Testicule nedorite – Tratament

Testiculele nedorite se vor deplasa, de obicei, în scrot, în mod natural, până când copilul dvs. va fi între 3 și 6 luni.

Dacă testiculele nu coboară cu 6 luni, este foarte puțin probabil să nu fie tratate.

În acest caz, se va recomanda o procedură chirurgicală numită orhidopexie pentru a repoziționa unul sau ambele testicule.

În mod ideal, operația ar trebui să fie efectuată înainte de vârsta de 12 luni a copilului dumneavoastră.

Acest lucru se datorează faptului că așteptarea mai lungă decât aceasta poate crește riscul unui băiat de a dezvolta probleme de fertilitate sau cancer testicular mai târziu în viață.

orchidopexy

În cele mai multe cazuri, dacă testiculul poate fi simțit în inghinal, se poate efectua o orhidopexie simplă.

Aceasta implică mai întâi efectuarea unei tăieturi (incizie) în inghină pentru localizarea testiculului nedescris.

Testiculul este apoi mutat în jos și repoziționat în scrot printr-o a doua incizie.

Dacă se crede că testiculul este mai mare în burtă (abdomen), un tip de chirurgie cu cheie cunoscută sub numele de laparoscopie este uneori efectuat pentru a-l localiza înainte de a fi repoziționat.

Aceasta implică trecerea unui laparoscop (un tub mic care conține o sursă de lumină și o cameră foto) printr-o incizie mică în abdomenul copilului tău.

Un testicul găsit în interiorul abdomenului poate fi ocazional dus la scrot într-o singură operație, dar uneori acest lucru trebuie făcut în 2 etape separate.

În cazurile în care testiculul este în abdomen (impalpabil), există o mică posibilitate să nu existe deloc testicuri în această parte.

Acest lucru se datorează fie faptului că nu s-a dezvoltat corespunzător, fie că s-a răsucit și s-a șters la începutul vieții. Acest lucru ar fi confirmat în timpul laparoscopiei.

Când procedura este completă, inciziile sunt de obicei închise cu cusături dizolvabile care nu trebuie să fie eliminate.

Orhidopexiile și laparoscopiile sunt efectuate sub un anestezic general , ceea ce înseamnă că copilul dvs. va adormi în timpul procedurii și nu va simți nici o durere în timpul efectuării.

În mod normal, operația durează aproximativ 1 oră și este de obicei efectuată ca o intervenție chirurgicală de zi, ceea ce înseamnă că copilul dvs. se va putea întoarce acasă în aceeași zi.

Recuperare

Copilul tău se poate simți puțin rău în primele 24 de ore după operație, ca urmare a anestezicului. Nu este nimic de care să vă faceți griji.

Următoarele sfaturi ar trebui să ajute la accelerarea timpului de recuperare a copilului dvs. și la reducerea riscului de a dezvolta orice complicații:

 • Va trebui să aibă o calmare regulată a durerii timp de câteva zile după operație. Activități cum ar fi jocul, vizionarea televiziunii și cititul împreună pot ajuta să-și păstreze mintea de durere.
 • Încurajați-vă copilul să bea multe lichide.
 • Zona lor inghinală se poate simți dureroasă o perioadă după operație. Purtarea de haine care se potrivesc va ajuta, deși purtarea unui scutece este în regulă și poate ajuta la protejarea zonei.
 • Urmați sfaturile chirurgului dvs. despre spălare și scăldat.
 • Copilul dvs. nu trebuie să se plimbe cu bicicleta sau să folosească jucării pentru câteva săptămâni după operație. Aceasta pentru a împiedica testiculele să se deplaseze înapoi în abdomen. Adresați-vă chirurgului pentru sfatul lor.
 • Copilul tău ar trebui să se odihnească câteva zile acasă înainte de a se întoarce la școală sau pepinieră.

Când să solicitați sfaturi medicale

Fiți atenți pentru orice semne că locul operației a fost infectat.

Acestea includ:

 • copilul tău are multă durere și ameliorarea prescrisă nu funcționează
 • copilul dumneavoastră având o temperatură ridicată (febră) de 38 ° C sau mai mare
 • locul chirurgiei fiind roșu, inflamat sau simțindu-se mai fierbinte decât zona înconjurătoare
 • o descărcare de lichid sau puroi de la locul intervenției chirurgicale

Dacă observați oricare dintre aceste semne și simptome, contactați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil pentru sfaturi.

Rezultatele intervenției chirurgicale

De regulă generală, cu cât testiculul este mai aproape de scrot, inițial, cu atât este mai probabil ca chirurgia să aibă succes.

Rata de succes pentru tratarea testiculelor palpabile situate în apropierea scrotului este estimată a fi mai mare de 90%.

Operația este puțin mai puțin reușită în tratarea testiculelor impalpabile situate în abdomen.

Riscurile intervenției chirurgicale

Ca în orice tip de intervenție chirurgicală, o orhidopexie prezintă riscul de complicații, unele dintre ele putând fi tratate cu o intervenție chirurgicală ulterioară.

Efectele secundare posibile și complicațiile unei orhidopexii includ:

 • sângerare, umflare sau vânătăi unde au fost făcute inciziile
 • rana devenind infectată
 • testiculul mișcându-se din nou în zona inghinală
 • alimentarea cu sânge neputând susține testiculul în noua sa poziție, ceea ce îl determină să se ofileze (atrofie testiculară)
 • deteriorarea tubului care leagă testiculul cu uretra (vas deferens), ceea ce poate îngreuna trecerea materialului seminal

În general, ratele de complicații sunt mici. Principalul risc este pierderea (atrofia) testiculului.

Șansele acestei creșteri cresc și mai mult testiculul pentru a ajunge la scrot.