Mielom multiplu

Mielomul multiplu, cunoscut și sub denumirea de mielom, este un tip de cancer de măduvă osoasă. Măduva osoasă este țesutul spongios din centrul unor oase care produce celulele sanguine ale corpului.

Se numește mielom multiplu, deoarece cancerul afectează adesea mai multe zone ale corpului, cum ar fi coloana vertebrală, craniul, pelvisul și coastele.

Simptomele mielomului multiplu

În stadiile incipiente, mielomul nu poate provoca niciun simptom. Adesea este suspectat sau diagnosticat numai după un test de sânge sau urină de rutină.

În cele din urmă, mielomul provoacă o gamă largă de probleme, inclusiv:

Mielomul nu provoacă, de obicei, o vagă sau o tumoră. În schimb, dăunează oaselor și afectează producția de celule sanguine sănătoase.

Citiți mai multe despre simptomele mielomului multiplu .

Când să vezi un medic

Consultați un medic de familie dacă aveți oricare dintre simptomele mielomului multiplu. Deși este puțin probabil să fie cauzate de cancer, cel mai bine este să obțineți un diagnostic corect.

Medicul dumneavoastră vă va examina pentru a verifica sensibilitatea oaselor, sângerare, semne de infecție și orice alte simptome care sugerează că puteți avea mielom. De asemenea, pot aranja teste de sânge și urină.

În cazul în care mielomul este suspectat, veți fi trimis la un hematolog consultant (specialist în afecțiuni ale sângelui) pentru teste și tratament ulterioare.

Citiți mai multe despre diagnosticul mielomului multiplu .

Cauzele mielomului multiplu

Nu se știe exact ce provoacă mielom multiplu. Cu toate acestea, există o legătură strânsă între mielomul multiplu și o afecțiune numită gammopatie monoclonală cu semnificație necunoscută (MGUS).

MGUS este locul în care există un exces de molecule proteice, numite imunoglobuline, în sângele dumneavoastră. Acest lucru nu provoacă niciun simptom și nu are nevoie de tratament.

În fiecare an, aproximativ 1 din 100 persoane cu MGUS continuă să dezvolte mielom multiplu. Nu se cunoaște o modalitate de a amâna sau de a preveni acest lucru, astfel încât persoanele cu MGUS vor face teste regulate pentru a verifica cancerul.

Mielomul multiplu este de asemenea mai frecvent în:

  • bărbați
  • adulți peste 60 de ani – majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în jurul vârstei de 70 de ani, iar cazurile care afectează persoane sub 40 de ani sunt rare
  • oameni negri – mielomul multiplu este de aproximativ două ori mai frecvent în populațiile negre decât populațiile albe și asiatice
  • persoane cu istoric familial de MGUS sau mielom multiplu

Tratament pentru mielom multiplu

Tratamentul poate ajuta adesea la controlul stării timp de câțiva ani, dar majoritatea cazurilor de mielom multiplu nu pot fi vindecate. Cercetările sunt în derulare pentru a încerca să găsească noi tratamente.

Tratamentul pentru mielom multiplu include de obicei:

  • medicamente anti-mielom pentru a distruge celulele mielomului sau pentru a controla cancerul când revine (recidive)
  • medicamente și proceduri pentru prevenirea și tratarea problemelor cauzate de mielom – cum ar fi dureri osoase, fracturi și anemie

Ca parte a tratamentului dumneavoastră, vi se poate cere dacă doriți să participați la un studiu clinic pentru a ajuta cercetătorii să dezvolte tratamente mai bune pentru mielom multiplu.

Citiți mai multe despre tratarea mielomului multiplu .

Grupuri de sprijin pentru mielom multiplu

Dacă ați fost diagnosticat cu mielom multiplu, poate doriți să contactați un grup de asistență local sau național, cum ar fi Myeloma Marea Britanie . Echipa dumneavoastră locală de hematologie vă va putea direcționa către resurse utile.

Grupurile de asistență pot oferi mai multe informații și sfaturi. De asemenea, de multe ori te pot pune în legătură cu alte persoane într-o situație similară, astfel încât să poți împărtăși sfaturi și să vorbești despre experiențele tale.

Myeloma Marea Britanie are mai multe informații despre cum vă poate ajuta și despre găsirea unui grup de asistență local .