Transplant de cornea

Un transplant de cornee este o operație pentru îndepărtarea întregii sau a unei părți a corneei deteriorate și înlocuirea acesteia cu țesutul donator sănătos.

Un transplant de cornee este adesea denumit keratoplastie sau grefă corneeană.

Poate fi folosit pentru a îmbunătăți vederea, pentru a calma durerea și pentru a trata infecțiile sau deteriorarea severă.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru un transplant de cornee este o afecțiune numită keratoconus, care determină modificarea corneei.

Ce este corneea și ce face?

Corneea este stratul exterior clar din partea anterioară a globului ocular. Acționează ca o fereastră spre ochi.

Irisul colorat și pupila (punctul negru din centrul irisului) pot fi văzute prin cornee.

Corneea ajută la focalizarea razelor de lumină asupra retinei (filmul sensibil la lumină din spatele ochiului). Această „imagine” este apoi transmisă creierului.

Când corneea este deteriorată, ea poate deveni mai puțin transparentă sau forma sa se poate schimba.

Acest lucru poate împiedica lumina să ajungă la retină și face ca fotografia transmisă creierului să fie deformată sau neclară.

Cum se realizează un transplant?

Tipul de transplant de cornee pe care îl aveți va depinde de ce parte a corneei este deteriorată sau cât de mult din corneea trebuie înlocuită.

Opțiunile includ:

  • cheratoplastie penetrantă (PK) – un transplant de grosime completă
  • cheratoplastie lamelară anterioară profundă (DALK) – înlocuirea sau remodelarea straturilor exterioare și medii (frontale) ale corneei
  • keratoplastia endotelială (EK) – înlocuirea straturilor mai profunde (din spate) ale corneei

Un transplant de cornee poate fi efectuat sub anestezic general (unde ești inconștient) sau anestezic local (unde zona este amorțită și ești treaz).

Procedura durează de obicei mai puțin de o oră și, în funcție de circumstanțele dvs., ieșiți din spital în aceeași zi sau rămâneți peste noapte.

Dacă procedura implică transplantul corneei exterioare, noua cornee exterioară este ținută în loc cu cusături, care de obicei rămân mai mult de 12 luni.

Un transplant endotelial (EK) nu necesită cusături. Este ținut în loc de o bulă de aer până la câteva zile mai târziu, când se lipește în mod natural de stratul profund al corneei.

În majoritatea cazurilor, o procedură de transplant de cornee durează mai puțin de o oră.

Există riscuri?

La fel ca în cazul tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale, există riscul de complicații care rezultă dintr-un transplant de cornee.

Acestea pot include ca corneea nouă să fie respinsă de organism, infecția și problemele ulterioare ale vederii.

Aproximativ 95% din transplanturile de cornee cu grosime completă (penetrantă) în condiții de risc scăzut, precum keratoconus, durează cel puțin 10 ani.

După un transplant de cornee

Timpul de recuperare pentru un transplant de cornee depinde de tipul de transplant pe care îl aveți.

Este nevoie de aproximativ 18 luni pentru a vă bucura de rezultatele finale ale unui transplant cu grosime completă, deși este posibil, de obicei, să oferiți ochelari sau lentile de contact mult mai devreme.

Recuperarea este de obicei mai rapidă după înlocuirea straturilor exterioare și medii (DALK).

Transplanturile endoteliale (EK) tind să aibă un timp de recuperare mai rapid de luni sau chiar săptămâni.

Este important să aveți grijă bine de ochi pentru a vă îmbunătăți șansele de recuperare bună.

Aceasta înseamnă să nu vă frecați ochii și să evitați activități precum sporturi de contact și înot până când nu vi se spune că este în siguranță.

Donație Cornea

În Marea Britanie există un deficit de cornee donate. Multe mai multe persoane ar beneficia de o intervenție chirurgicală care să economisească vederea dacă ar fi donate mai multe cornee.

Înregistrează-te pentru a deveni donator de organe

De asemenea, puteți suna la 0300 123 2323 dacă doriți să vă înscrieți în Registrul donatorilor de organe.