Somnambulism

Sleepwalking este atunci când cineva umblă sau desfășoară activități complexe, în timp ce nu este complet treaz.

Apare de obicei în timpul unei perioade de somn profund. Aceasta atinge vârfuri în prima parte a nopții, astfel că somnambularea are tendința să apară în primele ore după adormire.

Sleepwalking-ul poate începe la orice vârstă, dar este mai frecvent la copii. Se crede că 1 din 5 copii vor merge somnul cel puțin o dată. Majoritatea cresc din momentul în care ajung la pubertate , dar uneori poate persista până la vârsta adultă.

De ce unii dorm somn

Nu se cunoaște cauza exactă a somnambulismului, dar se pare că acesta rulează în familii. Ești mai probabil să dormi în somn dacă alți membri ai familiei tale apropiate au sau au avut comportamente de somnambul sau teroare .

Următoarele lucruri pot declanșa somnambulismul sau pot înrăutăți:

 • nu adormi suficient
 • stres și anxietate
 • infecție cu febră, în special la copii
 • bea prea mult alcool
 • luând droguri de agrement
 • anumite tipuri de medicamente, cum ar fi unele sedative
 • fiind uluit de un zgomot sau atingere bruscă, determinând trezirea bruscă din somnul adânc
 • trezindu-mă brusc din somn profund pentru că trebuie să mergi la toaletă

Alte tulburări de somn care vă pot determina să vă treziți frecvent brusc în timpul nopții, cum ar fi apneea obstructivă de somn și sindromul picioarelor neliniștite , pot provoca, de asemenea, un episod de somnambulism.

Luând măsuri pentru a preveni unii dintre acești declanșatori – cum ar fi să vă asigurați că veți dormi suficient și să lucrați la strategii pentru a face față și a reduce stresul – vă vor ajuta deseori. Citiți mai multe despre tratamentele pentru somnambulism .

Ce se întâmplă atunci când o persoană somnambulează

Unele episoade de somnambulism ar putea implica doar să stai în pat și să privești în jur, să apară pe scurt confuz, în timp ce în altele pot să se ridice din pat și să se plimbe, să deschidă dulapurile, să se îmbrace sau să mănânce și să pară agitat.

În cazuri extreme, persoana poate ieși din casă și să desfășoare activități complexe, precum conducerea unei mașini.

Ochii sunt de obicei deschiși în timp ce cineva este somnolent, deși persoana va privi drept printre oameni și nu îi va recunoaște. Adesea se pot deplasa bine în jurul obiectelor cunoscute.

Dacă vorbești cu o persoană care este somnolentă, este posibil să răspundă parțial sau să spună lucruri care nu au sens.

Majoritatea episoadelor de somnambulism durează mai puțin de 10 minute, dar pot fi mai lungi. La sfârșitul fiecărui episod, persoana se poate trezi sau se poate întoarce la culcare și se poate culca.

În mod normal, nu vor avea amintiri despre aceasta dimineața sau pot avea memorie neplăcută. Dacă este trezit în timpul somnambulismului, persoana se poate simți confuză și nu își amintește ce s-a întâmplat.

Ce să faci dacă găsești pe cineva somnambulism

Cel mai bun lucru de făcut dacă vezi pe cineva somnambulism este să te asiguri că este în siguranță.

Îi ghidați ușor înapoi în pat, liniștindu-i. Dacă nu sunt tulburate, de multe ori se vor întoarce din nou la somn. Uneori, trezirea cu blândețe a persoanei după ce a ieșit pe deplin din episod, înainte de a le stabili din nou în somn, va împiedica un alt episod să apară în același ciclu de somn profund.

Nu strigați și nu uitați persoana respectivă și nu încercați să le restricționați fizic decât dacă sunt în pericol, deoarece ar putea să stea.

Când să solicitați sfaturi medicale

Episoadele ocazionale de somnambulism nu au de obicei nevoie de îngrijiri medicale. Rutarea somnolentă este rareori un semn al ceva grav și poate să se îmbunătățească cu timpul, în special la copii.

Cu toate acestea, ar trebui să vă gândiți să vă prezentați medicul dumneavoastră de familie dacă episoadele de somnambulism apar frecvent, sunteți îngrijorat de faptul că persoana poate risca să se rănească pe ei înșiși sau pe alții sau episoadele continuă sau încep în viața adultă.

Medicul dumneavoastră de medic ar putea să vă adreseze la un centru de somn de specialitate, unde istoricul de somn al copilului dvs. sau al copilului dvs. poate fi discutat mai detaliat. Dacă este cazul, studiile de somn pot fi aranjate pentru a exclude alte afecțiuni care ar putea declanșa somnambulismul, cum ar fi apneea obstructivă a somnului sau sindromul picioarelor neliniștite.

Tratamente pentru somnambulism

Nu există un tratament specific pentru somnambulism, dar ajută, în general, să încercați să dormiți suficient și să aveți o rutină regulată și relaxantă înainte de culcare.

Puteți găsi următoarele sfaturi utile:

 • încercați să mergeți la culcare la o oră similară în fiecare seară
 • asigurați-vă că dormitorul dvs. este întunecat și liniștit când vă culcați
 • limitați băuturile înainte de culcare, în special cele care conțin cofeină și mergeți la toaletă înainte de a dormi
 • găsiți modalități de a vă relaxa înainte de a merge la culcare, cum ar fi o baie caldă, cititul sau respirația profundă
 • dacă copilul tău somnambulează în același timp în majoritatea nopților, încercați să le treziți ușor pentru scurt timp cu 15 până la 30 de minute înainte de a face somnul normal – acest lucru le poate opri somnambularea modificându-și ciclul normal de somn

Citiți despre cum să stabiliți o rutină obișnuită de culcare și sfaturi de somn sănătos pentru copii .

Medicamentul nu este de obicei utilizat pentru a trata somnambulismul. Cu toate acestea, medicamente precum benzodiazepinele sau antidepresivele sunt uneori utilizate dacă dormiți adesea sau dacă există riscul de a vă răni grav sau de alții. Aceste medicamente vă pot ajuta să dormiți și pot reduce frecvența episoadelor de somnambulism.

Terapii precum terapia cognitivă comportamentală (CBT) sau hipnoterapia pot fi uneori de ajutor.

Prevenirea accidentelor

Este important să păstrați zonele din casa dvs. în care o persoană poate dormi fără obiecte care pot fi distruse sau potențial dăunătoare și să eliminați orice obiect pe care l-ar putea călători. Este, de asemenea, o idee bună să păstrați geamurile și ușile încuiate.

În cazul în care copilul tău somnambulează, nu-i lăsa să doarmă pe patul de deasupra unui pat supraetajat. Poate doriți să încadrați porțile de siguranță în partea de sus a scărilor.

De asemenea, este important să lăsați bebelușii, rudele sau prietenii care au grijă de copilul dvs. noaptea să știe că copilul dvs. poate dormi în somn și ce ar trebui să facă dacă se întâmplă.