Traheostomie – Complicații

O traheostomie este de obicei sigură și simplă, dar, la fel ca în cazul multor proceduri medicale, are un risc de complicații.

Probabilitatea complicațiilor va depinde de:

  • varsta si starea generala de sanatate
  • motivul pentru care ai nevoie de traheostomie

În general, o traheostomie planificată prezintă un risc mai mic de complicații decât o traheostomie de urgență.

Complicații precoce

Unele dintre complicațiile care pot apărea în timpul sau la scurt timp după o traheostomie sunt prezentate mai jos.

Sângerare

Este obișnuit ca unele hemoragii să apară de la vânt (trahee) sau traheostomie în sine.

Aceasta este de obicei minoră și se îmbunătățește în câteva zile, deși în unele cazuri poate fi semnificativă și poate fi necesară o transfuzie de sânge .

Plămânul prăbușit

Uneori, aerul se va colecta în jurul plămânilor și îi va determina să se prăbușească spre interior. Acesta este cunoscut sub numele de pneumotorax.

În cazuri ușoare, acest lucru se corectează adesea, fără a fi nevoie de tratament. În cazuri mai grave, un tub va trebui să fie implantat chirurgical în piept pentru a scurge aerul departe.

Vătămare accidentală

Nervii din apropierea vântului pot fi deteriorați accidental, cum ar fi cei care controlează caseta vocală (laringe) sau tubul care merge din spatele gâtului până la stomac (esofag). Acest lucru poate cauza probleme cu vorbirea și înghițirea.

Infecţie

Vânturile sau țesuturile din apropiere pot fi infectate. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul este de obicei cu antibiotice .

Complicații târzii

Unele dintre complicațiile care pot apărea zile, săptămâni sau chiar luni după o traheostomie sunt descrise mai jos.

Eșecul la vindecare

Uneori rana de traheostomie nu se vindecă corect și începe să sângereze. Dacă se întâmplă acest lucru, tubul de traheostomie poate fi necesar să fie îndepărtat temporar, astfel încât să poată fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru a sângera.

Tub de traheostomie blocată

Există riscul ca tubul de traheostomie să poată fi blocat brusc sau treptat cu mucus și lichide dacă nu puteți elimina căile respiratorii prin tuse.

Acest risc poate fi redus asigurând curățarea tubului în mod regulat și orice lichid este aspirat.

Răpită de vânt

Uneori, raza de vânt se prăbușește pe sine, deoarece pereții săi nu sunt suficient de puternici pentru a o susține. Acest lucru apare de obicei atunci când tubul de traheostomie nu a fost montat corect. Tratamentul implică o intervenție chirurgicală suplimentară.

Ventilă îngustă

Deteriorarea accidentală a gâtului poate duce la reducerea și îngustarea căilor respiratorii, ceea ce poate provoca dificultăți de respirație.

Poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru lărgirea căilor respiratorii. Aceasta poate implica implantarea unui tub mic numit stent pentru a menține căile respiratorii deschise.