Transplant de cornee – Cum se realizează

Tipul de transplant de cornee care vi se va oferi va depinde de părțile din corneea care trebuie înlocuite.

Majoritatea operațiilor de transplant de cornee implică transplantarea grosimii complete a corneei.

Însă progresele recente ale tehnologiei înseamnă că uneori este posibil să transplantăm doar o parte din cornee.

Transplanturi cu grosime completă

Un transplant cu grosime completă se numește cheratoplastie penetrantă (PK).

În timpul acestei proceduri, o bucată circulară de cornee deteriorată din centrul ochiului este îndepărtată și înlocuită cu corneea donată.

În cele mai multe cazuri, pentru a elimina corneea deteriorată este folosit un instrument de tăiere circulară (similar cu un tăietor de prăjituri) numit trefină.

Noua cornee este ținută în loc de cusături minuscule, care formează uneori un model asemănător stelelor în jurul marginilor. Este posibil să vedeți cusăturile slab după operație.

Operația se poate face sub anestezic local sau anestezic general și durează de obicei aproximativ 45 de minute.

Dacă se utilizează anestezic local, nu veți putea vedea prin ochi în timpul operației, deoarece anestezicul oprește temporar funcționarea ochiului.

Majoritatea oamenilor trebuie să stea la spital o noapte după un transplant de cornee cu grosime completă.

Transplanturi cu grosime parțială

Recent, au fost dezvoltate tehnici care permit transplantarea numai a unor părți ale corneei.

Aceste tehnici nu sunt potrivite pentru toți cei care au nevoie de un transplant de cornee și pot dura mai mult timp pentru a efectua, dar au adesea un timp de recuperare mai rapid și un risc mai mic de complicații.

Există mai multe tehnici diferite pe care le poate folosi chirurgul, în funcție de care straturi de cornee sunt transplantate.

În general, aceste tehnici pot fi defalcate în transplanturi care implică porțiunea frontală a corneei și cele care implică porțiunea din spate.

Cele mai multe dintre aceste proceduri sunt efectuate folosind instrumente de tăiere, cum ar fi o trefină, deși uneori sunt utilizate lasere.

Aceste proceduri pot fi efectuate fie cu anestezic local, fie general, și este posibil să puteți merge acasă în aceeași zi a procedurii.

Transplantarea porțiunii frontale a corneei

Principalele tehnici de transplantare a părților frontale ale corneei includ:

  • keratoplastie lamelară anterioară (ALK) – îndepărtarea și înlocuirea numai a straturilor exterioare (frontale) ale corneei
  • cheratoplastie lamelară anterioară profundă (DALK) – îndepărtarea și înlocuirea straturilor exterioare și mijlocii ale corneei, lăsând straturile interioare (spate) intacte

Ca și în cazul unei keratoplastii penetrante, cusăturile sunt utilizate pentru a fixa corneea donată în timpul ambelor proceduri.

Transplantarea porțiunii din spate a corneei

Principalele tehnici de transplantare a părților din spate a corneei includ:

  • Keratoplastia endotelială de dezbrăcare (DSEK) a lui Descemet – care înlocuiește căptușeala interioară a corneei împreună cu aproximativ 20% din țesutul de susținere a corneei (stroma corneei)
  • Keratoplastia endotelială a membranei Descemet (DMEK) – care înlocuiește doar stratul interior al celulelor corneei

Aceste tehnici permit recuperarea vizuală mai rapidă și au un risc mai mic de complicații.

Cusăturile nu sunt utilizate în niciuna dintre aceste proceduri. În schimb, țesutul donat este ținut pe loc folosind o bulă de aer temporară.

Donații Cornea

Corneea folosită într-un transplant este îndepărtată din ochiul sănătos al unei persoane care a murit și și-a donat corneea.

Permisiunea trebuie să fi fost dată de decedat înainte de deces sau de familia lor.

Corneele sunt riguros verificate pentru boală și infecție înainte de a fi transplantate.