Traheostomie – Trăind cu

Este posibil să vă bucurați de o calitate bună a vieții cu un tub de traheostomie permanentă.

Cu toate acestea, unii oameni pot găsi că este nevoie de timp pentru a se adapta la înghițire și comunicare.

Echipa dumneavoastră de îngrijire vă va vorbi despre posibile probleme, despre ajutorul disponibil și despre cum să vă îngrijiți traheostomia.

Vorbire

De obicei este dificil să vorbești dacă ai traheostomie. Vorbirea este generată când aerul trece peste corzile vocale din partea din spate a gâtului.

Însă, după o traheostomie, cea mai mare parte a aerului pe care-l respirați va trece prin tubul de traheostomie, mai degrabă decât prin corzile vocale.

O soluție este să folosiți o supapă de vorbire, care este un atașament care se află la capătul tubului de traheostomie și este proiectat să se închidă temporar de fiecare dată când respirați. Acest lucru previne scurgerea aerului din tub și vă permite să vorbiți.

Poate dura ceva timp să te obișnuiești să vorbești cu supapa. Puteți fi consultat de un logoped și de un limbaj pentru sfaturi și instruire pentru a vă ajuta să învățați să vorbiți în timp ce tubul de traheostomie este pe loc.

mâncare

Majoritatea oamenilor vor putea în cele din urmă să mănânce normal cu o traheostomie, deși înghițirea poate fi dificilă la început.

În timp ce vă aflați în spital, puteți începe să luați mici înghițituri de apă înainte de a trece treptat la alimente moi, urmate de alimente obișnuite.

Dacă aveți dificultăți de înghițire , un logoped și un limbaj vă poate învăța câteva tehnici care vă pot ajuta.

Activitate fizica

După ce ați făcut traheostomie, trebuie să puteți continua să faceți activități cotidiene, dar să evitați activitățile viguroase timp de aproximativ șase săptămâni după procedură.

Este foarte important să vă păstrați traheostomia deschidere curată și uscată atunci când sunteți afară. Deschiderea va fi de obicei acoperită cu un pansament.

De asemenea, puteți purta o piesă de îmbrăcăminte liberă, cum ar fi o eșarfă, pentru a opri substanțe precum apa, nisipul sau praful care intră în deschidere și să provoace probleme de respirație.

Curățarea tubului de traheostomie

Un tub de traheostomie trebuie curățat în mod regulat pentru a nu-l bloca cu lichid și mucus. Acest lucru ar trebui să fie făcut de mai multe ori pe zi.

O asistentă specializată în traheostomie vă va învăța cum să aveți grijă de tubul dvs. de traheostomie înainte de a părăsi spitalul, inclusiv despre cum să aspirați lichidul din trapa de vânt (trahee) și cum să curățați și să schimbați tubul.