare sau educare a părinților bazat pe ADHD, bazat pe grup. Faptul că vi se oferă un program de formare și educare a părinților nu înseamnă că ați fost un părinte rău – își propune să vă învețe modalități de a vă ajuta pe dumneavoastră și pe copilul vostru.

Consultați tratarea ADHD pentru mai multe informații.

Dacă comportamentul copilului dvs. nu se îmbunătățește, și atât dumneavoastră, cât și medicul dumneavoastră de familie, credeți că afectează viața lor de zi cu zi, medicul dumneavoastră de medicină ar trebui să vă adreseze dumneavoastră și copilului dvs. la un specialist pentru o evaluare formală .

Pentru adulții cu posibil ADHD, medicul dumneavoastră de familie vă va evalua simptomele și vă poate consulta pentru o evaluare dacă:

 • nu ai fost diagnosticat cu ADHD ca copil, dar simptomele tale au început în copilărie și sunt în desfășurare de atunci
 • simptomele dvs. nu pot fi explicate de o stare de sănătate mintală
 • simptomele tale afectează în mod semnificativ viața ta de zi cu zi – de exemplu, dacă nu trebești la locul de muncă sau găsești relații intime dificile

De asemenea, puteți fi trimis la un specialist dacă ați avut ADHD ca copil sau tânăr, iar simptomele dvs. cauzează acum o afectare funcțională moderată sau severă.

Evaluare

Există o serie de specialiști diferiți la care dumneavoastră sau copilul dvs. puteți face referire pentru o evaluare formală, inclusiv:

 • un copil sau un psihiatru adult
 • un medic pediatru – specialist în sănătatea copiilor
 • un specialist în dizabilități de învățare, asistent social sau terapeut ocupațional cu expertiză în ADHD

La cine faceți referire depinde de vârsta dvs. și de ce este disponibil în zona dvs. locală.

Nu există un test simplu care să stabilească dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți ADHD, dar specialistul dvs. poate face un diagnostic precis după o evaluare detaliată. Evaluarea poate include:

 • o examinare fizică, care poate ajuta la excluderea altor cauze posibile ale simptomelor
 • o serie de interviuri cu tine sau cu copilul tău
 • interviuri sau rapoarte ale altor persoane semnificative, cum ar fi partenerii, părinții și profesorii

Criteriile pentru a face un diagnostic de ADHD la copii, adolescenți și adulți sunt prezentate mai jos.

Diagnosticul la copii și adolescenți

Diagnosticul ADHD la copii depinde de un set de criterii stricte. Pentru a fi diagnosticat cu ADHD, copilul trebuie să aibă 6 sau mai multe simptome de neatenție sau 6 sau mai multe simptome de hiperactivitate și impulsivitate.

Citiți mai multe despre simptomele ADHD .

Pentru a fi diagnosticat cu ADHD, copilul trebuie să aibă și:

 • prezintă simptome în mod continuu timp de cel puțin 6 luni
 • a început să prezinte simptome înainte de vârsta de 12 ani
 • au prezentat simptome în cel puțin 2 setări diferite – de exemplu, acasă și la școală, pentru a exclude posibilitatea ca comportamentul să fie doar o reacție la anumiți profesori sau la controlul parental
 • simptome care le fac viața considerabil mai dificilă la nivel social, academic sau ocupațional
 • simptomele care nu sunt doar o parte a unei tulburări de dezvoltare sau o fază dificilă și nu sunt mai bine evidențiate de o altă afecțiune

Diagnosticul la adulți

Diagnosticarea ADHD la adulți este mai dificilă, deoarece există o oarecare dezacord în privința faptului că lista simptomelor utilizate pentru diagnosticarea copiilor și adolescenților se aplică și adulților.

În unele cazuri, un adult poate fi diagnosticat cu ADHD dacă prezintă 5 sau mai multe dintre simptomele de neatenție sau 5 sau mai multe de hiperactivitate și impulsivitate, enumerate în criteriile de diagnostic pentru copiii cu ADHD.

Ca parte a evaluării dvs., specialistul va întreba despre simptomele dumneavoastră prezente. Cu toate acestea, în conformitate cu ghidurile de diagnosticare actuale, un diagnostic de ADHD la adulți nu poate fi confirmat decât dacă simptomele dvs. sunt prezente încă din copilărie.

Dacă vă este dificil să vă amintiți dacă ați avut probleme de copil sau nu ați fost diagnosticat cu ADHD când erați mai tânăr, specialistul dvs. ar putea dori să vă vadă înregistrările școlare vechi sau să discute cu părinții, profesorii sau orice altcineva care a știut bine când erai copil.

Pentru ca un adult să fie diagnosticat cu ADHD, simptomele lor ar trebui să aibă, de asemenea, un efect moderat asupra diferitelor domenii ale vieții lor, cum ar fi:

 • necorespunzător la locul de muncă sau în educație
 • conducând periculos
 • dificultate de a face sau de a-și păstra prieteni
 • dificultate în relațiile cu partenerii

Dacă problemele dvs. sunt recente și nu au apărut în mod regulat în trecut, nu sunteți considerat a avea ADHD. Acest lucru se datorează faptului că în prezent se crede că ADHD nu se poate dezvolta pentru prima dată la adulți.